|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - (będąc w USA) aparat do głównie portretów
sirkamillo99 - Sob 02 Sie, 2014 Temat postu: (będąc w USA) aparat do głównie portretów Witam. Postanowiłem powrócić do fotografii i poważnie zastanawiam się nad bezlusterkowcem. Moją uwagę przykuł model Olympusa e-pl3 oraz Samsung nx2000. Przy Olympusie zakupiłbym również obiektyw 45mm 1.8 jako, że głównym tematem fotografowania byłby portret. Jednak z drugiej strony miałbym do wyboru w tej samej cenie używanego Canona np. 30D + canon 85mm 1.8. Nie ukrywam, że jestem zachwycony jakością zdjęć tego obiektywu jednak wymiary w porównaniu do małego Olympusa robią różnicę. Bokeh jaki rysuje 85mm canona jest genialny i zastanawiam się czy w choć małym stopniu 45mm Olympusa zdołałoby mi zastąpić Canona.
Co zrobilibyście jakbyście byli na moim miejscu? Wiem, że wszystko zależy od punktu siedzenia ale jestem ciekawy waszych subiektywnych opinii
Andrzej.M. - Sob 02 Sie, 2014
Zależy w jakich warunkach będziesz te portrety robił. Jeśli w słabym oświetleniu - to lepszy będzie Olympus E-PM2 , zwłaszcza że można nim spokojnie fotografować przy całkiem otwarty obiektywie - jest po prostu znacznie lepszy optycznie od 85-tki canona. Rysuje lepiej nawet na brzegach niż canon na środku... Canona by mieć choć przyzwoity obraz - trzeba przymknąć do F2 a nawet 2,8. Jeśli chciałbyś korzystać z 85-tki i mieć naprawdę fajne zdjęcia - należało by go podpiąc pod 5D lub inny FF.
sirkamillo99 - Sob 02 Sie, 2014
tak się złożyło, że kupiłem canona 30d z obiektywem kitowym za 150$ wiec większego wyboru nie mialem CO do 85 1.8 podoba mi sie bardzo bokeh i wiem że takiej GO nie osiągnąłbym 45mm 1.8 nawet domykajac ją do 1.8
|
|