forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Sony Nex 3n czy Samsung NX1000

metalzul - Sob 19 Lip, 2014
Temat postu: Sony Nex 3n czy Samsung NX1000
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem aparatu. Wcześniej moja uwaga była skupiona wokół kompaktów i w tym dziale na forum prosiłem o pomoc. Obecnie moje zainteresowania skierowały się w stronę bezlusterkowców, dlatego zmieniam dział i moje pytanie zadaję tutaj.

Na ten moment rozważam dwie możliwości:
- używany Sony Nex 3n 16-50mm z lombardu
- nowy Samsung NX1000 20-50 mm

Cena obu jest bardzo zbliżona. Lepszym rozwiązaniem wydaje się chyba Sony, ale trochę się waham w sytuacji w której jako alternatywę mam zakup nowego, nie używanego Samsunga. Tym bardziej, że obiektyw kitowy w tej ofercie (ofercie samsunga) chyba nie jest zbyt typowy dla tego motelu, bo spotykałem się zawsze z wariantem 20-50mm. W kontekście fotografowania krajobrazów (co między innymi chciałbym robić), jak na mój chłopski rozum i wiedzę laika obiektyw 18-55mm, wydaje się lepszą alternatywą niż standardowy w tym modelu 20-55mm. No a jeszcze lepszą ten Nex. Może potrafiłby mi ktoś doradzić, byłbym bardzo wdzięczny;)

siosio - Nie 20 Lip, 2014

Myślisz raczej o Samsungu NX1100. Wersja NX1000 jest starsza i nie powinna być wciąż w sprzedaży sklepowych....

Jak chodzi o same puszki to nex 3n jest lepszy, w dodatku obiektyw 16-50 do niego ma stabilizację, a obiektyw samsunga 2-50 nie ma stabilizacji.

Jest jeszcze NX2000, który mniej szumi od NX1100, ale jego obsługa jest nietypowa - większość funkcji zmienia się na dotykowym ekranie lcd.

zbig75 - Pon 21 Lip, 2014

Cytat:
18-55mm, wydaje się lepszą alternatywą niż standardowy w tym modelu 20-55mm.

Tak to prawda , 27mm vs 30mm (w przeliczeniu na mały obrazek ) i w dodatku ma stabilizację . Nie mniej jednak od iso800 w górę wolę zdjęcia z Sony , z "kitem" daje szerszy kąt (24mm) , ma odchylany wyświetlacz . Sterowanie ogniskową bezpośrednio z body zaliczyłbym na plus - można (jak w kompakcie) aparatem operować jedną ręką . Sony posiada wbudowaną lampę błyskową - to też plus (nie zapomnisz zabrać ze sobą :mrgreen: )