|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Pomoc! ;( 50mm 1.8 II
mbulka - Nie 03 Sie, 2014 Temat postu: Pomoc! ;( 50mm 1.8 II Witam
Dostałem obiektyw 50mm 1.8 II, lecz jest z nim pewien problem który nagrałem i dodałem film na youtube, obiektyw dobrze ostrzy lecz chodzi tak jak na filmie.
Czy da się to jakoś naprawić?
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
mbulka - Nie 03 Sie, 2014 Temat postu: Pomoc! ;( 50mm 1.8 II Witam
Dostałem obiektyw 50mm 1.8 II, lecz jest z nim pewien problem który nagrałem i dodałem film na youtube, obiektyw dobrze ostrzy lecz chodzi tak jak na filmie.
Czy da się to jakoś naprawić?
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
grall - Nie 03 Sie, 2014
... iii klasyczna rozklekotana canon'owska 50, co tu pisać...używać do puki się da, jeśli obraz jest ok... a jak się rozleci kupić nowy...zresztą to szkło jak się zepsuje to już chyba nie da się naprawić .
kozidron - Nie 03 Sie, 2014
mbulka napisał/a: | Dostałem obiektyw 50mm 1.8 II, lecz jest z nim pewien problem który nagrałem i dodałem film na youtube, obiektyw dobrze ostrzy lecz chodzi tak jak na filmie. |
to jest jego normalne zachowanie
Wojmistrz - Pon 04 Sie, 2014
Plastic fantastic.
Canon 50mm f/1.8 II to chyba jeden z najgorzej wykonanych obiektywów Canona, ale ten już chyba swoje przeżył. Pewnie nieźle już wytarty mechanizm, chociaż taki ruch tubusa to "norma". Po dźwięku mam wrażenie, że załapał czegoś do tubusa, albo ktoś go rozkręcił i nie nasmarował w odpowiednich miejscach przy składaniu lub też możliwe, (na co stawiam) że ktoś walczył z silnikiem o ustawianie ostrości i zniszczył zębatki od silniczka/mechanizmu. Tak czy inaczej, warto by było go rozkręcić i sprawdzić stan podzespołów mechanizmu silnika i luzów.
mozer - Pon 04 Sie, 2014
Ten obiektyw powinien być w przyklejonym wątku pt. NIE KUPOWAĆ, TRZYMAĆ SIĘ Z DALEKA
No ale niektórzy wolą go polecać
komor - Pon 04 Sie, 2014
mozer, nie zgodzę się. To bardzo atrakcyjna cenowo jasna stałka, która może dać wiele frajdy. Nie każdy ma budżet na coś lepszego. Należy jednak mieć świadomość wad tego szkła, jego cech konstrukcyjnych i nie oczekiwać zbyt wiele. Jak na swoją cenę, to uważam, że daje radę.
mozer - Pon 04 Sie, 2014
komor, odkąd istnieje 40/2.8, to ta 50 słabo się broni...
komor - Pon 04 Sie, 2014
To prawda, że pojawiła się nowa opcja, ale jednak dwukrotnie droższa, no i f/2.8 to jednak co innego niż f/1.8. Co kto lubi, przydałoby się odświeżenie 50/1.8 i 35/2, jak u Nikona miało to miejsce.
|
|