forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jak mogę wykorzystać lampę błyskową wbudowaną w aparat?

robertrobert1 - Czw 07 Sie, 2014
Temat postu: Jak mogę wykorzystać lampę błyskową wbudowaną w aparat?
Potrzebuję silnego, ale miękkiego światła, bo te moje lampy LED dają fajne światło, ale zbyt słabe. Jakieś pomysły? Próbowałem trzymać kartkę przed lampą błyskową, ale to strasznie nieporęczne. Jakieś sugestje?
mozer - Czw 07 Sie, 2014

robertrobert1, odbić do tyłu i zrobić źródło światła z jakiejś dużej powierzchni za lampą błyskową.

Wystarczy postawić za aparatem białą płytę 1m x 1m? Światło będzie dość silne? Wiem, żę najlepiej to sprawdzić, ale jeśli znasz odpowiedź, to nie chcę tracić dnia na szukanie rozwiązania.

Próbowałem zakleić lampę plastrem opatrunkowym, ale światło nic się nie zmieniło.

mozer - Czw 07 Sie, 2014

robertrobert1, dość silne? Jak można odpowiedzieć na takie wyjątkowo nieprecyzyjne pytanie? Zaklejenie lampy nic nie da, bo to nie zmienia wielkości źródła światła, a na tym polega miękkie światło...
Wojmistrz - Czw 07 Sie, 2014

Nie róbmy sobie jaj, lampą 8-13GN za dużo nie zdziałasz. Nie wiem jaki masz aparat, ale raczej powiedz nam, co dokładnie chcesz osiągnąć, bo czytając:
robertrobert1 napisał/a:
Potrzebuję silnego, ale miękkiego światła
wydaje mi się, że jeśli nie masz możliwości podłączyć innego wyzwalacza, skupił bym się na tym, jak nie mieszając światłem wywołać błysk przez fotocelę jakiejś większej lampki np z zamontowanym dużym softboxem.

Mam możliwość, ale nie mam funduszy narazie na to. Sony alfa a58 K. Lampa jest mocna, ale jakoś to światło muszę zmiękczyć.
Wojmistrz - Czw 07 Sie, 2014

Rzeczywiście mocna... GN10
mozer - Czw 07 Sie, 2014

robertrobert1, kup jakiegoś manualnego Yongnuo i nie cuduj ;)
robertrobert1 - Pią 08 Sie, 2014

Wojmistrz, dzięki za pomoc.
Wojmistrz - Pią 08 Sie, 2014

Proszę. :grin:
matys - Pią 08 Sie, 2014

Załóż na lampe jakąś plastikową butelkę np: po mleku :mrgreen: