forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - LUSTRZNKA CZY KOMPAKT Z WYMIENNĄ OPTYKĄ ?

vixen - Sob 12 Lip, 2014
Temat postu: LUSTRZNKA CZY KOMPAKT Z WYMIENNĄ OPTYKĄ ?
Chciałbym zrobić prezent swojej narzeczonej, która od kilku lat jest zapaloną miłośniczką fotografowania i filmowania... Od dłuższego czasu wspomina o kupnie nowego aparatu, który dałby jej możliwość zrobienia kolejnego kroku w Fotografii.
Przy wyborze aparatu duże znaczenie ma poza jakością zdjęć również kręcenie filmów.

BUDŻET: do 3500 zł

Wstępnie po własnej analizie zdecydowałem się na jeden z dwóch aparatów tj. CANON 700d lub NIKON d5300. Ostatecznie zdecydowałem się na konsultację powyższych modeli u sprzedawców i każdy z nich odradził mi kupowanie lustrzanki, a rozważenie kupna aparatu kompaktowego z wymienną optyką (bezlusterkowce)...
Wskazali na aparaty: PANASONIC LUMIX G6, GX7 lub SONY ALFA 6000.

Każdy wskazywał inne zalety bezlusterkowców przy okazji mówiąc, że z czasem wyprą one z rynku lustrzanki dla średnio zaawansowanych. I tu zgłupiałem, gdyż nie podejrzewałem, że chęć zrobienia komuś prezentu przyniesie tyle problemów..

I tu prosiłbym Was o pomoc ze wskazaniem jaki wg Was aparat byłby najlepszy (lustrzanka / bezlusterkowiec) i jaki model proponowalibyście

z góry dzięki za pomoc !

muzyk - Sob 12 Lip, 2014

vixen napisał/a:
GX7

Ten w zestawie z 20 1.7 II - choć lepszy nieznacznie jest I (szara obudowa).
Prawdopodobnie nie wystarczy Ci kasy.