forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Uszczelniony korpus, a gdzie powietrze?

korab - Pią 01 Sie, 2014
Temat postu: Uszczelniony korpus, a gdzie powietrze?
Witam.
Mam takie szybkie pytanie.
Jeśli obiektyw i korpus są uszczelnione to gdzie ucieka powietrze które tłoczymy przy zmniejszaniu ogniskowej?
W moim obecnym aparacie wieje mi przez wizjer do oka ;)

mozer - Pią 01 Sie, 2014

korab napisał/a:
W moim obecnym aparacie wieje mi przez wizjer do oka

Może masz funkcję pomiaru ciśnienia w gałce ocznej?

Andrzej.M. - Pią 01 Sie, 2014

korab napisał/a:
W moim obecnym aparacie wieje mi przez wizjer do oka

To znaczy że uszczelniony nie jest jak pompuje przez cały aparat... :lol:
A uszczelnione obiektywy nie pompują powietrza bo mają ogniskowanie wewnętrzne.

dcs - Pią 01 Sie, 2014

AndrzejM.Makuch,
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A uszczelnione obiektywy nie pompują powietrza bo mają ogniskowanie wewnętrzne.

-które to uszczelnione obiektywy Pentaxa nie zwiększają swojej objętości -długości?

Stałoogniskowe uszczelniane Pentaxy (o ogniskowej do 200mm) nie mają wewnętrznego ogniskowania -zmieniają swoją długość.

Uszczelniane zoomy Pentaxa zwiększają swoją długość (wyjątkiem jest chyba tylko 50-135mm)

mozer - Pią 01 Sie, 2014

Co do zapytania - one są uszczelnione, a nie hermetyczne...
korab - Sob 02 Sie, 2014

No to nadal nie wiem jak to jest.
Mam obiektyw 18-105. Jak zjeżdżam ze 105 do 18 to dmucha przez wizjer.

Jeśli uszczelniony aparat i uszczelniony obiektyw też dmucha powietrzem to znaczy że przy zmianie z 18 na 105 (hipotetycznie bo taki nie jest uszczelniony) aparat będzie zasysał kurz przez ... no właśnie przez co bo przecież jest uszczelniony?

komor - Sob 02 Sie, 2014

korab, trudno generalizować, ale obiektywy o tak dużym skoku ogniskowej po prostu działają jak pompka. Uszczelnione są zwykle konstrukcje o mniejszej „objętości skokowej”, poza tym uszczelnienie zwykle określane jest jako zabezpieczenie przed pogodą, a nie wodoszczelność na zanurzenie. Jeśli zanurzysz aparat pod wodę, to być może wytrzyma, ale w momencie jak zaczniesz zmieniać ogniskową pod wodą to raczej będzie kiepsko.
Andrzej.M. - Sob 02 Sie, 2014

Nie wiem jak pod wodą, ale na deszczu nie miałem problemów. a nawet używając nieuszczelnionej pompki - jak 16-45 (na 16mm jest niemal podwójnej długości - nigdy mi nic wizjerem nie dmuchało...
komor - Nie 03 Sie, 2014

AndrzejM.Makuch, mi w Sigmie 17-70 też nic nie dmucha, ale może właśnie dlatego, że nie jest szczelna i powietrze wydostaje się szczelinami między poszczególnymi segmentami tubusa, a nie przez dziurę przy tylnej soczewce? Może to dmuchanie jest specyficzne dla Nikkora 18-105 VR?
Dżozef - Nie 03 Sie, 2014

Cudów nie ma, gdzieś się to powietrze podziać musi jeśli korpus byłby szczelny schowane soczewki zostały by wypchnięte z powrotem, poprzez powstałe w korpusie ciśnienie powietrza.
dragossani - Pon 04 Sie, 2014

Na wstępie jest o bagnetach, dalej o uszczelnieniach:
http://petapixel.com/2014...s-investigates/
Klienci wyobrażają sobie cuda techniki, a tak na prawdę chodzi o taśmę klejącą.

bogdanek - Pon 04 Sie, 2014

Z tym uszczelnieniem to jest tak jak ze spadkiem na balkonie , niby przy 0,5 % spadku woda spływa , a jednak kropla stoi :lol: