forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta Discovery

Obserwatorek - Sro 06 Sie, 2014
Temat postu: Delta Discovery
Miał już ktoś to w ręce ? W terenie ... ?
Można to kupić dzieciakowi bez obawy że się obrazi ... ?
Akurat najbardziej 8x40 mnie w tym kontekście interesuje ale wszelkie uwagi o tej serii będą mile widziane.

Abs - Czw 07 Sie, 2014

Wygląda na to, że jeśli zaryzykujesz zakup sam będziesz mógł napisać parę słów o tej ładnej i taniej lornetce. Na Delcie nigdy się specjalnie nie zawiodłem choć trzeba mieć na uwadze, że za ceną idzie jakość. Tanie Voyagery miały całkiem ładny obraz ale konstrukcja wiele czasu nie wytrzymywała. Tutaj chyba poprawiono jakość mechaniczną. W necie masz 10 dni na zwrot może warto zaryzykować.
Guliwer - Sob 09 Sie, 2014

Tanich Delt bym nie polecał, bo zawiodłem się na Entry.
Co najmniej Silver a najlepiej Titanium będzie dobrym wyborem.

Arek - Pon 11 Sie, 2014

Mi się to Discovery lepiej podoba niż Entry. Ładniej skorygowane pole, lepszy design, solidność wykonania podobna. Jedyna łatwo zauważalna wada w porównaniu z Entry to pryzmaty Bk7.
Obserwatorek - Pią 15 Sie, 2014

> Ładniej skorygowane pole,

Wreszcie pierwszy konkret ...

> Jedyna łatwo zauważalna wada w porównaniu z Entry to pryzmaty Bk7.

Tak realnie będzie to jakoś widać ?
Jedni mówią że to ma znaczenie , inni że nie ma znaczenia , że zależy jaka lornetka ...
Jak będzie w tym przypadku ?

widoczek - Pią 15 Sie, 2014

W astro ma to duże znaczenie
W obserwacjach dziennych pociemnienia na brzegach obrazu ale to niech sie jeszcze inni wypowiedzą.

Arek - Pią 15 Sie, 2014

Z taką źrenicą brzegi nie mogą być dobre.
widoczek - Pią 15 Sie, 2014

To fotka źrenicy Discovery?
Arek - Pią 15 Sie, 2014

Tak - tej groszej. Lewa jest lepsza.
kivirovi - Pią 15 Sie, 2014

O, No to czekam na pierwszy od lat test taniochy.
Obserwatorek - Pią 15 Sie, 2014

Oczywiście żeby test nabrał pełnego wymiaru niezbędne jest porównanie Discovery 8x40 i Entry 8x40 ...

;-)

Abs - Sob 16 Sie, 2014

kivirovi napisał/a:
O, No to czekam na pierwszy od lat test taniochy.

No i fajnie...niech będzie równowaga. Ta Delta wygląda naprawdę dobrze zważywszy cenę. Olympus Bk7 jest blisko 2x droższy. Może Discovery coś pokaże bo w tym przedziale cenowym mamy w większości pozycje ultramizerne.

Obserwatorek - Pią 17 Paź, 2014

Minęły 2 miesiące od publikacji powyższego zdjęcia, i ...

Święta się zbliżają , trzeba coś szkrabom pod choinkę wrzucić , więc bardzo konkretnie się pytam czy te lornetki są testowane (czy też olewane) przez Optyczne ?

kivirovi - Sob 18 Paź, 2014

Watpie czy przed swietami sie doczekasz. Ja bym szkrabom Olympusa DPSI lub Actiona VII 7x35 kupił. To może być jednak bardzo podobny poziom. Jak masz więcej papierków to Kowa 8x30...