forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Do makro

firefor - Sro 30 Lip, 2014
Temat postu: Do makro
Witam, jestem nowy na forum ;). Chce robić zdjęcia makro i stąd moje pytanie:
jaki do tego obiektyw? Jestem amatorem i nie chce wydawać od razu dużych pieniędzy na sprzęt dlatego myślałem nad jakimś obiektywem M42 lub pierścieniami. Mam Canona 400d z kitem oraz Sigme 55-200 mm f/4-5.6 DC i nie wiem czy opłaca mi się kupować do tych obiektyw pierścienie (z przeniesieniem elektroniki) czy kupić jakiś obiektyw makro z mocowaniem M42?

mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, kup sobie pierścienie za 50 zl z przeniesieniem automatyki do 'kita'. Zobaczysz, czy Cię to naprawdę kręci.

Właśnie myślałem nad tym ,ale czy za 50 zł kupie dobre pierścienie z przeniesieniem które nie zaszkodzą aparatowi? :neutral: Jeśli możesz coś polecić to był bym wdzięczny (jakiś link allegro) :razz:
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, przepraszam skłamałem, moje kupiłem za prawie 150 - to było coś takiego http://allegro.pl/piersci...4397384308.html

Taniej z przeniesieniem automatyki raczej się nie da - chyba jedyna opcja to kupno pierścieni i adaptera m42 plus jakiś helios. Ale sumaryczna cena wyjdzie podobnie tylko będziesz miał 1 szkło więcej...

Właśnie tak myślałem, że za tanio to by wyszło :smile: . A która opcja lepsza , pierścienie czy obiektyw m42?
dcs - Sro 30 Lip, 2014

te wyglądają ładniej (styki i dzyndzel blokady)
http://allegro.pl/se0420-...4429325419.html

dcs, nie wiem czy lepiej z jednym pierścieniem zepsutym :wink:
mozer - Sro 30 Lip, 2014

No wiecie, droższe też mogę wam znaleźć, ale chyba chodziło o to, żeby taniej :P

Z obiektywem m42 może być loteria - trzeba by kupować osobiście.

Chyba na razie skorzystam z Twojej rady, kupie pierścionki i zobaczy czy będzie mi się to tak podobać i czy szybko nie znudzi :lol: i trochę obeznam się w tych wszystkich obiektywach makro , nawet m42 , ale mam jeszcze pytanie jak to jest z tymi pierścieniami odwrotnego mocowania? Warte uwagi?
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, one dają duże powiększenie, a co za tym idzie przede wszystkim niedobór światła, więc bez porządnej lampy się nie obejdzie. Zresztą to też zależy co chcesz focić...
dcs - Sro 30 Lip, 2014

firefor, Fakt. Nie zwróciłem uwagi że we wszystkich tego sprzedawcy.
Skasowałem ten link http://allegro.pl/piersci...4458006995.html , bo 210zł.

A pro po lamy , lepiej kupić zwykłą lapme czy lampę pierścieniową? Tyle, że ta lampa pierścieniowa jest chyba do makro tylko? Będę focić kwiaty, robaki jakieś itp ;)
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, lampa pierścieniowa jest do kitu, bo daje płaskie światło. Do makro najlepsze są lampy tego typu:

Ale spokojnie można zrobić nakładkę na zwykłą lampę.

A taka 'zewnętrzna' lampa da rade do makro? Bo było by bardziej uniwersalne :smile:
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, da, z odpowiednim dyfuzorem - napisałem wyżej.

Ok dzięki, a możesz jeszcze coś polecić z M42? :)
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, do makro? No to standardowo helios 58.

A z tych Heliosów jest ich kilka który jest najlepszy? A one są tylko do makro czy też bardziej uniwersalne? :roll:
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, kilka? jakie np?

Tzn. nie kilka , a są różne wersje np.: 44-2 44-3 wyczytałem, że jest to to samo ,a różnią się tam czymś (nie pamiętam :oops: ) :wink:
dcs - Sro 30 Lip, 2014

Helios 44-(i tu cyferka od 2 do 7) 58mm nie jest obiektywem makro -potrzebne są do niego mieszek lub pierścienie.

Wybierz model z "MC". Ciężko powiedzieć który model bo nowsze bywają mniej starannie wykonana i plastik nie robi najlepszego wrażenia -więcej może zależeć od egzemplarza (np. staranności jego złożenia w fabryce) niż od modelu.

Stare (chyba do 44-3) miały więcej listkową przysłonę-bardziej okrągłą, ale z tego co widziałem nie było ich z MC, więc...

Kup lepiej pierścienie za 135zł.

Coś takiego będzie dobre http://allegro.pl/piersci...4385908726.html ? Tylko w tej cenie jest tzw. ''eko'' czyli plastykowy..
mozer - Sro 30 Lip, 2014

firefor, mam dokładnie takie same i działają bez problemu. Jedyny mankament to plastikowy bagnet, ale jak nie będziesz wyjątkowo często przykręcał to raczej nie powinno być z tym problemu.