|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A7S-czy Canon 6D
ryszard - Nie 13 Lip, 2014 Temat postu: Sony A7S-czy Canon 6D Mam zamiar kupić dobry aparat i dobrą kamerę video. Kamera to będzie SonyNEX-VG900E z wymienną optyką z obiektywem Sony Vario-Tessar FE 24-70 f/4 ZA OSS(C.Zeiss).Obiektyw będzie idealnie pasowac do SonyA7S. mam pytanie: czy inwestować w A7S czy lepiej kupić Canona 6D+obiektyw 24-105mm f/4.0L IS USM AF?
Sunders - Nie 13 Lip, 2014
Czy możliwości zapisu video w Sony A7S są dla Ciebie niewystarczające?
ryszard - Nie 13 Lip, 2014 Temat postu: A7S czy Canon 6D
Sunders napisał/a: | Czy możliwości zapisu video w Sony A7S są dla Ciebie niewystarczające? |
Jak dla mnie to,do krecenia filmow sluzy kamera a,do robienia zdjec aparat. A zatem,ktory aparat bedzie lepszy do robienia zdjec?
kozidron - Nie 13 Lip, 2014
ryszard napisał/a: | A zatem,ktory aparat bedzie lepszy do robienia zdjec? |
jakich?
dcs - Nie 13 Lip, 2014
ryszard, ale jak będziesz miał kamerę to dlaczego A7s a nie A7?
ryszard - Nie 13 Lip, 2014
Kolorowych! Chodzi mi o jakosc aparatow,ich niezawodnosc itd.Sony robi doskonale kamery ale nie wiem jak jest z aparatami a zwlaszcza z nowym A7S.W USA kosztuje 2498$ a u nas w BEIKS Machulski zaspiewali sobie 14900zl!!
muzyk - Nie 13 Lip, 2014
Wystarczy sam 6d i do zdjęć i do filmów.
Jako szkło raczej nie 24-105, a np. Tamron 24-70 2.8, czy jeśli stać, Canon 24-70 2.8 L ll.
ryszard napisał/a: | Kolorowych! |
no to lepiej sony. Jeżeli kryterium wyboru obija się tylko o to jak pod względem oddania koloru pracuje matryca to lepsze będzie sony a najlepszy nikon.
ryszard napisał/a: | Chodzi mi o jakosc aparatow,ich niezawodnosc itd. |
ale jaką jakoś, wykonania obudowy, tego jakie producent proponuje obiektywy, czy który jest bardziej niezawodny w trudnych warunkach? Bo jeżeli to ostatnie, to chyba nie sony, to jest aparat troszku nie do tej grupy docelowej.
ryszard, chyba sam nie wiesz czego chcesz
Do filmow kupie Sony NEX-VG900E a do zdjec chce kupic tego Canona z ob.24-105 bo jest w prom. I wychodzi tyle samo co w USA.Na te chwile musi mi wystarczyc ten obiektyw w zestawie.Czytalem test tego obiektywu I wychodzi ze,jest dobry.Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem to ze do zdjec sluzy aparat a do filmow kamera.
ryszard napisał/a: | Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem to ze do zdjec sluzy aparat a do filmow kamera. |
w takim razie obojętne, nie masz sprecyzowanych tematów fotograficznych to do obojetnie czego może być obojętnie jaki aparat z obojętnie jakim obiektywem, może być nawet ten badziewny, ciemny canon, który jest jednym z najczęściej oddawanych eLek do naprawy, bo ty tego pewnie nie doczekasz ponieważ one średnio wysypują się po dwóch, trzech latach normalnego użytkowania.
