forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Wysoki ("pod" wzrost 190 cm) statyw uniwersalny

knieszporek - Wto 22 Lip, 2014
Temat postu: Wysoki ("pod" wzrost 190 cm) statyw uniwersalny
Witam,

W ramach poszukiwania uniwersalnego statywu, którego głównym przeznaczeniem będą:
* "miejscówki" architektoniczno-krajobrazowe z dojazdem samochodem (waga nie jest czynnikiem decydującym),
* oraz fotografia produktowa,

wynalazłem następujące statywy:
* Manfrotto 055XPROB,
* Manfrotto 190XPROL,
* i Manfrotto 294A3.

Założenia:
* koszt (z głowicą -- na początek kulowa, preferowana z osobna blokadą obrotu) około 800 zł,
* wysokość (bez wysuniętej kolumny centralnej) około 140 cm,
* nie więcej niż 4 sekcje,
* możliwość ustawienia płaszczyny matrycy równolegle do podłoża -- liczę na poziome mocowanie kolumny centralnej w 055/190 lub odwrotne zamocowanie kolumny centralnej w 290 + maksymalny wychył na głowicy,
* maksymalne obciążenie szacuję na 3-4 kg (nie wyjdę poza DX i 300 mm).

Czy są jakieś inne, rozsądne opcje niż powyższe Manfrotto?

Czy patent z poziomym mocowaniem kolumny się sprawdza?

Czy odwrotne zamocowanie kolumny centralnej + maksmalne wychylenie na głowicy (kulowej) da taki sam efekt jak poziome mocoanie kolumny? Jak z wygodą pracy?

Wiem, że głowica kulowa do architektury to nienajlepszy pomysł, ale 410 Manfrotto (lub coś podobnego) musi poczekać.

Pozdrawiam,
KN

Andrzej.M. - Wto 22 Lip, 2014

Jest sporo systemów wzorowanych na Manfrotto i wcale nie gorzej wykonanych więc warto pogrzebać.
komor - Wto 22 Lip, 2014

knieszporek napisał/a:
Czy patent z poziomym mocowaniem kolumny się sprawdza?

Sprawdza się, choć stabilność jest mniejsza niż w położeniu standardowym. Używam w takim wariancie wężyka lub wyzwalacza 2 sekundy.

knieszporek napisał/a:
Czy odwrotne zamocowanie kolumny centralnej + maksmalne wychylenie na głowicy (kulowej) da taki sam efekt jak poziome mocoanie kolumny? Jak z wygodą pracy?

To może zależeć od sytuacji, tzn. czy jest możliwe i wygodne ustawienie statywu nad obiektem. Czasem wygodniej jest, jak statyw jest obok, z poziomą kolumną centralną.

(mam 055XPROB i 410)

pietiagoras1974 - Pon 28 Lip, 2014

też szukam czegoś podobnego dla siebie, zerknij na ten:

http://allegro.pl/statyw-...4392006027.html

może ktoś miał z nim do czynienia?

knieszporek - Sro 27 Sie, 2014

@AndrzejM.Makuch: Cały czas oglądam, ale oglądanie na sieci, to nie to samo, co oglądanie w realu. Na kupowanie, testowanie i ewentualny zwrot do 10 dni nie za bardzo mam czas i dlatego tak zależy mi na opinii/informacji kogoś, kto danego sprzętu używa/ł.

@pietiagoras1974: Na stronie wygląda OK, ale nie jestem przekonany do tej opcji z monopodem z jednej nogi. Czy to nie kolejne połączenie, gdzie statyw ma gorszą sztywność? Ktoś posiada statyw z takim wynalazkiem? Jak wrażenia z użytkowania?

Poza tym, z tego co wypróbowałem w sklepach, bardziej "leżą mi" nogi na zatrzaskach, a nie skręcane, ale to temat na dyskusję "teologiczną", więc może go nie rozwijajmy :wink:

Wojmistrz - Sro 27 Sie, 2014

knieszporek, ja mam Giottosa MTL 8361B. Ten model jest praktycznie nie dostępny, ale jego 10cm niższy model jest jak najbardziej nadal w sprzedaży (8351). Statyw jest lekki, masywny i świetnie wykonany. Mam 185cm, po rozłożeniu samych nóg + głowica + aparat, wizjer mam praktycznie na wysokości oczu, a zawsze jeszcze mogę posiłkować się pałąkiem 30cm.
wirtualny - Czw 02 Paź, 2014

Może ten model Manfrotto?
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/150982
Sam jestem wysoki - trochę obawiałem się czy statyw będzie dla mnie odpowiedni jednak przy moim wzroście ( 188 cm ) spisuje się obecnie bardzo dobrze.
Mam dość ciężki sprzęt ale bardzo dobrze go trzyma. Nic się nie rusza.
Sam statyw bardzo lekki, stabilny
Dobrze wykonany. MOże nie należy do najtańszych ponieważ te 500 zł trzeba na niego wydać jednak moim zdaniem warto.

Wojmistrz - Czw 02 Paź, 2014

Trochę od sierpnia minęło. W skąpcu pracujesz?