forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Letnie nowości

goltar - Wto 11 Mar, 2008
Temat postu: Letnie nowości
Na początek letnich nowości plotka dla zainteresowanych następcą Canona 5D: http://www.photographybay...specs-revealed/
Arek - Wto 11 Mar, 2008

No cóż - parametry rewelacja! Dużo ważnych szczegółów podano, co sugeruje, że to realny przeciek. Ale MSRP $3499 oznacza, że u nas na starcie poniżej 10000 zł nie zejdzie.
RobertO - Wto 11 Mar, 2008

"Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses"

czy tu chodzi o dostrajanie AF tak jak to ma miejsce w D3 i K20D?
bo jesli tak, to mysle ze w przyszlosci to rozwiazanie zawita tez do lustrzanek canona z nizszej polki, a to z pewnoscia oznacza wzrost sprzedazy Sigm bo skoncza sie problemy z FF i BF :-)

poza tym tak sie zastanawiam co producenci jeszcze wymysla nowego. bo z tego co widac co rusz pojawia sie jakis nowy gadzet w lustrzankach, ktory potem staje sie standardem: stabilizacja (nie wiem jak dlugo canon i nikona beda sie wylamywac), odkurzacz, lifeview, teraz strojenie AF, jak myslicie co jeszcze moze sie pojawic??

MC - Sro 12 Mar, 2008

Fajnie to wyglada, starali sie do Nikona D3 dolaczyc.
Ten pomysl na wlasnoreczna korekcje BF/FF jest niezly i powinien byc implementowany w kazdym aparacie, ale nie zapominajmy o dwoch sprawach: po pierwsze jest to troche "ominiecie" problemu, bo obiektyw nadal pozostaje lekko wadliwy. Po drugie skutecznosc takiej korekcji tez nie jest 100%.
Cieszyc tez powinien wyswietlacz, ktory dorowna D300 lub A700.
Co do ceny, to na jej spadek <10000 bym nie liczyl. W zasadzie jedynym konkurentem bedzie D3 (bo A900 to jeszcze zagadka), a on kosztuje 15000.

krzysiek29 - Sro 12 Mar, 2008

MC napisał/a:
Fajnie to wyglada, starali sie do Nikona D3 dolaczyc.

Faktycznie na to wygląda, ale co wtedy z 1D Mark III ? To by znaczyło jego odstrzał. Myślę, że Canon nie "strzeli sobie w kolano" a zmianą w 5D II będzie co najwyżej Af z 40D , większy LCD i może te 15 Mpx .

Paweł_G - Sro 12 Mar, 2008

Ja myślę że może to być alternatywa dla 1D Mark III - szczególnie patrząc poprzez jego problemy z AF. Jednakże zawodowiec wybierze 1D ze względu na jego pancerność i pionowy grip.
Wujek_Pstrykacz - Sro 12 Mar, 2008

Problemy z AF 1D Mark III już zostały wyeliminowane. Po prametrach w tym linku raczej widać, że będzie to uboższa wersja 1Ds MarkIII. Poza tym ta cena nie jest pocieszająca.
MM - Sro 12 Mar, 2008

1,5 roku temu za 5D dałem 8500 zł. Jeżeli za rok następca piątki będzie tyle kosztował to moim zdaniem warto będzie go kupić. To nie będzie aparat do zabawy dla początkujących amatorów.
krisv740 - Sro 12 Mar, 2008

Biorąc pod uwagę system zastosowany w 1Ds - micro adjustment AF for a lenses- jest to moim zdaniem krok we właściwym kierunku. nie sądzę, że zastąpi niedokładność pracy z obiektywami innymi niż canon, lecz będzie uzupełnieniem regulacji w serwisie. z tego co pamiętam to zakres regulacji w 1Ds jest dosyć mały i nie skompensuje ponad 20 cm BF jaki ostatnio zauważyłem przy wspólpracy z Sgmą (zrobiłem test w Fotojoker i wyszedłem z tego sklepu zaśmiewając się do łez). osobiście jestem też zdania, że tego typu regulacja nie jest niczym niezwykłym i tylko niechęć producentów do umożliwienia użytkownikom większej ingerencji w ich aparat powoduje niedodawanie tego systemu do każdego aparatu. jest przecież możliwość symulacji takiej operacji nawet przez zewnetrzny program producencki i nie przypuszczam , że jest on BAAAARDZO skompilkowany. miejmy nadzieję , że producenci zaczną poważnie traktować odbiorców swojej produkcji. AF jest na rynku już ładne pare lat i nie powinien stanowić innowacji większej niż możliwość zmiany czułości czy np.bracketing . co o tym myślicie? jeśli natomiast chodzi o 5D II no cóż, jeszcze dwa lata i mimo ceny na pewno będzie w moim garażu. jeszcze dwa lata :twisted:
Arek - Sro 12 Mar, 2008

http://pma-rumours.blogsp...ril-part-2.html

Jest ciąg dalszy. To wygląda zbyt pięknie, aby było prawdziwe. Szumy o 2 EV niżej niż 5D. AF
lepszy niż w 40D. Pełne uszczelki. Regulacja BF/FF z poziomu body.

