forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - coś do 30d i portretów

sirkamillo99 - Sob 02 Sie, 2014
Temat postu: coś do 30d i portretów
Witam. Będąc w USA zakupiłem Canona 30d. Teraz kolej na Canona 85 mm 1.8 oraz jakąś lampkę błyskową. Jestem zdecydowany na firmę Yongnuo jako, że ceny maja niezwykle atrakcyjne, szczególnie tutaj w USA. Planuje dokupić także wyzwalacz i odbiornik radiowy. I tu się wiąże moje pytanie. Czy postawić na ttl? Do wyboru mam dwie opcje Yongnuo YN-622C lub RF-603 który nie wspomaga ttl ale jest tańszy o ok 40$. Co do lampy to za niecale 100$ moge mieć Yongnuo YN-565EX II E-TTL. Na który odbiornik warto postawić? I czy warto zainteresować się Yongnuo YN-568EX II ( 70$ różnicy )
przegladam jeszcze oferty i wpadl mi w oko PIXEL X-650C, który może pełnić również funkcję mastera a kosztuje ok 90$

Wojmistrz - Sob 02 Sie, 2014

Czy TTL czy nie, to zależy głównie od twojego zaawansowania i efektu jaki chcesz osiągnąć.
W 30D jak pamiętam, nie miałem starowania grupami świateł, więc do tego trzeba dokupić odpowiedni transmiter np yn ST-E2 i do tego np lampy yn565ex.
Osobiście wiele czasu spędziłem przy sprzętach Yongnuo, ale teraz jestem bardzo zadowolony z lampy Meike MK600

W sumie zaczynam powazniejsza zabawe z fotografią. Może dobrą opcją jest też kupno 2 lamp PIXEL X-650C i wtedy obyloby się bez transmitera
wiec jak dobrze rozumiem zamiast Yongnuo YN-622Cmam użyć YN ST-E2?

Wojmistrz - Sob 02 Sie, 2014

Zastanów się co chcesz robić, bo może lepiej jakieś małe lampy studyjne.

YN-622 chyba nie działa z 30D

Głównie portrety na otwartym powietrzu - rzadziej w pomieszczeniach
Wojmistrz - Nie 03 Sie, 2014

To nie lepiej blendę?
Rozumiem, że interesuje ciebie jakieś doświetlanie modeli niż normalny strobing?

sirkamillo99 - Nie 03 Sie, 2014

Blenda też będzie :) Tak np. wieczorami doświetlanie z różnych stron dla ciekawszego efektu. Poza tym chce skorzystać na tym, że będąc w USA mogę wyrwać towar o wiele taniej niż w pl

Rozumiem, że chcesz się wbić np w standardowe 3 światełka na statywach, tak?

może na początek chciałbym potrenowaćz jednym. Natomiast w przyszłości zainwestowałbym w więcej lamp :>
Ewentualnie mógłbym teraz kupić więcej lamp ale żeby wyszło taniej to musiałbym zrezygnować z ttl i wyzwalać je manualnie

[ Dodano: Nie 03 Sie, 2014 07:35 ]
poszperałem troche i znalazłem Yongnuo YN-622C-TX. Czy dzieki temu będę mógł bezproblemowo pracować na 30d z ttl i hss?

komor - Nie 03 Sie, 2014

sirkamillo99, 30D to już wiekowy staruszek. Lepiej dobrze sprawdź w specyfikacji czy aby na pewno jest obsługiwany przez nowsze wyzwalacze radiowe. Moim zdaniem jak masz ograniczony budżet to kup solidne radio bez TTL, niż tanie rozwiązanie z TTL, które będzie działać tak sobie. Nie wszystkie radia TTL, które widziałem, były niezawodne.

622c sam z siebie zadziała, ale nie masz możliwości sterowania grupami z poziomu 30D, więc to słaba inwestycja. Będziesz musiał biegać i manualnie ustawiać moc lamp. Jeśli nie będziesz pracować w grupach lamp, czyli np tylko z jedną lampą, to OK. Warto również, by taka lampa miała pełną obsługę TTL, a nie jak np yn600ex, gdzie ze sterowania jest tll, ale ze stopki tylko manual (brak pinów w stopce iso - tylko jeden). Oczywiście 600tki to dobre lampy, a jako komplecik z transmiterem YN-E3-RT do takiej 30D były by super.
Usjwo - Nie 03 Sie, 2014

Jest nowy YN-622C-Tx, z wyswietlaczem i zmiana parametrow, wiec nie potrzeba menu w aparacie, ale pewnie 30D to tak wiekowy aparat ze i tak nie bedzie kompatybilny :( .
Skoro i tak bez ttl'u to do wnetrz wystarczy fotocela, na zewnatrz musi byc radio. RF-603 to dobry wybor w Twoim przypadku.

jeżeli YN-622C-Tx dzialałoby bez problemów to byłoby super :)

[ Dodano: Pon 04 Sie, 2014 07:52 ]
ok troche ogarnalem sie w najnowszych nowinkach i najlepiej prezentuje sie YN560-TX. Wspolpracuje to cudo z lampami Yongnuo YN560 III i nie potrzebujemy nawet odbiorników. Więc myślę, że dwie lampy plus ten wyzwalacz i bedzie dobry zestaw jak na poczętek

Usjwo - Wto 05 Sie, 2014

Wlasnie wyprobowalem YN622C-Tx. Wprawdzie na 6D, ale wyglada ze dziala to niezaleznie od aparatu. Nadajnik na sanki i nawet nie trzeba ustawiac wyzwalania bezprzewodowego w aparacie. Wszystkie parametry ustawia sie na wyswietlaczu. Zmiana parametrow lamp w menu 6D nie nalezy do ergonomicznych, z tym nadajnikiem to bajka.
Aparat widzi to jako lampe zewnetrzna i to co sie dzieje dalej zupelnie go nie obchodzi. Wjec powinien dzialac takze z apratami starszymi (ale to tylko przypuszczenie). W druga strone nadajnik uwzglednia nastawy aparatu. Jezeli wprowadzimy korekcje lampy w aparacie, to caly zestaw bedzie korygowany. To co wychodzi z puszki, nadajnik traktuje jako 100% i na to naklada swoje nastawy. Za niecale 200PLN to bardzo przydatna rzecz, szczegolnie dla budzetowych puszek, gdzie menu nie grzeszy ergonomia.

