forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Poprawa wzroku

qwertyasd - Pią 25 Lip, 2014
Temat postu: Poprawa wzroku
Witam,

Mam wadę wzroku -1,75 i -2,00. Dużo czasu spędzam przy komputerze. Gdy nie będe z niego w ogóle korzystał to wzrok sie poprawi?

komor - Pią 25 Lip, 2014

To pytanie raczej do lekarza niż na forum fotograficzne, ale przede wszystkim zależy od konkretnego przypadku. Ile masz lat, czy ta wada to nowość czy może tyle dioptrii masz od wielu lat? Itd. Gdy zmniejszysz ilość godzin spędzanych przed ekranem, to być może wolniej będzie się wada powiększać, jeśli ma tendencję do powiększania. Pamiętaj też, że poza wadą ostrości (dioptrie) ciągłe przemęczanie oczu może niekorzystnie wpływać na inne parametry wzroku.
cygnus - Pią 25 Lip, 2014

Poprawi Ci się ostrość, być może.
Latami spędzałem kilka(naście) godzin na dobę przy kompie (CRT), krótki wzrok z wiekiem się pogłębiał a ostrość spadała.
Wyjechałem za granicę (w wieku ok. 50) i przez rok w ogóle nie używałem komputera. Dużo chodziłem po świerzym powietrzu, nad morzem. Zauważyłem że ostrość wzroku znacznie mi się polepszyła chociaż krótkowzroczność przecież nie cofnęła.
Od paru lat znowu sporo (ale nie więcej niż średnio 203h) używam kompa (teraz LCD), ostrość mam lepszą niż przed emigracją.

T.B. - Pią 25 Lip, 2014

Ok. 50 + rok + parę lat ...hmm. Czyżby ktoś dorosły? :wink:
maziek - Pią 25 Lip, 2014

Czasami mnie rozwalacie :) . Ja się zaraz zarejestruję na forum pszczelarskim pod nickiem poiulkj i zadam jedno pytanie: o chłodzenie komputera, bo mi się przegrzewa. Liczę na poważne odpowiedzi :) ! Przepraszam, nie zaraz - po północy!