koraf - Sro 12 Mar, 2008

Faktycznie bardzo by się chciało aby te dane były prawdziwe .... jeszcze trochę ( do 22.04) i zobaczymy :shock: .Cena 5 DII też musi być realna jeżeli tylko nieznacznie będzie się różnić od 1dIII ( teraz ok. 12.5 tys) to nie wróżę wielkiego brania w RP ( przynajmniej na początku) :wink:
mavierk - Sro 12 Mar, 2008

jak bedzie za 12k w kicie z 24-105L to nic, tylko brać :D
007areka - Sro 12 Mar, 2008

...zobaczymy :?: :smile:

[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 ]
...a MM podpisze: "Canonier - szczesliwy uzytkownik FF i tele L" :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Czw 13 Mar, 2008

Użytkownik i niewolnik tele "L". Co zresztą nie dziwi mnie wcale.
aap - Pią 14 Mar, 2008

Poczekajmy na premierę, ale dziś wygląda, że czeka nas kolejne "mocne cięcie" serwowane przez Canona w pojedynku o klienta. Dobrze to, bo zwiastuje spadek cen.
D3 za 10 - 12 tys ?

koraf - Sob 15 Mar, 2008

Widać , słychać i czuć :wink: już ciśnienie na innych ( angielskojęzycznych ) forach , gdzie pojawiła się duża ilość postów .... .

Czekam spokojnie :wink: zobaczymy jakie foty będą z nowej piątki 5 d II , bo różne fajerwerki są fajne ale jakość fot jest dla mnie najważniejsza :grin: .

komor - Sob 15 Mar, 2008

Czy ktoś może mi wyjaśnić co oznacza Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses? No i parametry te są tak piękne, że można o nich zapomnieć, bo ma się to nijak do 1D(s) MkIII, tak moim zdaniem.
Nie jestem fachowcem znającym zaawansowane cechy systemu Canona, ale z tego co wiem, to np. ilość punktów AF w puszce jest skorelowana z funkcjami np. lamp błyskowych (lampa wspomaga AF, ale w połączeniu z wybranym w puszce punktem AF. Jeśli nowa puszka będzie miała więcej punktów AF, to będzie wymagało to – jeśli się nie mylę – wymiany systemu lamp błyskowych. Może ktoś to potwierdzić lub zaprzeczyć i wyjaśnić?
A dopiero co mieliśmy premiery 580EX MkII oraz nowych puszek serii 1D, co – jak dla mnie – nie wróży wprowadzaniu takich podstawowych zmian. Ale z drugiej strony, Canon ostatnio wprowadza pewne nowe cechy najpierw w słabszych puszkach, a dopiero potem w lepszych (np. czyszczenie matrycy). Z trzeciej strony system AF to kluczowa cecha systemu.
O takie coś znalazłem na WWW Canona, w opisie lampy 580EX II:
AF-assist beam, compatible with all AiAF points on every EOS SLR.

Jeszcze na tej samej stronie jest o 45-polowym AF najlepszych puszek:
covers all focus points in EOS cameras with 1, 3, 5, 7, 9, or 45 AF points, tak sobie pomyślałem, że może nowe lampy były już przygotowane na wspomaganie czegoś pomiędzy 9 a 45, jeśli nowe 29 pól będzie podzbiorem tych 45-ciu? Podzbiorem w sensie położenia na matówce.

krisv740 - Sob 15 Mar, 2008

[quote="komor"]Czy ktoś może mi wyjaśnić co oznacza Micro lens fine adjustment for up to 14 lenses?
jak ja sie znam na technice jest to to samo co w 1Ds , D3 i bodajże D300 a na co narzekają właściciele Canon - w 14 obiektywach można we własnym zakresie skorygować BF i FF - ale tylko w określonym zakresie - jak napisałem we wcześniejszym wpisie na pewno nie 20 cm - chyba że się mylę. rozmawiałem ostatnio z moim brother który nie wiadomo po co nabył właśnie 1Ds , ale jak zwykle nie doczytał w instrukcji i sam jeszcze nawet o tym nie wie, że coś takiego ma w swoim korpusie. całe szczęście , że ma jeszcze 40D bo inaczej zachodziłby się na śmierć i zabrakło by gwoździ do wbijania w ścianach - to żart :mrgreen:
jeśli chodzi o AF assist beam jest to kwestia wspomagania AF poprzez emitowanie błysku lampą właśnie 580 i 430 o ile dobrze pamiętam. 430EX posiadam, ale naprawdę nie lubię zdjęć z lampą (i nie umiem ) więc podobnie jak mój brat instrukcji jeszcze nie dotknąłem, ale macając ja z aparatem widziałem jak błyska dla wspomagania AF.
pozdrawiam

jaad75 - Sob 15 Mar, 2008

Stosunkowo niewielka korekta (powiedzmy 120um) potrafi dać bardzo duże przesunięcia na dłuższych dystansach (nawet kilka metrów), więc 20cm jest spokojnie do skorygowania, jeśli mówimy o kilkumetrowych odległościach...

próbowałeś? mówiąc szczerze to jestem bardzo tym zainteresowany. praktycznie będę mógł to stwierdzić gdzieś ok września-llistopada , bo w tym mniej więcej czasie mój braciszek bedzie w Polsce ze swoim 1Ds. ja miałem BF na 2 metrach - 20cm co mnie naprawdę ucieszyło w nowym obiektywie. inni koledzy na forum pisali o różnicy 1 do mniej więcej 5 cm. tak zrozumiałem z ich wypowiedzi. w szkłach które obecnie posiadam nie zaobserwowałem tego problemu. mam "mydło" ale w punkcie.

