forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - A65 czy D5300

WIIW - Pon 14 Lip, 2014
Temat postu: A65 czy D5300
Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Sporo poczytałem i zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami:
- Sony A65
- Nikon D5300

Co do tego do czego będzie używana to zdecydowanie amatorskie (chyba, że złapie bakcyla) zastosowanie: pejzaże, dzieci, portret
Dosyć istotna jest też funkcja filmowania.

Do wyżej wymienionych body, chciałbym dokupić spacerzoom i dalej jakąś stałkę.
Co do spacerzoomu to albo Tamron 18-270, albo Sigma 18-250 MACRO.

Aparat zapewne kupię w wersji z kitem 18-55 lub w przypadku D5300 może się szarpnę na 18-105.

Podoba mi się idea EVF w sony, ale boję się schyłku bagnetu A (A65 już też jest nie produkowany, więc jak coś to muszę się śpieszyć)

W D5300 jest Wifi, dla którego widzę u siebie zastosowanie.

Czytam i czytam o tych modelach ale nie mogę się zdecydować.

Proszę o pomoc i sugestie. Może z racji swojego braku doświadczenia czegoś nie "widzę" i tak naprawdę wybór jest oczywisty :?:

Sunders - Pon 14 Lip, 2014

D5300 + Nikkor 18-55 VR II + Nikkor 55-300VR.
WIIW - Wto 15 Lip, 2014

Sunders napisał/a:
D5300 + Nikkor 18-55 VR II + Nikkor 55-300VR.

Rozważałem taką opcję, ale chciałbym uniknąć zmiany szkła np. na spacerze z psem. Wiem, że dobranie szkła do konkretnego ujęcia to dużo większe szanse na dobrą fotografię, ale na razie wolałbym jeden spacerzoom i stałkę do ciemniejszych warunków.

Sunders - Wto 15 Lip, 2014

WIIW napisał/a:
na razie wolałbym jeden spacerzoom i stałkę do ciemniejszych warunków

18-105VR + 50/1,8G

dcs - Wto 15 Lip, 2014

D5300 jest sprzedawany z trochę lepszym 18-140mm.
WIIW - Wto 15 Lip, 2014

Sunders napisał/a:
18-105VR + 50/1,8G

Potrzebuję czegoś z większym zakresem ogniskowych.

D5300+18-140 jest obecnie za 3888 - 250cashback = 3638

W takim przypadku to lepiej chyba D5300 (samo body)+ używany Nikkor 18-200 VRII za powiedzmy 1600-1800 tylko czy różnica w jakości będzie aż tak duża w stosunku do sigmy lub tamrona?

Wujek_Pstrykacz - Wto 15 Lip, 2014

Ten Tamron 18-270 to niemożebny shit, Sigmy nigdy nie używałem nie mam o niej zdania.
Ogólnie nie polecałbym takich mega zoomów, wolałbym jednak od czasu do czasu zmienić obiektyw na aparacie.

MaciekNorth - Wto 15 Lip, 2014

WIIW napisał/a:
zastosowanie: pejzaże, dzieci, portret
Oba korpusy podobnie spełnią te zadania, ważniejszy będzie obiektyw, jednak z D5300 nie wszystkie Nikkory będą miały AF.

WIIW napisał/a:
AF podczas filmowania w A65 jest o niebo lepszy niż w D5300.

WIIW napisał/a:
Podoba mi się idea EVF w sony, ale boję się schyłku bagnetu A
Ta, od ubiegłego roku "prorocy" zapowiadają że na A już nic się nie ukaże, a jest A77II, wkrótce będzie A99II i Zeiss 135 SSM. Poza tym który producent odświeżałby wystarczająco dobre szkła, gdyby po roku chciał zlikwidować bagnet :lol:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ten Tamron 18-270 to niemożebny shit
+1
WIIW - Wto 15 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
AF podczas filmowania w A65 jest o niebo lepszy niż w D5300

Tak właśnie czytałem, że Sony pod kątem filmowania dużo lepiej sobie radzi, ale jeśli Sony to jaki zoom?

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ogólnie nie polecałbym takich mega zoomów, wolałbym jednak od czasu do czasu zmienić obiektyw na aparacie

Jak wspomniałem jestem totalnym laikiem, z zaparciem na lustrznakę i naprawdę początkowo chciałbym spacerzoom i do tego stałkę. Później oczywiście możliwe, że się rozwinę ;)

Cytat:
Tak właśnie czytałem, że Sony pod kątem filmowania dużo lepiej sobie radzi, ale jeśli Sony to jaki zoom?
Ze spacerzoomów najlepiej Sony 16-105, albo troszkę słabszy Sony 18-135. A do filmowania najlepszy byłby Sony 16-50 SSM, bo ma cichy AF, choć mniejszy zakres ogniskowych.
kozidron - Wto 15 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
Poza tym który producent odświeżałby wystarczająco dobre szkła, gdyby po roku chciał zlikwidować bagnet :lol:

ja nie chce zaczynać żadnych wojen systemowych ale może ten który chce jeszcze paru klientów naciągnąć :wink:

MaciekNorth a tak na marginesie, sony "zlikwidowało" ten bagnet w momencie przejścia tylko na slt ;)

dcs - Wto 15 Lip, 2014

Cytat:
+ używany Nikkor 18-200 VRII za powiedzmy 1600-1800 tylko czy różnica w jakości będzie aż tak duża w stosunku do sigmy lub tamrona?
WIIW, strzeż się starych mgazoomów

Ostatni bierz, będzie tańszy od ww N. http://www.optyczne.pl/po...=1191&add4=1171

kozidron napisał/a:
ja nie chce zaczynać żadnych wojen systemowych ale może ten który chce jeszcze paru klientów naciągnąć
To właśnie wojną systemową jest takie zaklinanie rzeczywistości, podobnie jak w przypadku Pentaksa, który rzekomo umiera już od kilku lat...

kozidron napisał/a:
MaciekNorth a tak na marginesie, sony "zlikwidowało" ten bagnet w momencie przejścia tylko na slt
Więc postawiło krzyżyk 4 lata temu, gdy ukazał się ostatni DSLR. Ale jakoś nadal wypuszczają i zapowiadają nowe korpusy, obiektywy, lampy, trochę dziwne :wink:
kozidron - Wto 15 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
podobnie jak w przypadku Pentaksa, który rzekomo umiera już od kilku lat...

takie cuda chyba tylko na kkm-ie

MaciekNorth napisał/a:
Więc postawiło krzyżyk 4 lata temu, gdy ukazał się ostatni DSLR. Ale jakoś nadal wypuszczają i zapowiadają nowe korpusy, obiektywy, lampy, trochę dziwne :wink:

jak się popatrzy na częstotliwość to cieniutko, raczej rozwijają się inne produkty tej marki i to ze sporym powodzeniem i wcale nie w tej ślepej uliczce, ja ci szczerze gratuluje 135ssm i tego, że wierzysz iż ten projekt dawno nie leżał na desce lub nawet na produkcji prototypów. Nawiasem mówiąc gratuluje dołożenia silnika do już istniejącego szkła, musiał być to nie lada wyczyn dla takich fachowców, ja nawet nie pije do "nich", tylko do twoich zachwytów i tego, że taki zabieg to twoim zdaniem coś przełomowego co świadczy o rozwoju systemu "jako całości".

MaciekNorth napisał/a:
wkrótce będzie A99II

ja już widziałem A88 :wink: , poczekamy zobaczymy ile się tam zmieni w tym cudzie i czy to nie będzie marketing z krwi i kości czy rzeczywisty postęp do tyłu :twisted: jak to bywało w sony ;)

dcs - Wto 15 Lip, 2014

Cytat:
MaciekNorth napisał/a:
AF podczas filmowania w A65 jest o niebo lepszy niż w D5300.
D5300 daje lepszą jakość video. (FHD 50p transfer ok 37mb/s)

Zobacz Maciek co się narobiło.
[A ile Pentax wypuścił nowych obiektywów przez ostatnie cztery lata :???: ]

MaciekNorth - Sro 16 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
takie cuda chyba tylko na kkm-ie
Na KKM od dłuższego interesuje mnie tylko dział sprzedaży, a "upadek Pentaksa" kojarzę tylko z optycznych, nie z KKM-u.

kozidron napisał/a:
jak się popatrzy na częstotliwość to cieniutko, raczej rozwijają się inne produkty tej marki i to ze sporym powodzeniem i wcale nie w tej ślepej uliczce
Na bagnet E ukazuje się więcej, bo tam jednak są poważne luki do zapełnienia. Mimo to w epoce SLT ukazało się kilkanaście szkieł na A, ślepa uliczka?

kozidron napisał/a:
ja ci szczerze gratuluje 135ssm i tego, że wierzysz iż ten projekt dawno nie leżał na desce lub nawet na produkcji prototypów.
Tak, pewnie leżał wcześniej niż SLT...

kozidron napisał/a:
Nawiasem mówiąc gratuluje dołożenia silnika do już istniejącego szkła, musiał być to nie lada wyczyn dla takich fachowców
Mieli na siłę przeprojektować tak doskonałe szkło, żeby zwiększyć cenę, czy zostawić śrubokręt bo jest lepszy od SSM? :lol: A swoją drogą, gdyby Nikon przy ostatnich wypustach miał takich fachowców od szkieł jak są u Zeissa...

kozidron napisał/a:
ja nawet nie pije do "nich", tylko do twoich zachwytów i tego, że taki zabieg to twoim zdaniem coś przełomowego co świadczy o rozwoju systemu "jako całości".
Mylisz zachwyt z suchą informacją i z faktem że bagnet nie umarł.

dcs napisał/a:
D5300 daje lepszą jakość video. (FHD 50p transfer ok 37mb/s)
No narobiło się, ale lepsza trochę gorsza jakość, lecz z utrafioną ostrością :wink:

dcs napisał/a:
[A ile Pentax wypuścił nowych obiektywów przez ostatnie cztery lata ]
Mają teraz zastój, bo w swoim garażu w pośpiechu przez 4 lata projektują całą gamę obiektywów pod pełna klatkę :razz:
dcs - Sro 16 Lip, 2014

MaciekNorth,
Z pierwszym się zgadzam. (No chyba że ktoś nastawia się na ręczne ostrzenie. )