[ Dodano: Sro 06 Sie, 2014 09:58 ]
Maly update.

Aparat (6D) czyta nastawy nadajnika, a nadajnik nastawy aparatu. To nie dzial niezaleznie, wiec juz nie jestem pewien ze bedzie dzialal ze starszymi modelami. Sorry za zamieszanie :oops:

kozidron - Sro 06 Sie, 2014

pingwin_ ;)
sirkamillo99 - Sro 06 Sie, 2014

to ja już nie wiem co zrobić. Kompletnie zgłupiałem :)
kozidron - Sro 06 Sie, 2014

sirkamillo99 napisał/a:
to ja już nie wiem co zrobić. Kompletnie zgłupiałem :)

dokładnie to:

komor napisał/a:
Moim zdaniem jak masz ograniczony budżet to kup solidne radio bez TTL, niż tanie rozwiązanie z TTL, które będzie działać tak sobie.

Wojmistrz - Sro 06 Sie, 2014

sirkamillo99, to zależy jakie masz plany na przyszłość. Ludzie korzystali z kabli, fotocel, zwykłych trigerów bez ttl i też było dobrze. Do tego dodam, że jak teraz się trochę pomęczysz, to łatwiej zrozumiesz zachowanie światła. Nauczysz się robić dobre nastawy mocy i będziesz wiedział ile np przesunąć lampę. Zauważ, że nawet najprostsze dzisiejsze lampy posiadają fotocele i oferują wzbudzenie na błysk innej lampy. Ja z powodzeniem używałem rozwiązania mieszanego, gdzie w zależności od rozstawu świateł, potrafiłem zastosować najprostszy wyzwalacz tylko na lampę, oświetlającą tło. Najprościej dla ciebie jest chyba kupić jedną lampę z ttl, bo zawsze możesz potrzebować założyć coś mocniejszego bezpośrednio na korpus i ile ci potrzeba bez ttl - np 2 aby mieć standardowe trzypunktowe oświetlenie. Do tego najprostszy zestaw trigerków. Oczywiście zawsze możesz kupić wszystkie lampy z ttl i wspominany wcześniej sterownik nieco starszego typu lub jego klon z Yongnuo lub innej chińszczyzny.

tylko teraz kusi mnie Yongnuo YN560-TX gdyż lampy Yongnuo YN560 III współpracują bez trigerów. Chyba że kupie jedną Yongnuo YN560 III a drugą lampe z ttl + trigger

To go kup i używaj. Kiedyś może zmienisz puszkę, a niekoniecznie cały sprzęt. Przecież powinien działać i to nie najgorzej.
komor - Sro 06 Sie, 2014

Lampy YN560 III są przyszłościowym rozwiązaniem, jeśli nie masz jeszcze żadnego radia (a nie masz). Jeśli budżet pozwala na początek zakupić komplet Yongnuo YN560-TX + YN560 III, to jest to jeden z rozsądnych pomysłów moim zdaniem. Drugi rozsądny pomysł to:
Wojmistrz napisał/a:
Najprościej dla ciebie jest chyba kupić jedną lampę z ttl, bo zawsze możesz potrzebować założyć coś mocniejszego bezpośrednio na korpus (…). Do tego najprostszy zestaw trigerków.

2 lampy YN560 III + YN560-TX kosztują mnie 200$ więc super jeżeli chodzi o cenę. Ewentualnie YN560 III + YN565 II ( z e-ttl ) + rf-603 + YN560-TX. Druga opcja wychodzi jakieś 50$ drożej. Ale ciągnie mnie bardziej do pierwszej opcji bo lamra raczej nie bedzie na sankach aparatu :>

sirkamillo99, kupić to najmniejsze zmartwienie, bo co byś nie kupił, czeka ciebie jeszcze sporo nauki jak tego używać.

wojmistrz - ale dzieki takim forumowiczom jak Wy, wszystko staje się łatwiejsze :) Już jakiś czas temu przez blisko 2 lata interesowałem się fotografią i zakupiłem lustrzanke i teorie zamieniałem w praktyke. Jednak gorsze czasy zmusiły mnie do sprzedaży sprzętu. Teraz gdy jestem w USA mogę sobie pozwolić chociaż w małym stopniu wrócić do małego ale kosztownego hobby.
Lampy błyskowej jedynie manualnej nie miałem jednak nie przeraża mi to bo wręcz palę się do przetestowania wsystkiego na własną rękę.

komor - Czw 18 Wrz, 2014

sirkamillo99, w dziale Sprzedam widzę, że już sprzedajesz zestaw Yongnuo YN560 III + YN560-TX. Nie jesteś zadowolony z pracy, czy kupujesz coś lepszego, czy zrezygnowałeś z zabawy lampami? Chętnie się na forum byśmy poczytali Twoje doświadczenia.