Tak, bawiłem się kalibrację swojej puszki, tyle, że ja mam Pentaxa, a nie Canona... :smile:

no to super! będę musiał sprawdzić osobiście jak to działa z Canonem. nastawiam się na 5D (w dalekiej przyszłości) więc żywotnie mnie to interesuje. a bay the way, Bay Ridge-Salwator - Stany- .... . dlaczego tak?

Bay Ridge, to część Brooklynu w której mieszkam, Salwator, to część Krakowa w której się wychowywałem. Taki mały przejaw patriotyzmu lokalnego... :smile:

bay ridge znam(?) byłem tam parę razy. pozdrów przy okazji brooklyn hights jak bedziesz patrzył na manhattan . przy okazji - jakieś zdjecia nocą? - może i oklepane - ale super! pozdrawiam
vdr - Pon 17 Mar, 2008

Nikon wysoko ustawił poprzeczkę D3, jeśli Canon podejmie próbę jej przeskoczenia będzie ciekawie ;-) No i jeszcze zobaczymy co Sonemu wyjdzie...

BTW: A o następcy D80 cały czas cisza?

KaleSony - Wto 18 Mar, 2008

vdr napisał/a:
No i jeszcze zobaczymy co Sonemu wyjdzie...

Sony coś przysypia, już ponad miesiąc minął od premier ostatnich puszek i nic nowego nie wypuścili :cool: , na lato A500 i A750, bardziej niż pewne!

MC - Wto 18 Mar, 2008

Jak na razie, to pojawilo sie A350 z kitem za 2700zl. Calkiem niezla cena :smile:
mavierk - Wto 18 Mar, 2008

no w sumie to całkiem - jak a300 ma być te kilkaset złociszy tańsza to... a400 i a500 muszą na wakacje wyjść :P
Smola - Wto 18 Mar, 2008

Ale zmasowany atak Sony Alfa 350. W tv, gazety, na budynkach w wawie...no ladnie.
MC - Sro 19 Mar, 2008

Smola napisał/a:
Ale zmasowany atak Sony Alfa 350. W tv, gazety, na budynkach w wawie...no ladnie.

W Wawie juz dawno nie bylem, ale milo slyszec :razz:
Ostatnio w Newsweek International jest dwustronnicowa reklama kamer i lustrzanek Sony. Calkiem ladnie to wyglada. Chcac zdobyc rynek musza sie reklamowac.
Z kolei lodzkie targi pokazaly, ze Canon i Nikon, eufemistycznie mowiac, niezbyt sie klientem przejmuja i wychodza z zalozenia, ze nie musza o niego dbac.
A300 pewnie z kitem wyjdzie za 2200-2300zl. Od wyboru do koloru :mrgreen:

komor - Sro 19 Mar, 2008

O klientów profesjonalnych się Canon i Nikon nie muszą specjalnie martwić w kontekście Sony. Ale ciekawe jaki jest kwotowy udział produktów konsumenckich w obrotach polskich oddziałów C i N. Jeśli spory, to właśnie przesypiają swój czas. Spośród osób kupujących sprzęt z pominięciem polskich zdzier... tfu, przedstawicielstw to akurat profesjonaliści to chyba najliczniejsza (kwotowo!) grupa, więc o zwykłych konsumentów powinni raczej się troszczyć...
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Mar, 2008

Ja myślę, że w Polsce nie sprzedaje się za dużo EOS-ów jedynek czy też Nikonów D3. Przynajmniej Ci z moich znajomych co posiadają takie korpusy to zaopatrują się niestety w szarej strefie. Ze względu na ździerstwo naszych dystrybutorów.
aap - Sro 19 Mar, 2008

MC napisał/a:
lodzkie targi pokazaly, ze Canon i Nikon, eufemistycznie mowiac, niezbyt sie klientem przejmuja

powiedziałbym, że "stare" firmy fotograficzne robią marketing na swoim zwykłym u nas poziomie. Wiedzą, że ich technologia w zasadzie broni się sama, nie muszą szczególnie adorować klienta.
Firma na S stara wchodzi na nowy odcinek rynku i robi to z dużym rozmachem, tzn. nie żałując środków na szeroko rozumianą reklamę. Zresztą: wejście w segment amatorskich lustrzanek aż trzema modelami może sugerować jakim klientem jest zainteresowana firma.
Mamy coraz bogatsze społeczeństwo; więcej wydajemy na konsumpcję. Coraz więcej ludzi, którzy dawniej kupiliby kompakt planuje zakup lustrzanki.
Tu pojawia się pytanie: jak bardzo jesteśmy podatni na reklamę. Moja odpowiedź: bardzo, a stopień podatności jest odwrotnie proporcjonalny do naszej wiedzy na temat rzeczywistych walorów produktów bądź usług.

