|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - bezlusterkowiec w góry i nie tylko
blade86 - Czw 17 Lip, 2014 Temat postu: bezlusterkowiec w góry i nie tylko Witajcie
Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu, który będzie wykorzystywany do fotografowania gór, krajobrazów jak i swojej rodziny i różnych imprez, oczywiście wszystko amatorsko.
Fundusz jaki chcę przeznaczyć to 1200zł.
Wpadł mi w oko olympus pl3 bądź też używany pm2. Który z nich byłby lepszy. Może coś innego?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
muzyk - Czw 17 Lip, 2014
blade86 napisał/a: | Może coś innego? |
I GF1 obskoczysz temat.
Stary, porządnie wykonany aparat, dający radę z ISO nawet 1600.
cube007 - Pią 18 Lip, 2014 Temat postu: Re: bezlusterkowiec w góry i nie tylko
blade86 napisał/a: | Witajcie
Potrzebuję pomocy w wyborze aparatu, który będzie wykorzystywany do fotografowania gór, krajobrazów jak i swojej rodziny i różnych imprez, oczywiście wszystko amatorsko.
Fundusz jaki chcę przeznaczyć to 1200zł.
Wpadł mi w oko olympus pl3 bądź też używany pm2. Który z nich byłby lepszy. Może coś innego?
Będę wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam | Olympus XZ-2 sprawdzi sie w wymienionych przez Ciebie zadaniach z nawiązką - świetne jasne i stabilizowane szkło, do tego całkiem dobra matryca. Za 1200zł masz nówkę w sklepie.
myzrael - Pią 18 Lip, 2014
Do wymienionych celów Olympus E-PM2 z 14-42 będzie idealny, jeśli nie potrzebujesz wizjera. Widzę, że na allegro nówki chodzą za 1200 zł. Olympusy to bardzo przyjemne aparaty, do krajobrazów matryca 4/3 zdecydowanie większa niż w kompaktach będzie jak znalazł.
Andrzej.M. - Pią 18 Lip, 2014
blade86, mając 1200 zlotych nie zastanawiał bym się tylko skorzystał z promocji w Euro http://www.euro.com.pl/se...oQ&gclsrc=aw.ds i wziął tego Olympusa E-PM2 - za 1249 złotych ! Warto dołożyć te parę złociszy. masz jakość porównywalną z dobrym lustrem.
cube007, - XZ-2 ma się tak do bezlusterkowca E-PM2 jak hulajnoga do mercedesa... jak to wygląda można sprawdzić na http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Sports
zbig75 - Pią 18 Lip, 2014
blade86 napisał/a: | Może coś innego? |
Sony Nex 3n , jeżeli zależy ci na szerokim kącie , http://www.ceneo.pl/23227281 - to chyba najtańsza opcja dająca szeroki kąt (24mm w przeliczeniu na mały obrazek ) .
cube007 - Sob 19 Lip, 2014
AndrzejM.Makuch - sama matryca zdjęć nie robi. Szkło XZ-2 jest jaśniejsze o 2-2,5EV od ciemnozooma dołączanego do E-PM2, wiec cała przewaga matrycy 4/3 (która wynosi w porywach 2EV, wg DxO) idzie w przysłowiowy gwizdek. Pomijam już takie drobnostki, jak ruchomy LCD, wbudowany filtr ND czy wbudowana lampa błyskowa w XZ-2 - przydatności tych udogodnień żaden wykres nie pokaże
E-PM2 to sympatyczny aparacik, pod warunkiem sparowania go z czymś innym niż ciemny zoom. Tyle tylko, ze taki zestaw nijak się ma do budżetu - 1200zł - jakim dysponuje autor wątku.
myzrael - Sob 19 Lip, 2014
cube007 jeśli tak mówisz to chyba nie miałeś do czynienia z aparatami o większej matrycy. Przy krajobrazach ten "ciemny zoom" kitowy będzie bardzo dobry, szczegółowość i plastyka zdjęć będzie o niebo albo dwa lepsza od XZ-2.