Jeżeli miałbym budżet 20K, na aparat i kamerkę wolałbym kupić aparat z dobrym trybem filmowania, za to za reszte budżetu wolałbym wyposażyć się w optykę. Tym bardziej, że nie będziesz jak sam piszesz na tym zarabiał, mówię o filmowaniu. Czasy się zmieniły aparaty świetnie sobie radzą w trybie filmowania.
kozidron,
Do jakiej grupy docelowej mozna zaliczyc A7S.W testach A7R byl porownywany do Canon5MKIII?
dcs - Nie 13 Lip, 2014
Wciąż się zastanawiam dlaczego do zdjęć ten model Sony A7...
ryszard napisał/a: | Do jakiej grupy docelowej mozna zaliczyc A7S.W testach A7R byl porownywany do Canon5MKIII? |
a wiesz już jakie będziesz robił zdjęcia, zostaniesz tylko z tym badziewnym i ciemnym zumem czy masz zamiar np. zająć jakąś specyficzną tylko sobie znaną dziedziną fotografii.
Bo na razie nic nie napisałeś, to skąd mamy wiedzieć, czy będziesz robił zdjęcia tylko u cioci na imieninach czy np. lubisz fotografować: sport, ptaszki, wiewiórki i czy np. potrzebujesz dobrego af-u albo twoją pasją są landszafty czy jeszcze coś innego.
Tu nikt nie umie czytać w twoich myślach, "zdjęcia kolorowe" to może być wszystko.
kozidron,
Troche latam po swiecie.zdjecia ktore robie to zwykle:krajobrazy,w miescie zabytki,w srodku w muzeach czy starych kosciolach.U"cioci na imieninach"tez.Kazdy bedzie chwalil swoje bo akurat ma aparat Canona,drugi ma Pentaxa a jeszcze inny Nikona.
muzyk - Nie 13 Lip, 2014
ryszard napisał/a: | ale wiem to ze do zdjec sluzy aparat a do filmow kamera. |
Ta, tylko co wówczas, gdy aparatem można nakręcić lepszy film niż byle jaką kamerą...
Owszem, potrzeba kilka gadżetów, które ułatwią filmowanie aparatem, niemniej, jeśli chodzi o jakość obrazu, to camcotdery itp, wynalazki... nie ma co porównywać.
Jeśi zaś faktycznie kamera?
Proszę bardzo, Red one, czy epic.
dcs - Nie 13 Lip, 2014
ryszard, widzę że nie masz zamiaru odpowiedzieć na moje pytanie.
Po drugim twoim temacie widać ze kręcisz w tym temacie.
Cytat: | Troche latam po swiecie.zdjecia ktore robie to zwykle:krajobrazy,w miescie zabytki,w srodku w muzeach czy starych kosciolach.U"cioci na imieninach"tez.Kazdy bedzie chwalil swoje bo akurat ma aparat Canona,drugi ma Pentaxa a jeszcze inny Nikona. |
a co jeśli ktoś robił zdjęcia wszystkimi tymi markami i pomimo jakiś swoich preferencji pracuje czymś innym a prywatnie ma jeszcze coś innego i właśnie dlatego pytam cię jakie zdjęcia robisz i jakie to są sytuacje fotograficzne.
Ja bym wziął nikona d800, (mimo iż do filmowania jest słabszy) wynika to z zasobności szklarni do tego systemu, no i moich uprzedzeń do jakości wizjera w sony.
Tak naprawdę wątpię, żebyś zauważył różnice w jakości tych aparatów, patrz raczej na niezawodność, solidność wykonania szkieł i body, bo to jest ważniejsze w podróży. No i ile jesteś w stanie poświęcić w kategorii dźwigania sprzętu względem tego jaka jakość cię zadowoli.
muzyk napisał/a: | Ta, tylko co wówczas, gdy aparatem można nakręcić lepszy film niż byle jaką kamerą... |
to akurat nie jest byle jaka kamera.
muzyk,
Nie mam zamiaru krecic nastepnych odcinkow Gwiezdne Wojny.Do amatorskiego filmowania VG900 wystarcza w zupelnosci wiec nie popadajmy w skrajnosci.