MM - Sro 19 Mar, 2008

Niestety jedyne prawdziwe długie szkła profi którymi można się było pobawić pokazała Sigma i Canon. Jedyne szkło Sony było za .... szkłem właśnie (to 400/4.5 było szefa KKM Tompac-a) a w Olku też tylko gablota, choć zabawki były przednie. Z Canona można było można pomacać wszystko co ma minimum 300mm i jasne światło (300/2.8 - 400/4 - 400/2.8 - 500/4 - 600/4). Totalną wpadkę i zwyczajne olanie pokazał w tym roku Nikon. To nowość bo przeważnie robił tak Canon.
Xan - Czw 20 Mar, 2008

Ciekawe specyfikacje. 5D I tani bliski cenie takiego A700 czy E3, i całkiem fajny dla amatora spragnionego FF . 5D II powalczy z D3 i prawdopodobnie z A900 , czyli może być ostra walka cenowa. Same dobre wiadomości :mrgreen:

Ale niestety S musi podciągnąć ofertę w tele powyżej 300mm bo w tej chwili jest marnie.

MC - Czw 20 Mar, 2008

Xan, Sony ma braki w szklach i to spore. Np. 85mm stalka za jakies 2-2,5tys, bo Zeiss jest dla mnie zdecydowanie zbyt drogi. Poza tym cieniutko jesli chodzi o tele. To 70-200f2.8 powinno byc za ok.4tys i wtedy bym sobie Sigma glowy nie zawracal.
Ale w tym roku ma wyjsc troche nowych szkiel, glownie z mysla o FF, wiec pozostaje czekac.
Beda ta szkla tworzone od nowa, a nie kopie Minolty, wiec moga byc calkiem dobrej jakosc, specjalnie pod cyfre.

krzysiek29 - Czw 20 Mar, 2008

Dla Sony najważniesze to zdobyć duuuużo klijentów. Wtedy będzie można myśleć o wprowadzaniu do sprzedaży dużego asortymentu szkieł a klijenci się znajdą..
Za 2-3 lata obecni użtkownicy A200, A350 będą się przesiadać na coś lepszego , dokupować nowes szkła..

mhu - Czw 10 Kwi, 2008

Może coś takiego sugeruje nadciągającą nowość ?

http://www.upcdatabase.com/item/0013803010251

Arek - Czw 10 Kwi, 2008

Do UPC każdy może dodać co chce. Więc na taką nowość bym nie liczył.

Za to pojawiły się ploty odnośnie nowego 1D, który ma pojawić się na jesieni:

Resolution: 12mp
FPS: 12
Sensor Type: FF
ISO: 100-6400 (50 Low mode, 12,800 High Mode)
Live View: Yes, with AF (New version)
Movie Mode: HD Video Capabilities.
Memory Cards: Quad SD
LCD: 3.5" VGA
Special: GPS
Special: WiFi

mhu - Czw 10 Kwi, 2008

no tak, ale osoba która dodała ten wpis ma na koncie również inne wpisy, które datami (o ile się orientuję) ładnie pasują do wcześniej pojawiajacych się pozycji, które już znamy ... poza tym, to miała być tylko taka naprawdę bardzo delikatna sugesita :)
mavierk - Pią 11 Kwi, 2008

Arek napisał/a:
i nikt go z tego forum nie kupi xD
koraf - Pią 11 Kwi, 2008

Raczej nie na pewno :wink:
ArturMaly - Pią 11 Kwi, 2008

Arek napisał/a:

Ale czy będzie nagrywać z dźwiękiem??
Czy będzie można podłączyć zewnętrzne mikrofony??

jaad75 - Pią 11 Kwi, 2008

Włączysz sobie jakikolwiek zewnętrzny rejestrator i zmontujesz...
fafniak - Pią 11 Kwi, 2008

jak poda TC do zewnetrznego urzadzenia to spokojnei bedzie mozna nagrac na cokolwiek co przyjme TC i tylko montaz dalej :razz:
Arek - Pią 18 Kwi, 2008

Podobno coś takiego wisiało przez chwilę na canon.de:
http://www.pbase.com/image/95761104

MC - Pią 18 Kwi, 2008

Wiele informacji to tam nie ma... Poza tym, ze ma to byc FF z 16Mpix... i ze MA byc
Arek - Pią 18 Kwi, 2008

MC napisał/a:
i ze MA byc

To już BARDZO ważna informacja :)
Choć to pewnie fake. Z listy zniknął 5D i w jego miejsce wklejono 5D MkII. Przecież 400D i 450D wiszą tam obok siebie.

