forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat wybrać? (kompakt vs lustrzanka)

Adriano_96 - Wto 05 Sie, 2014
Temat postu: Jaki aparat wybrać? (kompakt vs lustrzanka)
Witam zastanawiam się nad kupnem aparatu i mam duży problem bo ilość modeli jest przytłaczająca i mam problem ze zdecydowaniem.
Potrzebuję od aparatu w miarę uniwersalnego. Wymagam od aparatu dobrej jakości zdjęć i łatwej intuicyjnej-obsługi. Znalazłem kilka modeli (co o nich sądzicie). Odnośnie modeli super zoom czy to jest prawda że im większy zoom to gorsza jakość zdjęć nawet korzystając zooma 10 albo bez?

1.Fuji FinePix SL1000
2.Panasonic DMC-FZ72EP-K
3.Sony DSC-HX50
4.Sony DSC H300 vs Nikon COOLPIX L830 (nad tym się mocno zastanawiam)

i dwie lustrzanki

Canon EOS 1100D + obiektyw EF-S 18-55 mm DC III
Sony Alpha SLT- A58 + obiektyw 18-55 mm

Z lustrzankami mam taki problem że mają małe przybliżenie bo mam teraz kompakta z CANONA z 4x i nic z dalszej odległości nie widać .np koncert itp.
mam do wydania 1500 zł (ale wolał bym mniej)

TomPL2 - Sro 06 Sie, 2014
Temat postu: Re: Jaki aparat wybrać? (kompakt vs lustrzanka)
Adriano_96 napisał/a:
Odnośnie modeli super zoom czy to jest prawda że im większy zoom to gorsza jakość zdjęć nawet korzystając zooma 10 albo bez?

Tak. Bo super-zoom to ciemniejszy i dający duże zniekształcenia obiektyw oraz mała matryca światłoczuła.
Są pierwsze próby zoomów z większymi matrycami (np. Panasonic FZ1000, Olympus STYLUS 1, Sony DSC-RX10 ) ale ich cena znacznie przekracza 2000pln a zoom jest w granicach 8x-16x.

Jar - Sro 06 Sie, 2014

Dorzucam jeszcze Nikon Coolpix P7800, cena ok. 1800zł, zoom 7x (28-200mm)oraz nieco podobny Panasonic LF1, cena 1300-1500zł, ten sam zakres ogniskowych, tylko ciemniejszy na maksymalnym zoomie (tele).
http://www.optyczne.pl/po...=1785&add1=1749
Sądząc po specyfikacji nieco gorszy (np. wizjer, optyka), ale warto przejrzeć jakieś testy (zerknąłem, potwierdza się). Kwestia ustawienia swojego wyboru na osi cena-jakość.
Pozdrawiam
-J.

Adriano_96 - Sro 06 Sie, 2014

Poszukuję raczej tańszego aparatu. Co sadzicie o NIKONIE l830

[ Dodano: Sro 06 Sie, 2014 18:58 ]
TomPL2 napisał/a:
Adriano_96 napisał/a:
Odnośnie modeli super zoom czy to jest prawda że im większy zoom to gorsza jakość zdjęć nawet korzystając zooma 10 albo bez?

Tak. Bo super-zoom to ciemniejszy i dający duże zniekształcenia obiektyw oraz mała matryca światłoczuła.
Są pierwsze próby zoomów z większymi matrycami (np. Panasonic FZ1000, Olympus STYLUS 1, Sony DSC-RX10 ) ale ich cena znacznie przekracza 2000pln a zoom jest w granicach 8x-16x.

Czyli aparat z zoomem 50x np Fuji FinePix SL1000, Panasonic DMC-FZ72EP-K
robi gorszej jakości zdjęcia co 30x np Nikon L830?

TomPL2 - Czw 07 Sie, 2014

Nie. To tak nie działa :)
W zakresie 30x-50x/60x różnice są minimalne, bo to co najistotniejsze w hardware (rozmiar matrycy, jasność obiektywu) jest tu podobne. Różnice wynikają jedynie z jakości wykonania obiektywu, rodzaju budowy matrycy (MOS, CMOS itp.), skuteczności oprogramowania, ale nie są to jakieś wielkie różnice. Jeśli twoim podstawowym wymaganiem jest duży zoom, to bierz aparat z 50x/60x. :cool:

busz - Czw 07 Sie, 2014

Zanim kupisz wpisz w guglu "model aparatu sample" i obejrzyj czy jakość Cię zadowala, jeśli tak to bierz, przeczytaj jeszcze to:
http://www.optyczne.pl/29...3%B3w_2014.html
http://www.optyczne.pl/24...3%B3w_2013.html