|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - NX11 vs E-PL1
FuzBal - Nie 27 Lip, 2014 Temat postu: NX11 vs E-PL1 Rozglądałem się za prezentem dla mamuśki, która na dłuższy czas wyjeżdża za ocean. Odrzuciłem już wszelkiej maści kompakty i kierując się dobrem obrazka kieruje moją uwage tylko na bezlustrowce. Na polu boju został tylko NX11 i Olek e-pl1 na którego już prawie się zdecydowałem. Potrzebuje tylko potwierdzenia, że to sensowna decyzja i spokojnie moge olać NX11 (do którego musiałbym dopłacić ok 200zł co przy tych kwotach stanowi +/- 30% ). Weźcie pod uwagę, że to kobieta, więc za olkiem przemawia waga i rozmiar, ale czy w jakości obrazka będzie przepaść na korzyść NX? Czy jednak moge spokojnie brać Olka ?
Dodam, że będzie to zestaw z 14-42 w przypadku olka lub 18-55 w przypadku NX.
zbig75 - Nie 27 Lip, 2014
FuzBal napisał/a: | spokojnie moge olać NX11 (do którego musiałbym dopłacić ok 200zł co przy tych kwotach stanowi +/- 30% ). |
Warto dopłacić do wizjera .
Chris62 - Sro 13 Sie, 2014 Temat postu: Re: NX11 vs E-PL1
FuzBal napisał/a: | . Weźcie pod uwagę, że to kobieta, więc za olkiem przemawia waga i rozmiar, ale czy w jakości obrazka będzie przepaść na korzyść NX? Czy jednak moge spokojnie brać Olka ?
Dodam, że będzie to zestaw z 14-42 w przypadku olka lub 18-55 w przypadku NX. |
Przy takiej konfiguracji to można pomyśleć o kompakcie np Panasonicu LX7 albo Nikonie P7800 będą sporo mniejsze oferują większy zakres ogniskowych i bardzo dobre macro.
Jasność optyki nadrabia w kwestii szumów w trudniejszym oświetleniu bo kity bezlusterkowców i lustrzanek są ciemne jak noc.
Jak bezlusterkowiec to trzeba pomyśleć o obiektywach o innych niż kit.
Do NX11 zamiast kita można kupić 16/F2,4 i 30/F2 maleńkie stałeczki o przyzwoitej jakości obrazu.
Do Olka wybór naleśników też jest.
Radzić nie chcę bo nie używam może inni coś doradzą.
Wybór uzależniłbym od tematyki zdjęć, potrzeb właścicielki. Sama "jakość obrazka" nie może stanowić o wyborze bo każdy wybór to swego rodzaju kompromis.
|
|