MC - Pią 18 Kwi, 2008

A 400D jest nadal produkowany? Bo jesli tak, to moze poprostu oznaczac zapowiedz konca produkcji 5D MkI
Canon raczej nie ma wyjscia, musi pokazac MkII, najlepiej jako aparat konkurencyjny dla D3 i przyszlego A900.

malinowski - Sob 19 Kwi, 2008

Cytat:
A 400D jest nadal produkowany?

tak jest... a w niektórych sklepach można dostac jeszcze 350D...

komor - Sob 19 Kwi, 2008

Ba, w Fotojokerze w centrum handlowym koło mnie, jeśli chodzi o Canona, to ciężko spotkać cokolwiek innego niż 350D :) a takiej nowości i rarytasa jak 40D to nie widziałem tam nigdy. Oczywiście jeśli chodzi o Nikona i... Sony, to jest zwykle wszystko. Nawet D300 leży czasem na półeczce.
Ciekaw jestem, czy powodem tej pustki jest wysoka sprzedawalność tych Canonów, czy jakiś uraz do niego?... :)

Dingo - Nie 20 Kwi, 2008

W przypadku Fotojokera być może to nie uraz do Canona, ale np. duże zapasy magazynowe "staroci"... Na rynku od dawna jest już 40D, a oni sprzedają nadal 30D (40D nie mają nawet w cenniku - specjalnie kiedyś o to pytałem), pojawił się w sprzedaży 450D, a Fotojoker dalej sprzedaje jeszcze 350D... :)
mavierk - Nie 20 Kwi, 2008

Dingo napisał/a:
(40D nie mają nawet w cenniku - specjalnie kiedyś o to pytałem),
a u mnie w mieście FJ ma 40d :) :) A nawet ostatnio widzialem 70-300IS! ten obiektyw nawet wygląda biednie :P
koraf - Nie 20 Kwi, 2008

Nie w każdym FJ jest 40d ale udało mi się go ostatnio w Galerii we Wrocku pomacać :grin: , wygląda całkiem bardzo fajnie :grin: , sprawdziłem szybkość AF co mi ostatnio spędza sen z powiek :cry:
Paweł_G - Nie 20 Kwi, 2008

koraf napisał/a:
Nie w każdym FJ jest 40d ale udało mi się go ostatnio w Galerii we Wrocku pomacać :grin: , wygląda całkiem bardzo fajnie :grin: , sprawdziłem szybkość AF co mi ostatnio spędza sen z powiek :cry:

No i jakie wrażenia w kwestii af? Moje są jak najbardziej pozytywne. Szybkość i ilość aktywnych punktów dużo lepsza niż u mnie.

koraf - Nie 20 Kwi, 2008

Paweł_G napisał/a:
koraf napisał/a:

No i jakie wrażenia w kwestii af? Moje są jak najbardziej pozytywne. Szybkość i ilość aktywnych punktów dużo lepsza niż u mnie.

Testowałem na obiektywie 17-85, którego nie znam( nie posiadam) i trudno mi się jednoznacznie odnieść ale AF działał wg mnie szybko . Wg danych producenta jest ok 30% sprawniejszy niż na 30d :grin: .
Abym mógł coś konkretnie powiedzieć musiałbym podpiąć jeden ze swoich obiektywów i porównać z 20d ( dlatego zamierzam sprzedać swój 20d :mrgreen: )

vdr - Pon 21 Kwi, 2008

[quote="mavierk"]
Dingo napisał/a:
ten obiektyw nawet wygląda biednie :P

w ogóle obiektywy canona (pomijając L-ki) wyglądają słabo, a niektóre wręcz brzydko. dziwne, że taka firma nie przykłada większej wagi do wyglądu obiektywów... czy to tak trudno robić obiektywy na poziomie estetyki takiej chociażby Sigmy?

krisv740 - Pon 21 Kwi, 2008

proponuję nie uogólniać :mrgreen:
IMHO 28-135 IS USM nie wygląda źle, chociaż złożony.
przy wysuniętym - możemy dyskutować :grin:

koraf - Wto 22 Kwi, 2008

Odświeżę temat następcy 5d , dzisiaj ( wg niektórych zapowiedzi) miał być następca :wink: , czekamy do następnego terminu , jesień 2008 ? :shock:
Arek - Wto 22 Kwi, 2008

Czerwiec 2008. Canon jest oficjalnym sponsorem UEFA. A w czerwcu wiadomo co się zaczyna :)
koraf - Wto 22 Kwi, 2008

Arek napisał/a:
Czerwiec 2008. Canon jest oficjalnym sponsorem UEFA. A w czerwcu wiadomo co się zaczyna :)

To mogą faktycznie pójść na maxa :mrgreen: :shock: .

ArturMaly - Wto 22 Kwi, 2008

Jutro Photokina zobaczymy może pojawi się coś ciekawego...
MM - Sro 23 Kwi, 2008

Jak dla mnie niech poczekają minimum z rok. Obecnie nie mam kasy na kupno drugiego korpusu z FF a wiem, że będzie mnie baaardzo korciło :mrgreen:
edip - Sro 23 Kwi, 2008

czerwiec 2008?? ach to chodzi o ten martwy sezon w TV gdzie nic innego nie poleci (daj BOze) oprocz widokow stadionow i jakis "chopkow" co nie potrafia pilki zlapac? :D
MC - Sro 23 Kwi, 2008

edip napisał/a:
czerwiec 2008?? ach to chodzi o ten martwy sezon w TV gdzie nic innego nie poleci (daj BOze) oprocz widokow stadionow i jakis "chopkow" co nie potrafia pilki zlapac? :D