[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:11 ]
OK.dzieki za podpowiedzi.Zwlaszcza kozidron mi pomogl.Kupie Canona z tym obiektywem 24-105 a pozniej zainwestuje w dobre szkla.Mam nadzieje ze,nie zawiode sie na 6D?Ponoc VG900 tez robi swietne zdjecia zwlaszcza z tym obiektywem Zeissa o ktorym pisalem.Dziwia mnie tylko te ceny w Polsce?W USA Zeiss 24-70 f/4 kosztuje 1198$ a u nas 4770zl? A7S 2498$ u nas 14900zl!!
ryszard napisał/a: | .Kupie Canona z tym obiektywem 24-105 a pozniej zainwestuje w dobre szkla. |
ja Ci tego nie doradzałem, nie bierz tego
ryszard napisał/a: | Mam nadzieje ze,nie zawiode sie na 6D? |
no ja tym robię na co dzień ale czy to jest dobry aparat jak masz budżet ponad 20K, to na 100% NIE.
Za tą kase mozna mieć zdecydowanie lepiej ale pisałem ci już
Co do tego zeissa to nie miałem go nigdy w rękach, miałem za to sony 24-70/2.8 i uważam że to najlepszy reporterski zum, szkoda że sony nie robi już optycznych wizjerów.
muzyk - Nie 13 Lip, 2014
Jak wolisz. Twoje pieniądze.
Wydawanie grubej kasy na kamerę z matrycą ff do przygodnego filmowania i kupno np.6d, którym lepszej jakości filmy zrobić można, jest moim zdaniem stratą kasy.
Lepiej kupić 6d i konkretne szkła w tym budżecie i mieć jedno urządzenie do fotografowania i filmowania.
dcs, muzyk,
Nie sadze zeby 6D krecil lepsze filmy niz VG900.Rowniez mozna powiedziec ze,VG900 robi lepsze zdjecia niz 6D ma rowniez matryce ff a zdjecia robi w 20MGpx.Nie jestem zawodowcem ale to by zalezalo gdzie bym akurat zamontowal obiektyw np:Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 ZE
[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:44 ]
kozidron,
Czy majac juz 24-105 f/4 Canon jest sens kupowac 24-70?czy moze jakis inny dobry obiektyw?na dobry jestem w stanie wydac nawet duza kase.Uwazam ze,lepiej jest miec dwa dobre niz cztery kiepskie.
ryszard, koledzy raczej chcieli ci delikatnie nakreślić, że aparat "zrobi" lepszy film niż kamera zrobi fotkę ale tu się chyba bardziej rozchodzi o funkcjonalność.
ryszard, ty do końca nie masz określonych potrzeb, to jest najwiekszy problem w pomocy Tobie
ryszard napisał/a: | kozidron,
Czy majac juz 24-105 f/4 Canon jest sens kupowac 24-70?czy moze jakis inny dobry obiektyw?na dobry jestem w stanie wydac nawet duza kase.Uwazam ze,lepiej jest miec dwa dobre niz cztery kiepskie. |
lepiej jest mieć jaśniejszy obiektyw, bo pozwala ci wykonać zdjęcia w trudniejszych warunkach. 24-105 jest ciemny, natomiast 24-70 ma światłosiłę 2.8
Mówię, ja bym wolał w tym budżecie nikona d800+N24-70+N70-200+50/1.4 tylko czy Tobie się chce tyle dźwigać na tych wycieczkach?
dcs - Nie 13 Lip, 2014
Cytat: | to by zalezalo gdzie bym akurat zamontowal obiektyw np:Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 ZE |
Aha...
To naprawdę sądzisz że jest sens go montować na 12mpix A7s,
a nie np. na 24mpix A7
albo 36mpix A7r?
Brillant.
[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:55 ]
Gdzie ja, do diabła, pisałem o filmowaniu aparatem?
A7s będzie gorszym aparatem od JEGO BRACI.
