forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon Eos 600D - ostrość zdjęć

Robac1985 - Czw 24 Lip, 2014
Temat postu: Canon Eos 600D - ostrość zdjęć
Witam

Jestem początkującym amatorem zdjęć lustrzanką Canona i nie potrafie sobie poradzić z wyostrzeniem zdjęć link

Jest to przykładowe zdjęcie jakie posiadam po zrobieniu proszę o pomoc co robię źle co mam przestawić aby było ok obiektyw mam standardowy ef-s 18-135mm 1:3.5-5.6 IS

Proszę o pomoc

dragossani - Czw 24 Lip, 2014

Jedynie przesłona OK. Postaw aparat na statywie (przy tak kiepskim świetle nie ma innego wyjścia), zmień czułość na ISO 200, tryb na manualny i ustaw czas naświetlania tak, żeby mieć dobrą ekspozycję (do prawej krawędzi histogramu). Niższe szumy i dobre naświetlenie powinny wpłynąć pozytywnie na ostrość. Obiektyw niestety nie jest za ciekawy, więc na ostre jak brzytwa zdjęcia nie licz.
komor - Czw 24 Lip, 2014

dragossani napisał/a:
zmień czułość na ISO 200

W Canonie bazowe jest ISO 100. Jeśli to ma być zdjęcie produktowe, to koniecznie, jak radzi dragossani – statyw.

A powiedzcie koledzy jaki obiektyw polecilibyście do takich zdjęć??
komor - Czw 24 Lip, 2014

Robac1985, bez przesady, obiektyw jest OK (szczególnie, że nie wiemy jeszcze do jakich zdjęć, czy zawsze takie duże gabaryty, czy czasem też małe makro, itd.). Po pierwsze statyw, po drugie zadbaj o lepsze oświetlenie (o ile się da, chodzi o ilość światła ale także jego jakość), po trzecie umiejętna obróbka plików w komputerze (najlepiej obróbka RAW-ów a nie JPG-ów). Nowy obiektyw dopiero po czwarte. Trochę wątków o fotografii produktowej jest, w zależności od budżetu można zacząć od Sigmy 17-70, która w razie potrzeby zapewni nam też funkcję prawie-makro.

Tylko takie gabaryty

Dzięki za odpowiedź

Maciej