Drugie: To nowy 560mm f/5.6 (ten za 7000$ !!!) musieli zaprojektować jeszcze wcześniej, bo on ff nie kryje. :)

kozidron - Sro 16 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
a "upadek Pentaksa" kojarzę tylko z optycznych, nie z KKM-u.

ciekawe, że czytając to samo można odnieść dokładnie odwrotne wrażenia

MaciekNorth napisał/a:
Mimo to w epoce SLT ukazało się kilkanaście szkieł na A, ślepa uliczka?

widzę, że liczenie ile się ukazało od początku produkcji pierwszego slt, jest dość powszechną manipulacją, no to już żywcem z kkm-u :P

MaciekNorth napisał/a:
Mieli na siłę przeprojektować tak doskonałe szkło, żeby zwiększyć cenę, czy zostawić śrubokręt bo jest lepszy od SSM? :lol: A swoją drogą, gdyby Nikon przy ostatnich wypustach miał takich fachowców od szkieł jak są u Zeissa...

ja nie widzę w tym nic złego dlatego napisałem dokładnie to, że nawet nie pije "do tych fachowców" tylko do twojej zdolności do kojarzenia faktów z rzekomym rozwojem, przeczytaj:

kozidron napisał/a:
ja nawet nie pije do "nich", tylko do twoich zachwytów i tego, że taki zabieg to twoim zdaniem coś przełomowego co świadczy o rozwoju systemu "jako całości".

MaciekNorth napisał/a:
Mylisz zachwyt z suchą informacją i z faktem że bagnet nie umarł.

a widzisz, czytanie ze zrozumieniem :wink: ja piszę o likwidacji czy "powolnej likwidacji" tak długo jak sony w tym bagnecie będzie szło ślepą uliczką jaką jest slt i wszystkimi wadami tego rozwiązania, tak długo będą takie premiery szkieł jakie są.

MaciekNorth napisał/a:
Mają teraz zastój, bo w swoim garażu w pośpiechu przez 4 lata projektują całą gamę obiektywów pod pełna klatkę :razz:

ja nie widzę różnic, ty tak i to w kategorii jakieś lepszości między tymi markami. Dla mnie obie te marki "ostatnio" wypuszczały raczej plastikowy badziew dla początkujących z czego sony sam plastik a pentax wkładał do tego troszkę więcej uszczelek.

MaciekNorth - Czw 17 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
ciekawe, że czytając to samo można odnieść dokładnie odwrotne wrażenia
Czytujesz KKM? Nie wiem czy podziwiać samozaparcie, czy współczuć. To że Pentax upada od kilku lat i ciągle strzela sobie w kolano można wyczytać w komentarzach na głównej optycznych.

kozidron napisał/a:
widzę, że liczenie ile się ukazało od początku produkcji pierwszego slt, jest dość powszechną manipulacją, no to już żywcem z kkm-u
A czyją manipulacją jest wyliczanie ilości szkieł pod E i twierdzenie że korpusy może i dobre, ale nie ma czego podpiąć? :roll:

kozidron napisał/a:
ja nie widzę w tym nic złego dlatego napisałem dokładnie to, że nawet nie pije "do tych fachowców" tylko do twojej zdolności do kojarzenia faktów z rzekomym rozwojem, przeczytaj:
Ja pisałem o odświeżaniu szkieł w aspekcie rzekomego uśmiercania bagnetu, Ty nagle wyjeżdżasz z rozwojem, przełomowymi dokonaniami i wkładasz mi to w usta. Czy wypuszczanie przez Canona szkieł o takich samych parametrach z oznaczeniem II, to jest rozwój, przełom, czy tylko udoskonalenie?
Czytanie ze zrozumieniem...

kozidron napisał/a:
ja piszę o likwidacji czy "powolnej likwidacji" tak długo jak sony w tym bagnecie będzie szło ślepą uliczką jaką jest slt i wszystkimi wadami tego rozwiązania, tak długo będą takie premiery szkieł jakie są
Napisz jeszcze o celowej "powolnej likwidacji" segmentu dużych, profesjonalnych, metalowych korpusów APS-C u Canona i Nikona. I może wspomnij również o zaletach SLT, bo są. Ślepa uliczka, która działa i spełnia założenia konstrukcyjne, niesamowite...

kozidron napisał/a:
ja nie widzę różnic, ty tak i to w kategorii jakieś lepszości między tymi markami.
Pokaż mi gdzie napisałem, że któraś z tych marek jest lepsza lub gorsza? :roll: Widocznie nie potrafisz zrozumieć ironii, mimo emotki...

kozidron napisał/a:
Dla mnie obie te marki "ostatnio" wypuszczały raczej plastikowy badziew dla początkujących z czego sony sam plastik a pentax wkładał do tego troszkę więcej uszczelek.

A widzisz i Tu cię mam, ostatnio Sony wypuszczało głównie metalowe uszczelniane obiektywy jak 16-50 2.8, Zeiss 50 1.4, albo dodawało uszczelnienia do metalowych, jak w przypadku 300 2.8, 70-200 2.8. Brak doinformowania z Twojej strony...

