|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Jakiś uniwersalny zastępczy statyw dla Manfrotto 055CXPRO4
Gangster - Sob 12 Lip, 2014 Temat postu: Jakiś uniwersalny zastępczy statyw dla Manfrotto 055CXPRO4 Tak jak w temacie.
Posiadam ten statyw ale już mi się znudził i jest bardzo mało uniwersalny i uciążliwy rozkładaniu/składaniu. Głowicę mam 327RC2 ale dla mnie bardziej uniwersalna i chyba stabilniejsza była by kulowa. Poszukuje jakiegoś zastępnika dla tego sprzętu który byłby bardziej mobilny. Jako, że statywu używam na wyjazdy na wakacje i jakieś wypady (wszystko amatorsko) nie jest mi potrzebny super drogi sprzęt. Wszyscy kogo znam mówili, że ten statyw jest super mobilny (4 części) i bardzo lekki. Co się zgadza ale im dalej w las tym gorzej. Aktualnie zastanawiam się nad sprzedaniem tego zestawu i kupić coś innego. Podoba mi się Sirui a w szczególności możliwość zrobienia monopoda oraz system rozkładania wzięty z Gitzo jest o wiele lepszy niż ma manfroto. Może ktoś polecić jakiś zestawik który zastąpi mi aktualny i będzie bardziej wszechstronny??
Moje wymagania to:
- mały
- lekki
- wygoda i szybkość w rozkładaniu/składaniu
- monopod w opcji też by się przydał
- nie droższy od tego co mam aktualnie.
Dzięki za propozycje.
Od siebie dodam ze bardzo podoba mi się SIRUI N-2204. Z opisów wygląda na bardziej zaawansowany niż 055cxpro4.
ze statywu korzystam kilka razy w roku więc nie jest jakoś super eksploatowany.
Mój aktualnie najcięższy zestaw to:
Canon 7D + BG-E7 + C70-200 f4L + Extender EF 1.4 II + 580EX II
i chciałbym aby to utrzymał. Manfroto głowica ma z nim problem i to duży. statyw bez problemu. a co do głowicy to też bym wymienił, bo tutaj brakuje mi możliwości robienia panoramy.
|
|