forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do +/- 500zł dla kobiety

FuzBal - Nie 20 Lip, 2014
Temat postu: Aparat do +/- 500zł dla kobiety
Jak w temacie, szukam aparatu dla kobiety (rozmiar i waga ma znaczenie dlatego lustra odpadaja) do ok. 500zł. Wymyśliłem NX100 (ewentualnie e-pl1) ale tak sie zastanawiam czy warto ładować się w ten już dość leciwy aparat tym bardziej, że raczej szklarnia nie będzie rozbudowywana. Pomyślałem, że może jakiś megazoom by się nadał tylko tutaj potrzebowałbym podpowiedzi którym modelem warto by się zainteresować (nie musi to byc nowka), sam wpadłem na Canona SX500 IS. Poczytałem też troche inne tematy i dość sensownie wygląda ten Benq G1.
Sznurek22 - Nie 20 Lip, 2014

Witam, Canonom z serii PowerShot nie ufam ze względu na wady fabryczne. Benq G1 jest solidny a żywotność baterii długa. Poniżej 2 linki do aparatów firmy benq w granicy 500zł

BenQ G1: https://www.youtube.com/watch?v=RgwLrfR1xdk

BenQ GH650: https://www.youtube.com/watch?v=cfXtASCpGnE

FuzBal - Wto 22 Lip, 2014

To może jeszcze inaczej - warto dołożyć do Samsunga NX11 z 18-55 ? (albo jeszcze lepiej - do sony a3000? ewentualnie nex3) Jak dokładnie wygląda sprawa z obiektywami? Czy jest możliwość stosowania adapterów do starych manuali? np m42 i czy działa z nimi potwierdzenie ostrości ?
Sznurek22 - Sro 23 Lip, 2014

Jeżeli chodzi o aparaty z wymienną optyką to już nie pomogę. :( bardziej małych kompaktach jestem obcykany niż w takich typu modelach
zbig75 - Sro 23 Lip, 2014

FuzBal napisał/a:
(albo jeszcze lepiej - do sony a3000? ewentualnie nex3)

Sony Nex3n ze względu na szerszy kąt w stosunku do konkurencji (16mm = 24mm w przeliczeniu na mały obrazek ) .Obiektyw ten należy do typu power zoom - pozwala na zmianę ogniskowej jak w kompakcie - "lewarkiem" umieszczonym wokół spustu migawki - wygodna funkcja , bo pozwala na obsługę aparatu jedną reką . Posiada też funkcję focus peaking pomocną przy manualnym ostrzeniu ("akcentuje" kontury elementu/przedmiotu który aktualnie jest ostry , ale potwierdzeniem ostrości w tradycyjnym tego słowa znaczeniu to bym tej funkcji nie nazwał) . Używając aparatu ze starym manualem w exifie brak będzie danych na temat przysłony i ogniskowej . Najprawdopodobniej tylko do Canona są dostępne adaptery pozwalające na zaprogramowanie dandeliona by w exifie były zapisane faktyczne dane , pozwalają też na korektę AF w zakresie FF/BF ( gdy ostrzysz manualnie system AF będzie "właściwie" informował gdzie jest ustawiona ostrość ) .