A z mojej strony koniec dyskusji, bo się nakręcasz coraz bardziej. Tym bardziej że jutro wyjeżdżam słuchać dobrej folk-rockowo-metalowej muzyki i robić zdjęcia tym umierającym bagnetem, może jeszcze zdążę, zanim zdechnie mi na rękach... :lol:

kozidron - Pią 18 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
To że Pentax upada od kilku lat i ciągle strzela sobie w kolano można wyczytać w komentarzach na głównej optycznych.

tego nie czytam, pewnie masz racje ;)

MaciekNorth napisał/a:
Czy wypuszczanie przez Canona szkieł o takich samych parametrach z oznaczeniem II, to jest rozwój, przełom, czy tylko udoskonalenie?
Czytanie ze zrozumieniem...

to zależy o jakim szkle mowa, w jednym usprawniono af w innych jest zupełnie inna konstrukcja. Czasem jest to modernizacja, czasem szkło o innych własnościach optycznych, no i okazuje się nawet, że nie zawsze lepszych ;)

MaciekNorth napisał/a:
może wspomnij również o zaletach SLT, bo są.

wspomniałbym, gdyby te zalety nie zostały przysłonięte przez największą wadę, przez którą "ciężko się patrzy" w niektórych warunkach, tak czesto spotykanych w warunkach w których ja lubię fotografować.

MaciekNorth napisał/a:
A widzisz i Tu cię mam, ostatnio Sony wypuszczało głównie metalowe uszczelniane obiektywy jak 16-50 2.8, Zeiss 50 1.4, albo dodawało uszczelnienia do metalowych, jak w przypadku 300 2.8, 70-200 2.8. Brak doinformowania z Twojej strony...

no nie masz, bo ja mówię o tym że sony nie ma segmentu "środkowego" i większość premier to plastikowe zumy albo stalki pokroju 35 od sony i dokładnie to samo robi pentax tyle, że do tego najniższego segmentu daje kilka gumek więcej w obiektywach i na tym ma polegać cała lepszość, która jest tylko pozorna.

MaciekNorth napisał/a:
A z mojej strony koniec dyskusji, bo się nakręcasz coraz bardziej.

z tego co widzę to tylko ty się ekscytujesz, po wszystkich to raczej spływa bo nie muszą się z tym męczyć :razz:

Cytat:
Tym bardziej że jutro wyjeżdżam słuchać dobrej folk-rockowo-metalowej muzyki i robić zdjęcia tym umierającym bagnetem, może jeszcze zdążę, zanim zdechnie mi na rękach... :lol:

dobrej zabawy, w przyszłym tygodniu jest globaltica, będziesz miał czas i ochotę to wpadnij, wiem że to nie twój klimat ale może znajdziesz czas to się piwa napijemy :wink: :smile:

dcs - Pią 18 Lip, 2014

kozidron, zeissony były najmniej docenianym sprzętem. W połączeniu z a900 to był/nawet jest super sprzęt. Znasz jakiś słaby sonowy obiektyw z niebieską kropką?
(z 16-35mm nie miałem na dłużej przyjemności)

kozidron - Pią 18 Lip, 2014

dcs napisał/a:
kozidron, zeissony były najmniej docenianym sprzętem. W połączeniu z a900 to był/nawet jest super sprzęt.

wiem, miałem dłuższą przyjemność porobić zestawem a900 24-70/2.8 + 70/200/2.8, sprawdzałem także zestaw roadshow'owy w którym pewnie ten 24-70 był "dobierany" i wrażenia więcej niż pozytywne.

MaciekNorth - Wto 22 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
tego nie czytam, pewnie masz racje
I dobrze robisz, bo w komentarzach na głównej rządzi patologia :razz:

kozidron napisał/a:
wspomniałbym, gdyby te zalety nie zostały przysłonięte przez największą wadę, przez którą "ciężko się patrzy" w niektórych warunkach, tak czesto spotykanych w warunkach w których ja lubię fotografować.
Ciężko było może w pierwszych SLT, gdzie nie było wł/wył symulacji ekspozycji, nie nadawały się z tego powodu np. do studia z wyzwalaczami radiowymi. Sam często używam w DSLR LiveView (i to z tej dodatkowej, małej, szumiącej matrycy) np. na koncertach i nie narzekam, widzę to co chcę zobaczyć, a w każdym EVF w SLT jest lepiej ;) Osobiście nie mam oporów przed SLT, wolałbym nawet słaby wizjer w A57 od tunelików APS-C :razz:

kozidron napisał/a:
no nie masz, bo ja mówię o tym że sony nie ma segmentu "środkowego" i większość premier to plastikowe zumy albo stalki pokroju 35 od sony
Np. 16-50/2.8, 16-105 oraz dużo szkieł pochodzenia Minoltowego ze znaczkiem S, to akurat klasa średnia. A uzupełniona jest przez Tamrona, który współpracuje z Sony i może dlatego S nie ma potrzeby dublowania wszystkich szkieł T ;)

kozidron napisał/a:
z tego co widzę to tylko ty się ekscytujesz, po wszystkich to raczej spływa bo nie muszą się z tym męczyć
Uwierz mi, gdybym się męczył, to dawno zmieniłbym system, ale nie znalazłbym tak tanich odpowiedników większości posiadanych szkieł, a niektórych niczym bym nie zastąpił ;) Poza tym trzeba prostować błędne informacje na temat systemu, bo niezorientowani łykają :razz:
Męczą mnie natomiast takie wynalazki pokroju 1100D, jeśli muszę tym zrobić zdjęcie, gdy wziąłem to do rąk, nie mogłem uwierzyć, że lustrzanka z obiektywem waży tyle co kompakt :lol: A najbardziej śmieszą mnie hipsterzy z kitowymi obiektywami i miną profesjonalisty - zgadnij jakie marki tu przodują :mrgreen:

kozidron napisał/a:
dobrej zabawy, w przyszłym tygodniu jest globaltica, będziesz miał czas i ochotę to wpadnij, wiem że to nie twój klimat ale może znajdziesz czas to się piwa napijemy
Akurat lubię również taką muzę, szczególnie bałkańską i skandynawską, tyle że już czasu nie znajdę :( Ale pojawię się być może na air race ;)

dcs napisał/a:
zeissony były najmniej docenianym sprzętem. W połączeniu z a900 to był/nawet jest super sprzęt.
A co dopiero w połączeniu z A99 ;) Mnie wbiła w ziemię ostrość Z135 na pełniej dziurze :shock:
Andrzej.M. - Wto 22 Lip, 2014

dcs napisał/a:
[A ile Pentax wypuścił nowych obiektywów przez ostatnie cztery lata ]

Całkiem sporo, zaczynając od budżetowych stałek 35 i 50mm, całkowicie zmienił technologię nanoszenia powłok w obiektywach serii Limited z SMC na HD i wypuścił niemal wszystkie nowe limitedy. Wprowadził je też w nowym budżetowym obiektywie z nowym silnikiem. Jest tego nieco więcej - ale trudno tak z rękawa, bo jak zwykle się przypniesz do szczegółów żeby coś udowodnić.
A skoro już o Pentaxie mowa - czemu nie K-5II z 18-135? Albo wręcz z nowym Tamronem 16-300? (jesli już wypuścili z mocowaniem K).

AndrzejM.Makuch napisał/a:
A skoro już o Pentaxie mowa - czemu nie K-5II z 18-135? Albo wręcz z nowym Tamronem 16-300? (jesli już wypuścili z mocowaniem K).
Świetna rada, niech autor wątku kupi sam korpus K-5 i czeka na Tamrona 16-300, może gdy będzie słał błagalne maile do producenta, albo zacznie zbierać podpisy pod petycją, to się kiedyś doczeka... A do tego czasu może zająć się fotografią otworkową :neutral:
komor - Wto 22 Lip, 2014

całkowicie zmienił technologię nanoszenia powłok w obiektywach serii Limited z SMC na HD i wypuścił niemal wszystkie nowe limitedy

Testy wykazały jakąś przewagę tych nowych powłok? Nowe, ciche silniki wstawili w tych nowych limitedach czy nadal śrubokręt? :)

Andrzej.M. - Wto 22 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
Świetna rada
No i co bym się czepiał? napisałem jeśli już wypuścili tamrona z mocowaniem K... Nie wiem - bo takie szkał mnie mało interesują, ale jak na spacerzoom to ma wyjątkowo fajny zakres - odpowiednik 24mm na krótkim końcu da przyjemny szeroki dla krajobrazu , i w pomieszczeniach. I całkiem sensowne tele. W braku do Pentaxa może kupić do nikona albo sony. :razz:
komor Nowe powłoki dają nieznaczne poprawienie ostrości, transmisji i zmniejszenie flary, a dzięki większej kontroli nad przebiegiem procesu większą powtarzalność egzemplarzy. Choć już stare limitedy dawały bardzo dobry obrazek, to udało się je jeszcze odrobinę poprawić. Porównałem to na wynikach pomiarowych z DxO na przykładzie 35/2,8 macro, w ostrości na k-5 zyskał 1 punkt i zmniejszył aberrację chromatyczną o 20%. Aha, jeszcze dostały przysłonę zaokrągloną - ale nie wiem czy wszystkie.
Doszedł Pentax DA 560mm F5.6 HD ED AW , Pentax smc DA 18-270mm F3.5-6.3 ED SDM , Pentax DA 20-HD 40mm F2.8-4 DC WR ED Limited, Pentax DA 55 HD-300mm F4-5.8 ED WR - z nowymi silnikami ED. Po staremu Pentax D FA Macro 100mm F2.8 WR , niby stary ale z uszczelnieniami i Pentax smc DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL [IF] DC WR - ostatnio sporo osób go kupiło i bardzo chwali szczególnie dłuższy koniec - chyba też poprawili. Jak na obiektyw za 1000 - 1500 złotych uszczelniony i z silnikiem DC - to chyba nieźle.
Wiem że sama zmiana powłok i kształtu przyslony to może niewiele , zwłaszcza ze za bardzo tego nie widać w wynikach pomiarów, ale zwiększenie kontrastu, zmniejszenie CA i ładniejszy bokeh to też jakieś atuty. Szczególnie gdy chodzi o i tak już dobre obiektywy.