Ale zawsze mozna sie tam dopatrzec zgrai fotografow z szarymi, dlugimi obiektywami :razz:

goltar - Sro 23 Kwi, 2008

koraf napisał/a:
5d , dzisiaj ( wg niektórych zapowiedzi) miał być następca :wink:
no i czekamy dalej... :neutral:

ArturMaly napisał/a:
Rozumie że pod pojęciem "jutro"masz na myśli wkrótce...
tj. 23.-28.09.2008 ;)

Daimon - Sro 23 Kwi, 2008

goltar napisał/a:
tj. 23.-28.09.2008 ;)

Czyli żadnych premier na dniach nie należy się spodziewać :?:

ArturMaly - Sro 23 Kwi, 2008

goltar napisał/a:
ArturMaly napisał/a:
tj. 23.-28.09.2008 ;)

Pomyliły mi się miesiące...

Muszę sobie zapamiętać że gdy jestem zaspany to muszę zawsze dwa razy sprawdzać zamiast coś podeślę :)

Pozdor...

krzysiek29 - Wto 03 Cze, 2008

Arek napisał/a:

Czy coś wiadomo o nowych puszkach ? Może w czerwcu coś pokaże Nikon?

interpol - Wto 03 Cze, 2008

no właśnie, w czerwcu miał się pojawić nowy nikon
muad - Pią 06 Cze, 2008

interpol napisał/a:
no właśnie, w czerwcu miał się pojawić nowy nikon

długo czekałem na następce d80, ale dałem sobie spokój i kupiłem 40d. Od miesiąca mam mam wyjątkowy obiekt do fotografowania - córeczkę Natalię :mrgreen:

k1caj_ns - Pią 06 Cze, 2008

A ja jestem bardzo ciekawy następcy 5D bo to teoretycznie będzie moja kolejna pucha . Mam nadzieję ,że mnie CANON w tym temacie nie zawiedzie :)
007areka - Nie 08 Cze, 2008

...a to kiedy ten nastepca 5ki jest spodziewany ??
KaleSony - Nie 08 Cze, 2008

007areka napisał/a:
...a to kiedy ten nastepca 5ki jest spodziewany ??

W obawie przed A900 i Nikonem D3x, premiera pewnie znów zostanie odłożona.

MM - Nie 08 Cze, 2008

Jeżeli A900 i D3x ma być konkurencją dla następcy 5D to bardzo dobrze świadczy o Canonie i właśnie S lub N powinny robić w gacie ze strachu :roll:
mszczyrek - Nie 08 Cze, 2008

D3x bedzie konkurencja dla 1D, zabojca 5D bedzie D10;)

Swoja droga coraz trudniej bedzie poznac sie na tych oznaczeniach:)

Daimon - Nie 08 Cze, 2008

mszczyrek napisał/a:

Nikon D10? A co to takiego? Tej ploty jeszcze nie słyszałem. :lol:

mszczyrek - Nie 08 Cze, 2008

To zabojca 5D oczywiscie:) Powszechnie znana plotka juz. Kiedy zapytalem Johna Clementsa o niego, dwuznacznie sie usmiechnal;) Kiedy pytalem o nastepce D80 8 miesiecy temu na prezentacji D3, stwierdzil ze niepredko i jak widac mial racje... Ciekawe tylko jak bedzie sie nazywal, bo 2 cyfrowe oznaczenie klocilo by sie z dotychczasowa koncepcja. Moze D300x? A jesli chodzi o prezentacje to plotki mowia o Olimpiadzie w Pekinie, razem z D3x...
007areka - Nie 08 Cze, 2008

... eee, cos to wszystko sie nie klei chłopaki...
Daimon - Nie 08 Cze, 2008

Czy ten D10 to ma być puszka FF? Co tam w necie krąży na ten temat? :smile:
mszczyrek - Pon 09 Cze, 2008

Nie tylko w necie, powazni ludzie tez cos czasami przebakuja;) D10/D300x ma generalnie byc body D300 z pelnoklatkowa matryca o 12-18mpix(podejrzewam ze 12), uposledzonym w stosunku do D3 pod wzgledem szybkosci i pewnie z ograniczona czuloscia do powiedzmy 6400iso. Czyli taki Canon 5d, tylko lepszy:) Zawodowcy dopominaja sie takiego sprzetu, bo obecnie uzywajac jako zapasu D300 traca szeroki kat na przyklad, a targanie 2 D3 jest troche klopotliwe. Zreszta Nikon zawsze sluchal zawodowcow...
Daimon - Pon 09 Cze, 2008

Było by świetnie, gdyby to co piszesz się sprawdziło. FF Nikona na średniej półce w body o gabarytach d300 to byłby duży krok naprzód dla tego systemu. Może Canon w końcu by sie obudził? Na razie wygląda na to, że D3 to było dla nich za mało, by wytrzeźwieć :smile:

Poczekaj na D3x. W Canonie bedzie placz i zgrzytanie zebow...;)
MM - Pon 09 Cze, 2008

D3x nie jest mi do niczego potrzebny, D3 wystarczałby aż nadto. Natomiast gdyby następca 5D miałby taki korpus i możliwości jak D300 i swoją starą matrycę to ja w to wchodzę :cool:
mavierk - Pon 09 Cze, 2008