RB - Sob 19 Lip, 2014
myzrael napisał/a: | Przy krajobrazach ten "ciemny zoom" kitowy będzie bardzo dobry |
Będzie. Przy krajobrazach starczy.
myzrael napisał/a: | szczegółowość i plastyka zdjęć będzie o niebo albo dwa lepsza od XZ-2. |
Nie będzie. Jeśli w ogóle, to nie aż tak. Szczegółowość.
Bo "plastyka" to... po pierwsze, ChGW co to jest w ogóle.
myzrael - Sob 19 Lip, 2014
Różnice w jakości zdjęć między XZ-2, a E-PM2 można zobaczyć sobie tutaj:
http://www.imaging-resour...Z2INBI00100.HTM
http://www.imaging-resour...M2INBI00200.HTM
Dobrze widać na włosach, przy ZX-2 na ISO 100 już widać jakieś artefakty i efekty odszumiania. Nadmieniam, że to zdjęcia na najniższej czułości ISO. Na wyższych przewaga E-PM2 będzie dramatycznie rosła.
cube007 - Sob 19 Lip, 2014
IR i ich zdjęcia robione w jpg, na fabrycznych ustawieniach, to dla Ciebie miernik możliwości sprzętu fotograficznego Żeby było zabawniej, redakcja IR podpięła do E-PM2 obiektyw kosztujący tyle co XZ-2 i E-PM2+kit razem
myzrael napisał/a: | Nadmieniam, że to zdjęcia na najniższej czułości ISO. Na wyższych przewaga E-PM2 będzie dramatycznie rosła. | Powtórzę - bardzo jasne szkło XZ-2 powoduje, że tam gdzie kompakt pozwala ograniczyć się do np. ISO200, e-pm2 z kitem musi jechać na min. ISO800.
RB - Sob 19 Lip, 2014
myzrael... pisałeś o aparacie z zestawowym zoomem, a nie o testach matrycy. A ten obiektyw 14-42 to trochu szczegółu potrafi zgubić względem np. Pana 20/1.7 itede. Na tyle, ze ten XZ też se poradzi.
A BTW co robi matryca XZ2 sprawdź se na dpreview. Porównaj PM-2 z XZ-2. Na niskich ISO, oczywiscie, jak to krajobrazówka zwykle lubi. Zdziwisz się. Na RAW oczywiście, bo w kategorii jotpegie to nie takie aparaty robią chłam (na cropie).
blade86 - Sob 19 Lip, 2014
Panowie jestem naprawdę mile zaskoczony. Parę dni temu napisałem to samo zapytanie na innym forum i dostałem jedną odpowiedz. A tutaj..
Wracając do tematu to jak narazie skłaniam się do pm2. Aktualnie licytuje
http://allegro.pl/olympus...4428045894.html
Podejrzewam, że nie byłbym w stanie zauważyć różnicy między xz-2 a pm-2.
Ostatnio byłem w Zakopanem i robiłem zdjęcia zwykłym kompaktem swojej córce i bardzo brakowało uchylnego wyświetlacza. Dlatego podoba mi się pl3. Wiecie muszę jeszcze wiele poczytać, zrobić setki zdjęć(mam nadzieję jakimś nowym sprzętem)
RB - Sob 19 Lip, 2014
blade86 napisał/a: |
Podejrzewam, że nie byłbym w stanie zauważyć różnicy między xz-2 a pm-2. |
Postaram się więc Ci choć jedną unaocznić:
http://camerasize.com/compact/#387.92,386,ha,t
Natomiast wybór pm2 ma tą zaletę, ze jak będzie trzeba i/lub ochota to naprawdę fajne obiektywy da się do tego dołączyć. Bo jak ma zostać z 14-42 na wiki wikiw... to średni sens. Do xz2 nie da się i koniec pieśni.