Andrzej, T 16-300 do Pentaksa nie ma nawet w planach, dlatego uprasza się o sprawdzanie takich rzeczy przed udzielaniem rad :razz: Ale zgadzam się, że te 16mm na początku to plus nawet dla amatorów ;)
kozidron - Wto 22 Lip, 2014

MaciekNorth napisał/a:
Męczą mnie natomiast takie wynalazki pokroju 1100D, jeśli muszę tym zrobić zdjęcie, gdy wziąłem to do rąk, nie mogłem uwierzyć, że lustrzanka z obiektywem waży tyle co kompakt :lol: A najbardziej śmieszą mnie hipsterzy z kitowymi obiektywami i miną profesjonalisty - zgadnij jakie marki tu przodują :mrgreen:

a ja ostatnio bawiłem się a58, ergonomicznie zmiana przysłony jest do dupy

MaciekNorth napisał/a:
Ale pojawię się być może na air race ;)

tam będzie babilon - nie idę, ja mam air show juz od wczoraj, latają wszyscy nad moim osiedlem, chyba zaczynają ćwiczyć.

komor Nowe powłoki dają nieznaczne poprawienie ostrości, transmisji i zmniejszenie flary, a dzięki większej kontroli nad przebiegiem procesu większą powtarzalność egzemplarzy.

to stare były złe :P No nie możliwe żeby wietnamskie limitedy różniły sie od japońskich :P
Porównałem to na wynikach pomiarowych z DxO na przykładzie 35/2,8 macro, w ostrości na k-5 zyskał 1 punkt i zmniejszył aberrację chromatyczną o 20%.

AndrzejM.Makuch, ty się czytasz, po nowych powłokach obiektyw zyskał 1 pkt. w kategorii rozdzielczość :razz:

Wiesz jaki wpływ maja powłoki na zmniejszenie aberracji chromatycznej? Jak coś strzelisz to jak z czapki :roll:

Wiem że sama zmiana powłok i kształtu przyslony to może niewiele , zwłaszcza ze za bardzo tego nie widać w wynikach pomiarów, ale zwiększenie kontrastu, zmniejszenie CA i ładniejszy bokeh to też jakieś atuty.

czyli sam się nie czytasz, najpierw się podniecasz nowymi powłokami a później piszesz, że wiesz iz to niewiele. Ten ładniejszy boke to też od nowych powłok czy może od ilości listków czy kształtu przysłony :P ?

komor napisał/a:
Testy wykazały jakąś przewagę tych nowych powłok? Nowe, ciche silniki wstawili w tych nowych limitedach czy nadal śrubokręt? :)

Jak kiedyś zrobią porządny silnik to go wstawią, na razie na to nie ma czasu, fabryka jest zajęta produkcją uszczelek do okien i gumek do obiektywów z zestawów kitowych. Pentax nie ma czegoś takiego jak cichy, szybki silnik, chyba że w elektrycznych samochodach służbowych pracowników.

Andrzej.M. - Sro 23 Lip, 2014

Kozi - ty jak zwykle - albo nie czytasz, albo nie rozumiesz...
Pisałem o tym co się wydarzyło w ostatnich 4 latach w obiektywach Pentax , a ty uczepiłeś się powłok , o zmianie kształtu przysłony również pisałem .
kozidron napisał/a:
ty się czytasz, po nowych powłokach obiektyw zyskał 1 pkt. w kategorii rozdzielczość

A ty uważasz że poprawienie kontrastu czy zmniejszenie CA nie wpływa na ostrość? :shock: :zalamany:
kozidron napisał/a:
najpierw się podniecasz nowymi powłokami a później piszesz, że wiesz iz to niewiele.

A gdzie ja się czymkolwiek podniecam? Kozi - wiem że patrzysz na mnie przez pryzmat własnych odczuć i przypisujesz mi swoje , ale zaręczam ci że piszę spokojnie i wiem że nowości nie koniecznie dają jakieś milowe kroki. Choć i te małe potrafią cieszyć. Gdybym uważał inaczej pewnie nie kupiłbym starego limiteda SMC tylko nowy HD. Przynajmniej jak o 70/2,4 i 15/4 chodzi. Ale już 35/2,8 wolałbym nowy. Po prostu "stare" są całkiem dobre , mimo że nie wszystkie "made in japan".
kozidron napisał/a:
Jak kiedyś zrobią porządny silnik to go wstawią

No to strzeliłeś sobie w stopę - wymieniłem kilka nowych obiektywów z nowymi silnikami ED - ale tobie jak zwykle umknęło. Co do silników w limitedach - to że są na dość szybkim i w przypadku K-5 i K-3 dość cichym śrubokręcie - to skutek minimalizacji rozmiarów całej serii - ot tak sobie PENTAX wymyślił że będzie miał serię dobrych lekkich i małych obiektywów. :razz:

kozidron - Sro 23 Lip, 2014

A ty uważasz że poprawienie kontrastu czy zmniejszenie CA nie wpływa na ostrość?

przeczytałeś? Kojarzy ci się coś: twój magiczny 1 pkt. :P i nowe powłoki? Dla mnie to jasne, że nowe powłoki mają wpływ na poprawę kontrastu czy rozdzielczości, jak widać w przypadku tego szkła to aż magiczny 1 pkt.
Co do CA to poczytaj co ma największy wpływ na jej zmniejszenie a potem opowiadaj te swoje głupoty.