MM napisał/a:
D3x nie jest mi do niczego potrzebny, D3 wystarczałby aż nadto.
To fajnie, że Tobie jest nie potrzebny, jednakże i ja myślę że bardziej prawdopodobne jest zrobienie wersji d3x (24mpix) od d300 z FX -> wręcz nieprawdopodobne.

mavierk napisał/a:
jednakże i ja myślę że bardziej prawdopodobne jest zrobienie wersji d3x (24mpix) od d300 z FX -> wręcz nieprawdopodobne.

mszczyrek pisze, że to nie jest tak, że to albo to. Zarówno to jak i to. :smile:

mszczyrek napisał/a:

Tak bedzie, wystarczy usiasc i sie zastanowic:

D3x - zabojca 1Ds i co wazniejsze, jeden z ostatnich gwozdzi do trumny sredniego formatu. Narzedzie dla fotografow mody, krajobrazu itp, ktorym piksele sa naprawde potrzebne i placa za nie slono obecnie w srednim formacie i 1Ds. Obrzydliwie drogi.

D3 dla MM ktory wymaga szybkosci, i nie zalezy mu az tak bardzo na jakosci jak na mozliwosci zrobienia zdjecia (iso). Cena w granicach rozsadku.

D300FF/D10 czy jak zwal: zapasowe body dla obu z ich, podstawowe body dla bardzo zamoznych amatorow, taki FM2 wspolczesny. Tanszy niz D3.

D300 dla amatorow (tylko)zamoznych lub polskich fotografow weselych

D90 jako zapas dla D300/body spacerowe.

Cala reszta to juz konkurencja dla kompaktow.

Taka jest moja wizja;) Fiat:)

mszczyrek napisał/a:

D3 dla MM ktory wymaga szybkosci, i nie zalezy mu az tak bardzo na jakosci jak na mozliwosci zrobienia zdjecia (iso). Cena w granicach rozsadku.

Z tego cytatu to nasz fotoinkwizytor pewnie zadowolony nie będzie. :lol: :wink:
Zdaje się, że koledze Mariuszowi mocno zależy na jakości, tylko nie lubi przeładowanych matryc- takie 12-15 mpix uważa za optymalną ilość dla FF.

MM - Pon 09 Cze, 2008

Tylko w czym niby D3x ma być zabójcą 1Ds Mark III ? Bo będzie miał 3 MPx więcej? To nie jest argument. W czym niby nowy Nikon będzie tak zabójczo lepszy?
Co do jakości to ja nie widzę powodów dla których jakość z 5D jest gorsza od tej z 1Ds. Pucha nie ma tylu bajerów, ale zdjęcia robi tak samo dobre. Mnie zwyczajnie są zbędne te dodatkowe piksele.

W tym samym czasie co MM pisałem swój poprzedni post. :smile:
mszczyrek - Wto 10 Cze, 2008

MM, wiem ze tobie sie nie przydadza. Pisalem o tym swoim poscie poprzednim. Po co piksele?

Z 21mpix:

wielkosc druku: 8x10" 11x14" 13x19" 24x36"
rozdzielczosc(dpi): 468 340 295 156

A co bedzie mial Nikon lepszego? Chocby AF.

MM - Wto 10 Cze, 2008

A czemu ma mieć lepszy AF niż 1Ds? Robiłem zdjęcia 1D (AF podobny do tego z 1Ds), robiłem D3 i mam D300. AF z 1D uważam za najszybszy. Do tego AF w D3 miał za małe krycie w kadrze w porównaniu do tego z 1D. Ja tymi aparatami kolego mszczyrek robiłem zdjęcia i piszę to na podstawie własnych doświadczeń a nie wirtualnych fantazji. Dlatego dalej pytam co ten Nikon będzie miał takie ZABÓJCZO lepsze bo naprawdę 3 MPx to nie jest wielka różnica i z całą pewnością nie będzie to AF.
Jedyną przewagą może być niższa cena. Nawet MUSI być niższa cena - w innym wypadku przewagi Nikona zwyczajnie nie będzie.

MC - Wto 10 Cze, 2008

http://www.dpreview.com/n...2Canon1000D.asp
Czyzby jednak przepowiednie sie sprawdzily? Pewnie potrzeba jest konkurowania z A200, D40x (D60) i E-420...

MM - Wto 10 Cze, 2008

To będzie w sam raz zabawka dla mojej ładniejszej połowy. Obiektywów już mamy furę, więc tylko trzeba to do czegoś podłączyć. Do nauki w sam raz :cool:
MC - Wto 10 Cze, 2008

MM, czyli jednak A200 itp na cos sie przydaly? 450D jest dobry, ale sporo drozszy, wiec wiele osob ten 1000D odciagnie od kompakta.
Jesienny - Wto 10 Cze, 2008

Czyli nareszcie Ci co będą chcieli wejść w Canona, a nie chcieli za dużo wydawać mają swoją puszkę. Konkurencja rośnie, niezdecydowani mają jeszcze większe pole do wyboru. I bardzo dobrze :)
k1caj_ns - Wto 10 Cze, 2008