blade86 - Sob 19 Lip, 2014
RB napisał/a: | blade86 napisał/a: |
Podejrzewam, że nie byłbym w stanie zauważyć różnicy między xz-2 a pm-2. |
Postaram się więc Ci choć jedną unaocznić:
http://camerasize.com/compact/#387.92,386,ha,t
Natomiast wybór pm2 ma tą zaletę, ze jak będzie trzeba i/lub ochota to naprawdę fajne obiektywy da się do tego dołączyć. Bo jak ma zostać z 14-42 na wiki wikiw... to średni sens. Do xz2 nie da się i koniec pieśni. |
Różnicy między zdjęciami wykonanymi prezentowanymi aparatami:)
A pl3 daleko zostaje w tyle?
TS - Sob 19 Lip, 2014
Na dpreview EXIFy sugerują, że do E-PM2 podpięli M. Zuiko 12-50 na ogniskowej 50 mm, która jest najsłabsza w tym szkle i daje rozdzielczość ~1.5 razy mniejszą niż stałki. Mimo to, szczegółów jest nieco więcej niż z XZ-2 (nie dziwne: 16 vs 12 MPix). Zapewne 14-42 wypadłby podobnie (kłania się brak testów kitowych zoomów). Poza tym gładsze są przejścia kolorów na tablicy Kodaka. Tak że jeśli chodzi o krajobrazówkę na niskim ISO, E-PM2 z kitowym szkłem wypadnie lepiej niż XZ-2. To jednak będą niuanse widoczne na dużych odbitkach tylko (lub w powiększeniu 1:1 na ekranie), nie powinny decydować o wyborze.
Odradzam E-PL3 z uwagi na wyraźnie gorszą matrycę. Jeśli potrzebny odchylany ekran (sam często używam), to warto dołożyć do E-PL5 (jest już za niecałe 1500 zł z 14-42)
RB - Sob 19 Lip, 2014
Różnicy między zdjęciami wykonanymi prezentowanymi aparatami:) | zobaczysz czy nie... jeśli od początku nie chciałeś xz2 to po co Ci o nim myśleć. Raczej nie chodziło mi o to by Tobie xz2 polecać, ile o to by prostować niektóre mocne stwierdzenia...
A pl3 daleko zostaje w tyle? |
no troche...
eee, oczywiście - da się tym całkiem nieźle fotografować, ale za 1300 to na allegro znajdziesz prawie nowe g5 z 14-42. A tam masz już nieco lepiej i nieco więcej niż w pl3. Tylko, że to jest ganz inne od zarówno pm2 jak i pl3/pl5.
macand1 - Nie 20 Lip, 2014
Na wstępnie chciałbym powitać wszystkich na forum
Podpinam się pod temat żeby nie dublować
Zwracam się z prośba o poradę dotyczącą zakupu aparatu fotograficznego
Do czego potrzebuję aparat: wycieczki piesze w góry, rowerowe, wakacje + inne imprezy rodzinne
Jestem amatorem w tej chwili bez żadnego sprzętu dysponowałem jednym kompaktem ale nie ma o czym pisać
Po przeczytaniu kliku wątków na tym i innych forach waham się pomiędzy kompaktem a bezlusterkowcem
kompakt: Olympus XZ-2
bezlusterkowiec: i tutaj wybrałem 2 modele
Olympus E-PL5 czarny + ob. 14-45 II R + ob. 40-150R
Panasonic Lumix DMC-G5K + ob.14-42
Dodam że pewnie na początku dokupowanie kolejnych obiektywów nie będzie wchodziło w grę ze względu na możliwości finansowe
budżet do 1800 zł
z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie
cube007 - Nie 20 Lip, 2014
TS napisał/a: | Na dpreview EXIFy sugerują, że do E-PM2 podpięli M. Zuiko 12-50 na ogniskowej 50 mm | Podpięty został "duży" ZUIKO 50/2 MACRO przez adapter, podobnie jak na IR
exif z dpreview napisał/a: | Max Aperture Value 2.0
Lens Info 50mm f/2
Lens Model OLYMPUS 50mm Lens |
myzrael - Nie 20 Lip, 2014
macand1, jeśli Ci zależy na troszkę lepszej jakości zdjęć na czułościach powyżej ISO 800 to E-PL5. Natomiast lepszą ergonomię i b. dobry wizjer elektroniczny posiada G5. Wydaje mi się, że G5 jest tańszy, z 14-42 kupowałem za 1499 zł nowego.