No to strzeliłeś sobie w stopę - wymieniłem kilka nowych obiektywów z nowymi silnikami ED - ale tobie jak zwykle umknęło.

nic mi nie umknęło, one są tak szybkie i ciche w zestawieniu z dobrymi obiektywami canona czy nikona jak porównanie trabanta do mercedesa, przy czym żebyś miał jasność pentax w tym porównaniu nie jest mercedesem.

Co do silników w limitedach - to że są na dość szybkim i w przypadku K-5 i K-3 dość cichym śrubokręcie - to skutek minimalizacji rozmiarów całej serii - ot tak sobie PENTAX wymyślił że będzie miał serię dobrych lekkich i małych obiektywów. :razz:

Twój brak wiedzy w zakresie jak mogą pracować szkła reporterskie wynika z tego, że nigdy nie miałeś w rękach sprzętu canona i nikona. Tym bardziej można wziąć twoje opowiastki i włożyć między bajki.
Posługiwanie się jedną marką wyrobiło w Tobie silne przekonanie, że u konkurencji jest tak samo, co jest najzwyczajniej bzdurą.

MaciekNorth - Sro 23 Lip, 2014

kozidron napisał/a:
a ja ostatnio bawiłem się a58, ergonomicznie zmiana przysłony jest do dupy
Jak we wszystkich lustrzankach z jednym kółkiem, to bardziej cecha niż wada ;)

kozidron napisał/a:
nic mi nie umknęło, one są tak szybkie i ciche w zestawieniu z dobrymi obiektywami canona czy nikona jak porównanie trabanta do mercedesa

A co z tymi mniej dobrymi szkłami C i N? :razz:
Poza tym Trabant bez wysiłku przeszedł test łosia, a Mercedes A-klasse dachował :lol:

MaciekNorth napisał/a:
Jak we wszystkich lustrzankach z jednym kółkiem, to bardziej cecha niż wada ;)

nie trzeba się tak gimnastykować jak w entry canonach czy nikonach

MaciekNorth napisał/a:
A co z tymi mniej dobrymi szkłami C i N? :razz:

działają tak jak te najlepsze pentaxa, chociaż ostatnie egzemplarze kilku szkieł canona(mówie o linii ekonomicznej) działają szybciej i ciszej od tych najlepszych szkieł z "nowymi silnikami" o których wspominał Andrzej. MaciekNorth spróbuj w markecie jakiegoś szkła /taniego/ z stm.

MaciekNorth napisał/a:
Poza tym Trabant bez wysiłku przeszedł test łosia, a Mercedes A-klasse dachował :lol:

po pierwsze nie miałem na myśli najniższej klasy mercedesów, miedzy af-em pentaxa a canona czy nikona jest zdecydowanie większa przepać.
po drugie, jest jeszcze kilka innych fur które nie przeszło testu łosia a które zdecydowanie wolałbym widzieć w swoim garażu :P testować można wszystko i na wszystkie sposoby byleby nie popaść w taki stan jak Bonecki i Sony, jak przed laty.

Cytat:
nie trzeba się tak gimnastykować jak w entry canonach czy nikonach
A z ciekawości, jak zmieniałeś przysłonę w A58 w trybie M? :)

kozidron napisał/a:
działają tak jak te najlepsze pentaxa, chociaż ostatnie egzemplarze kilku szkieł canona(mówie o linii ekonomicznej) działają szybciej i ciszej od tych najlepszych szkieł z "nowymi silnikami" o których wspominał Andrzej. MaciekNorth spróbuj w markecie jakiegoś szkła /taniego/ z stm.
Porównywać szybkość to trzeba raczej bezpośrednio, w tych samych warunkach, a i z różnymi korpusami dane szkło może inaczej działać, więc jestem sceptyczny co do takiego macania w sklepie, bo to daje tylko zgrubny obraz ;) Porównuję sobie czasem z kolegami :mrgreen:

kozidron napisał/a:
po pierwsze nie miałem na myśli najniższej klasy mercedesów
I błąd, trzeba porównywać podobne klasy sprzętu :mrgreen: Bo inaczej jest to manipulacja, np. porównanie D4 z 450D albo 5DIII z K200D :razz:

kozidron napisał/a:
po drugie, jest jeszcze kilka innych fur które nie przeszło testu łosia a które zdecydowanie wolałbym widzieć w swoim garażu
No właśnie, choroba współczesnej motoryzacji, spie...ić własności jezdne i aerodynamikę, bo ważniejsza stylistyka albo megalomania twórców, a potem ratować to elektroniką :razz:

kozidron napisał/a:
testować można wszystko i na wszystkie sposoby byleby nie popaść w taki stan jak Bonecki i Sony, jak przed laty.
Albo Ken Rockwell i Nikon, albo Kai i Canon... :razz:

MaciekNorth napisał/a:
A z ciekawości, jak zmieniałeś przysłonę w A58 w trybie M? :)

ta

MaciekNorth napisał/a:
Porównywać szybkość to trzeba raczej bezpośrednio, w tych samych warunkach, a i z różnymi korpusami dane szkło może inaczej działać, więc jestem sceptyczny co do takiego macania w sklepie, bo to daje tylko zgrubny obraz ;) Porównuję sobie czasem z kolegami :mrgreen:

nie da się w tym kraju porównywać takich zestawów w sklepie, te obiektywy nie leżą na półkach.