No jeszcze puszki nie mają ale mieć będą :razz: Ten 1000D jest tak bliźniaczo podobny wizualnie do 450D ,że aż mi głupio :razz: Jak widzimy Canon wcale nie śpi i dla takiej A350 to dobra alternatywa za nie co mniejsze pieniądze. Chociaż odchylanego LCD pewnie w tym 1000D nie będzie co wielu potencjalnych klientów może odstraszyć :razz:
MC - Wto 10 Cze, 2008

k1caj_ns, ja mysle, ze ten 1000D to moze byc alternatywa jedynie dla A200.
mavierk - Wto 10 Cze, 2008

MM napisał/a:
Obiektywów już mamy furę, więc tylko trzeba to do czegoś podłączyć. Do nauki w sam raz :cool:
mi sie ten 1000d się marzy strasznie :P

A co do d3 i 1ds -> mi się zdaje że ten aparat powinien być tego samego poziomu i tańszy i to wystarczy :] Nie wiem, czemu miałby być lepszy. Ale prawdą jest, że jak d3x będzie za 15-17k, to Canon zrobi największego Cashbacka w historii :P

k1caj_ns - Wto 10 Cze, 2008

MC napisał/a:
k1caj_ns, ja mysle, ze ten 1000D to moze byc alternatywa jedynie dla A200.

A ja myślę ,że może podbierać potencjalnych klientów zarówno a200 jak i a350. Jest to alternatywa zarówno dla jednego jak i drugiego. a 200 a 300 i a 350 to są 3 puszki entry. Porównując z canonem to 450D jesli ma konkurować z a 350 to IMO bije go na głowę więc myślę ,że bliżej do tej zdrowej rywalizacji byłoby 1000d.

Zresztą są to typowo teoretyczne rozważania bo co będzie to czas pokaże. Jest wielu marketingówców i badaczy rynku, którzy pracują zarówno dla sony lub canon. Nawet oni nie potrafią przewidzieć jak się rozwinie rynek chociażby w okresie najbliżeszego roku. Jest w tym wiele loterii.

btw. Ten srebrny 1000d wygląda dużo gorzej niż szampański a 350.

krisv740 - Wto 10 Cze, 2008

srebrny - feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! :twisted:
jak pomalowany farbą w spray :shock:

Arek - Wto 10 Cze, 2008

300D też był srebrny... A swoją drogą fajny ten następca 5D :) A jaki tani.
goltar - Wto 10 Cze, 2008

Proponuje dalszą dyskusję na temat EOS-a 1000D prowadzić w przeznaczonym do tego TEMACIE.
Jeśli chodzi o dzisiejsze premiery, bardziej cieszy mnie unowocześniona lampa 430 EX II.

Wujek_Pstrykacz - Wto 10 Cze, 2008

MM napisał/a:
A czemu ma mieć lepszy AF niż 1Ds? Robiłem zdjęcia 1D (AF podobny do tego z 1Ds), robiłem D3 i mam D300. AF z 1D uważam za najszybszy. Do tego AF w D3 miał za małe krycie w kadrze w porównaniu do tego z 1D. Ja tymi aparatami kolego mszczyrek robiłem zdjęcia i piszę to na podstawie własnych doświadczeń a nie wirtualnych fantazji. Dlatego dalej pytam co ten Nikon będzie miał takie ZABÓJCZO lepsze bo naprawdę 3 MPx to nie jest wielka różnica i z całą pewnością nie będzie to AF.
Jedyną przewagą może być niższa cena. Nawet MUSI być niższa cena - w innym wypadku przewagi Nikona zwyczajnie nie będzie.

To ja jeszcze dodam, że przy tak dużej ilości pikseli bufor będzie się szybko zapychał i focenie nie będzie przyjemnością. Już 1Ds MarkIII bardzo powoli się opróżnia. Przy RAWach oczywiście.

mszczyrek - Sro 11 Cze, 2008

Drogi MM, ja rowniez robilem zdjecia oboma (tzn D3, nie D3x). Mi bardziej odpowiada Nikon, to po prostu kwestia preferencji osobistej zapewne. A co do "zabojczosci" hipotetycznego D3x patrz

D300->40D
D3->1D mk3

Juz Nikon cos wymysli w D3x, zobaczymy co:) Moze ten wizjer ktory ostatnio opatentowali? A moze jakis inne cuda jeszcze? Wystarczy zeby "rynek" (zwlaszcza zawodowcy) uznal ze dany sprzet jest w danym momencie najlepszy i juz mamy "zabojce". Ilu zawodowcow zmienilo system zeby miec D3? Sporo. Moze nie w Polsce, bo jestesmy za biedni.

Zapewne Canon odpowie w przyszlym roku i sytuacja sie odwroci. I tak w kolo Macieju...

[ Dodano: Sro 11 Cze, 2008 00:45 ]
A jesli chodzi o bufor - jesli sie bedzie zapychal, zrobi sie wiekszy:) Zreszta, to bedzie studyjny aparat, nie reporterski, on nie musi strzelac seriami.

jaad75 - Sro 11 Cze, 2008

MM, będzie miał lepszy AF-C i system obsługi lamp błyskowych - dla mnie wystarczy.