TS - Nie 20 Lip, 2014
cube007 napisał/a: | Max Aperture Value 2.0 |
A faktycznie, wtyczka do przeglądarki nie pokazuje mi tego. No to ciężko wyrokować z tego zdjęcia, bo z jednej strony to bardzo ostre szkło, a z drugiej - domknięte mocniej niż dla maksymalnej rozdzielczości i podpięte przez adapter... W każdym razie spodziewam się lepszej pracy matrycy na niskiej czułości w PM2.
RB - Pon 21 Lip, 2014
macand1 napisał/a: |
Po przeczytaniu kliku wątków na tym i innych forach waham się pomiędzy kompaktem a bezlusterkowcem
kompakt: Olympus XZ-2
bezlusterkowiec: i tutaj wybrałem 2 modele
Olympus E-PL5 czarny + ob. 14-45 II R + ob. 40-150R
Panasonic Lumix DMC-G5K + ob.14-42
|
Te aparaty są wyraźnie rózne pod wieloma aspektami. To nie jest proste: lepszy-gorszy. A Twoje zastosowania są raczej typowe.
O tych modelach pisze się tu często... Trudno coś innego Ci napisać. Napisać wybierz ten - zupelnie nie sposób.
blade86 - Sro 13 Sie, 2014
wczoraj odebrałem z euro olympusa e-pm2 za 1199zł
Fajny sprzęt, ale jak narazie mam problem z jego obsługą:):)
Dziękuje za pomoc w wyborze sprzętu.
A możecie mi polecić jeszcze jakiś naleśnik w przystępnej cenie? tak na zaś:)
pozdrawiam
Analizator - Czw 14 Sie, 2014
[quote="blade86"]
A możecie mi polecić jeszcze jakiś naleśnik w przystępnej cenie? tak na zaś:)
pozdrawiam[/quote
Naleśnik?
W micro43 jest ich kilka:
- kitowy zoom Panasonica 12-32mm f/3.5-5.6
- kitowy zoom Olympusa 14-42mm f/3.5-5.6, zdaje się z oznaczeniem EZ
- Panasonic 14mm f/2.5 (szeroka stałka)
- Olympus 17mm f/2.8 (średnio udany)
- Panasonic 20mm f/1.7 (hit Panasonica, optycznie bardo dobry)
Panasonic ma wypuścić wkrótce maleńki telezoom 35-100mm rozmiarów kitowych (nie naleśników) 14-42mm, czyli jak na ogniskową bardzo mały.
Jeśli w grę wchodzą szkiełka małe, ale nie naleśniki, to warte polecenia są:
- Olympus 45mm f/1.8 (maleńki i świetny optycznie)
- któraś z 3 Sigm z bagnetem m43, kwestia osobistych preferencji którą ogniskową chcemy - 19mm/2.8, 30mm/2.8 czy 60mm/2.8 - nie są najmniejsze, nie są zbyt jasne jak na stałki (ale jaśniejsze od zoomów), za to są optycznie zacne i tanie
Są jeszcze olympusowe dekielki-pseudoobiektywy (stałe f/8). Da się tym robić zdjęcie, a rozmiary ma dekielka do body.
Warto poszukać obiektywów z drugiej ręki (cena!!!), choćby na Allegro czy na ogłoszeniach na forach, np. www.olympusclub.pl/forum/ w dziale Giełda.
Chyba że ma się na przykład dostęp do zakupów w USA (i ktoś to przywiezie w kieszeni czy bagażu).]
|
|