MaciekNorth napisał/a:
I błąd, trzeba porównywać podobne klasy sprzętu :mrgreen: Bo inaczej jest to manipulacja, np. porównanie D4 z 450D albo 5DIII z K200D :razz:

dokładnie tak robili/robią specjaliści od sony, dlatego trzeba mieć delikatny dystans do porównań jakiegoś k5II z d800 czy 5d3 albo nawet 6d czy 7d bo to inna liga szczególnie z obiektywami systemowymi canona czy nikona. Ja bardziej pije do Andrzeja, który oderwany jest od rzeczywistości przez używanie tylko jednego systemu.

MaciekNorth napisał/a:
No właśnie, choroba współczesnej motoryzacji, spie...ić własności jezdne i aerodynamikę, bo ważniejsza stylistyka albo megalomania twórców, a potem ratować to elektroniką :razz:

miałem na myśli motoryzację z lat 70 tych za wielkiej wody, która też nie przeszła testu łosia a w 6 sekund daje rade do setki i jest zupełnie inną ligą niz trabant czy mercedes. Test łosia jest tym samym jak porównanie lepszości sony nad średnim formatem w porównaniu Boneckiego z przed lat.

kozidron napisał/a:
ta
Nie rozumiem :sad:
Bo w trybie A zmienia się pokrętłem, a trybie M podobnie jak w Nikonach, klawisz + pokrętło, nie wiedziałeś? ;)

kozidron napisał/a:
dokładnie tak robili/robią specjaliści od sony
Uczepiłeś się tego Sony, tak jakby np. optyczni nie włazili bez wazeliny innym firmom :twisted:

kozidron napisał/a:
Ja bardziej pije do Andrzeja, który oderwany jest od rzeczywistości przez używanie tylko jednego systemu.
To rzeczywiście duży problem Andrzeja, choć pewnie nie największy :razz: Ja na szczęście mam czasem okazje pomacać C/N/P, choć niekoniecznie te najnowsze.

kozidron napisał/a:
miałem na myśli motoryzację z lat 70 tych za wielkiej wody, która też nie przeszła testu łosia a w 6 sekund daje rade do setki i jest zupełnie inną ligą niz trabant czy mercedes.
Ja jednak wolę trakcję niż moc, większa radość z jazdy po winklach, również na dwóch kółkach ;) Na drogach pełno jest kozaków w mocnych furach, ale mocni są z reguły do pierwszego zakrętu :lol: A z lat 70/80-tych to najbardziej podchodzą mi jednak JDM :mrgreen:

MaciekNorth napisał/a:
Uczepiłeś się tego Sony, tak jakby np. optyczni nie włazili bez wazeliny innym firmom :twisted:

sam ambasador wyrobił sobie opinie o sobie, o marce i o tym, że wszystko mozna porównywać do wszystkiego

MaciekNorth napisał/a:
a trybie M podobnie jak w Nikonach, klawisz + pokrętło, nie wiedziałeś? ;)

w nikonie nie odginasz tak ręki ;)

MaciekNorth napisał/a:
Ja jednak wolę trakcję niż moc, większa radość z jazdy po winklach, również na dwóch kółkach ;)

trakcja a test łosia to niekoniecznie muszą oznaczac dwie te same sprawy, podejrzewam że połowę aut z lat 70tych z rynku amerykańskiego, obecnie nie przeszłaby testów bezpieczeństwa jakie stawiane są przed kompaktami obecnie w europie. Ja jednak wole te amerykańskie ;)

kozidron napisał/a:
sam ambasador wyrobił sobie opinie o sobie, o marce i o tym, że wszystko mozna porównywać do wszystkiego
Daj spokój, D800 też ciągle porównują do MF i co z tego ;)

kozidron napisał/a:
w nikonie nie odginasz tak ręki
A moim zdaniem właśnie kręcenie kciukiem przy tak małych korpusach jest mniej wygodne, bo aparat trzyma się w tym momencie mniej pewnie - właściwie trzema palcami z przodu ;)

kozidron napisał/a:
trakcja a test łosia to niekoniecznie muszą oznaczac dwie te same sprawy
Ale z reguły idą w parze ;)
dcs - Czw 24 Lip, 2014

wypuścił niemal wszystkie nowe limitedy. Wprowadził je też w nowym budżetowym obiektywie z nowym silnikiem
Doszedł /.../ Pentax DA 55 HD-300mm F4-5.8 ED WR - z nowymi silnikami ED. Po staremu Pentax D FA Macro 100mm F2.8 WR , niby stary ale z uszczelnieniami i Pentax smc DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL [IF] DC WR - ostatnio sporo osób go kupiło i bardzo chwali szczególnie dłuższy koniec - chyba też poprawili.

[ziew]

AndrzejM.Makuch, To tak, jakby ci w barze zaserwowali kotlet sprzed tygodnia w nowej panierce.