Cytat: | Jak dla mnie to,do krecenia filmow sluzy kamera a,do robienia zdjec aparat. A zatem,ktory aparat bedzie lepszy do robienia zdjec? |
[ Dodano: Nie 13 Lip, 2014 20:57 ]
kozidron, nowa osiemsetka będzie miała lepsze vidło.
muzyk - Nie 13 Lip, 2014
Ryszard.
Nie musisz sądzić, bo po prostu tak jest.
Nie wspominam o niezależnym oprogramowaniu magic lantern, którego użycie taką vg900 po prostu miażdży.
dcs napisał/a: | kozidron, nowa osiemsetka będzie miała lepsze vidło. |
wiem widziałem ale ona jest już w sprzedaży? Pewnie jeszcze nie
muzyk napisał/a: | Nie wspominam o niezależnym oprogramowaniu magic lantern, którego użycie taką vg900 po prostu miażdży. |
muzyk, porównywałeś?
muzyk - Nie 13 Lip, 2014
Nie, bo nie ma takiej potrzeby, skoro już 5dll, czy Gh2, o 5dlll nie wspominając, pokazały na tyle wysoką jakość, że zaczęto ich używać w cokolwiek nieamatorskim kręceniu.
6d ma przy tym najlepszy sensor wśród Canonów, zatem siłą rzeczy, jakość filmów musi mieć wysoką.
muzyk napisał/a: | Nie, bo nie ma takiej potrzeby |
czyli nie masz w tym zakresie wiedzy. Jeżeli jej nie masz i dodatkowo uważasz, że nie ma takiej potrzeby to jak możesz definitywnie stwierdzić że tak jest, słowami:
muzyk napisał/a: | Nie musisz sądzić, bo po prostu tak jest. |
Nie dyskutujemy co wystarczy OP, bo jemu mozliwe iż wystarczy kamerka HD za 2 tałzeny z mediamarketu, ponieważ sam OP nie wie czego chce i nie wie czego mu teoretycznie może brakować.
Dyskutujemy co jest lepsze, ty wiesz lepiej choć tego nie wiesz(paradoks) a właściwie to twierdzisz iż nawet nie musisz tego wiedzieć, bo po co.
komor - Czw 17 Lip, 2014
ryszard napisał/a: | Nie jestem zawodowym fotografem ale wiem to ze do zdjec sluzy aparat a do filmow kamera. |
Od paru lat ten aksjomat jest nieaktualny. Wszystko zależy od potrzeb, sposobu filmowania, budżetu i innych aspektów. Lustrzanek z trybem filmowania od paru lat używa się w profesjonalnych produkcjach. Tu masz próbkę sprzed czterech lat, takie „demo” wypuszczone niedługo po premierze Canona 5D II. Jak na sprzęt filmowy to taki aparat jest relatywnie tani, natomiast koszt optyki użytej w tym filmie jest całkiem spory…
http://vimeo.com/7151244
Fatman73 - Wto 22 Lip, 2014
muzyk napisał/a: | Nie, bo nie ma takiej potrzeby, skoro już 5dll, czy Gh2, o 5dlll nie wspominając, pokazały na tyle wysoką jakość, że zaczęto ich używać w cokolwiek nieamatorskim kręceniu.
6d ma przy tym najlepszy sensor wśród Canonów, zatem siłą rzeczy, jakość filmów musi mieć wysoką. |
Niestety 6D ma kiepskie skalowanie obrazu do FHD i HD, co objawia się okropną morą i aliasingiem. Wygląda to wyjątkowo paskudnie niestety. Magic Lantern tylko częściowo załatwia sprawę z racji ograniczeń jakie narzuca kiepski interfejs zapisu na SD jaki zastosował Canon (ograniczenie do maksymalnie 40Mb/s).
Osobiście, gdybym miał taki dylemat jak autor tego tematu, kupił bym tylko A7s plus "uzbrojenie" (dobry RIG, monitor, ewentualnie FF). VG-900 też bym sobie darował do filmowania z tego samego powodu co Canona 6D.
|
|