forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Co wybrać: Nikon COOLPIX P7800 Panasonic DMC-LF1 czy DMC-LX7

mongrze - Nie 03 Sie, 2014
Temat postu: Co wybrać: Nikon COOLPIX P7800 Panasonic DMC-LF1 czy DMC-LX7
Witam,

trzy lata robiłem zdjęcia Panasonicem FZ8, kolejne trzy Panasonicem FZ45 (padł kilkanaście dni temu).
Od kilkunastu miesięcy posiadam Canon Eos 550d.

Szukam kompaktu aparatu dla podróżnika - plaża, krajobrazy, architektura.

Niezmiernie ważne są gabaryty - lustra z osprzętem mam już często dość ;-)
Nie chcę superzoomów, tylko dobry kompakt. Aparat MUSI mieć wizjer elektroniczny...

Po wielu dniach do wyboru zostały mi trzy aparaty:

1) Nikon COOLPIX P7800

2) Panasonic DMC-LF1

3) Panasonic DMC-LX7 - nie ma wizjera :-(

Co byście mi polecili?

Sunders - Nie 03 Sie, 2014

Nikona C. P7800.
mongrze - Nie 03 Sie, 2014

a ja dalej od paru godzin czytam porównania, recenzje...
Masakra, niezły kołowrót.

Też się skłaniam ku Nikonie, choć teraz wpadł mi w oko Sony RX100 - wersja 1 już poniżej 2 tysięcy...

Sunders - Nie 03 Sie, 2014

mongrze napisał/a:
Co byście mi polecili?

IMO nadal Nikona COOLPIX P7800.

LEX - Nie 03 Sie, 2014

mongrze napisał/a:
Co byście mi polecili?

W lx7 lepszy film od rx100 a tym bardziej od P7800.Jak priorytetem mają być zdjęcia to każdy będzie dobry.Wizjer w P7800 nie jest jakiś super a ruchomy ekran dobra rzecz tylko czy warto za 300zł więcej od lx7 sam musisz wybrać.
mongrze napisał/a:
Niezmiernie ważne są gabaryty

Najzgrabniejszy jest lx7.

Pooglądaj fotki z różnych aparatów https://www.flickr.com/

mongrze - Pon 04 Sie, 2014

Jeszcze do wyboru doszedł mi Canon Power Shot G15 - wizjer ma optyczny, ale dobre parametry...
Sunders - Pon 04 Sie, 2014

G16 ma jeszcze lepsze :smile:
mongrze - Pon 04 Sie, 2014

1) Nikon COOLPIX P7800 - matryca 1/1,7'', zoom optyczny 7,1x, super elektroniczny wizjer

2) Panasonic DMC-LF1 - szkło Leica, matryca 1/1,7'', zoom optyczny 7,1x, wizjer kiepski

3) Panasonic DMC-LX7 - Leica, zoom 3,8%, matryca jak wyżej, bez wizjera

4) Canon Power Shot G15 - matryca1/1,7'', zoom optyczny 5x, wizjer optyczny

szukałem też "kompaktów" z wymienną optyką - z wizjerem ciężko zejść poniżej 2000 zł

LEX - Wto 05 Sie, 2014

Tu masz jak chcesz coś lepszego (lx7)- http://www.panasonic.com/...a/dmw-lvf2.html

http://www.ceneo.pl/16664422

mongrze - Wto 05 Sie, 2014

LEX - do Panasoniców mam ogromny sentyment.

Brałbym LX7 w ciemno, gdyby nie brak wizjerka. Robię dużo na manualnych ustawieniach, w pełnym słońcu i żaden ekran LCD - a testowałem ich sporo - nie zapewnia tego, co daje porządny wizjer....

Propozycja z dokupywanym wizjerem do LX7 - to wychodzi ponad 2 tysiące...
Za taką kwotę można znaleźć coś innego, nie dużego z wizjerem.

Dziś miałem w ręku Olympusa Stylus 1 - wrażenia bardzo pozytywne. Tylko cena powyżej 2 tysięcy...

LEX - Sro 06 Sie, 2014

mongrze napisał/a:

Cytat:
Dziś miałem w ręku Olympusa Stylus 1 - wrażenia bardzo pozytywne. Tylko cena powyżej 2 tysięcy...

Sam widzisz.Ale przyznaje że cena wizjera do Panasa to gruba przesada.

Chris62 - Pon 18 Sie, 2014

LEX napisał/a:
mongrze napisał/a:

Cytat:

Sam widzisz.Ale przyznaje że cena wizjera do Panasa to gruba przesada.

Ale to jest porządny wizjer naprawdę szkoda, że nie wbudowany.
Poza tym Panas LX7 nie ma sobie równych w tym towarzystwie w ciemnych miejscach.
24 mm i F1,4 są mi bardzo często niezbędne. Ostatnio przydały się w jaskiniach.

[ Dodano: Pon 18 Sie, 2014 09:25 ]
mongrze napisał/a:

Za taką kwotę można znaleźć coś innego, nie dużego z wizjerem.

Cena jak cena z tym ze to 100% niezawodny sprzęt o bardzo dobrej jakości i parametrach dla profesjonalisty.
Używam LX7 przez 1,5 roku i ani raz nawet się nie zawiesił!
Perfekcyjnie działa AF w każdych warunkach i szybko (0,25s na zdjęcie)
Stylus 1 jest Ok ale nie oferuje ani 24 mm ani F1,4-F2,3.
Stylus jest ciekawszy dla kogoś kto więcej robi przybliżeń 300/F2,8 też jest dobrym parametrem.
Niemniej szersze kadry wykonuje się znacznie częściej i tu LX7 ma aż o 2 EV jaśniejszy obiektyw to bardzo dużo.

Opcjonalny wizjer oferuje duży i wyraźny obraz - w słabym świetle rozjaśnia do tego można go odchylić o 90 stopni.

Tak że nie mogę się zgodzić się że można kupić coś innego - parametry LX-7 są rekordowe i niczego z wbudowanym wizjerem o takich parametrach na ten moment nie ma. (Oczekujemy na LX8 z wizjerem i matrycą 1" ale optyka będzie ciemniejsza i zapewne będzie też gorsze macro).
LX7 można sprowadzić z USA tam kosztuje około 1000 PLN na wizjer i akcesoria zostanie.

[ Dodano: Pon 18 Sie, 2014 09:28 ]
mongrze napisał/a:

szukałem też "kompaktów" z wymienną optyką - z wizjerem ciężko zejść poniżej 2000 zł

Wcale nie ciężko - Samsung NX 20 - matryca DX 20 MP. Obiektywy naleśniki kieszonkowe tani i bardzo dobre.