forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Czy nowy obiektyw

Sison - Sob 09 Sie, 2014
Temat postu: Czy nowy obiektyw
Witam.

Jestem posiadaczem Nikona D40 z standardowym 18-55 obiektywem. Aparat służy do użytku codziennego jak i robienia zdjęć towarom w sklepie. Używam bardzo niewielu opcji, ponieważ nie bardzo potrafię.
Zastanawiałem się nad zakupem aparatu kompaktowego, jednak stwierdziłem, że może nie tędy droga.

Ale do sedna i z góry przepraszam za brak fachowego języka.
Pierwsze moje pytanie: czy to normalne, że w obiektywie ten ruszający się elemnt którym ustawia się ostrość jest na tyle luźny, że po jego puszczeniu gdy obiektyw skierowany jest pod niewielkim kątem w dół, wysuwa się (tylko trochę, ale jednak).

W obiektywie nie zawsze działa tryb auto. Silniczek czasami "tryka" a obiektyw stwoi w miejscu. Poza tym, obiektyw nie zawsze potrafi złapać ostrość.

Aby do mojego dylematu dodać jeszce trochę zawiłości. Nie zawsze ja sam potrafię złapać ostrość i nie wynika to z wady wzroku, ale po prostu zarówno przez wizjer jak i na wyświetlaczu nie widać szczegółów.

Czy przestudiować opcję aparatu i nauczyć się jego obsługi czy sprzedać posiadaną lustrzankę i wybrać jakiś aparat kompaktowy (ewentualny budżet 800zł).

Kupić nowy obiektyw czy coś zrobić z tym co posiadam? Ew, jaki?

Pozdrawiam
Michał

Wojmistrz - Sob 09 Sie, 2014

Luzy jak to luzy, takie są możliwe, ale jeśli silniczek nie trybi to pewnie już zębatki się wyrobiły lub zmieliły.
Dziwi mnie, że nie możesz ustawić ostrości, czy przypadkiem nie jest to po przejściu z jednego pomieszczenia do drugiego gdzie jest inna wilgotność? Często w takich przypadkach dochodzi do zaparowania optyki jak np na tym zdjęciu

Obsługi aparatu zawsze warto się nauczyć i moim zdaniem lepiej kupić inny obiektyw, niż kompakt, który nie da ci nawet namiastki jakości, jaką daje twój stary D40. Tego obiektywu może nie opłacać się naprawiać, ale nie można tego stwierdzić bez wizyty w serwisie.

kozidron - Nie 10 Sie, 2014

Sison napisał/a:
Pierwsze moje pytanie: czy to normalne, że w obiektywie ten ruszający się elemnt którym ustawia się ostrość jest na tyle luźny, że po jego puszczeniu gdy obiektyw skierowany jest pod niewielkim kątem w dół, wysuwa się (tylko trochę, ale jednak).

domyślam się że mówisz o starym 18-55

tak, luzy na tym obiektywie to norma, to niestety obiektyw przeznaczony na krótki okres użytkowania, egzemplarz kolegi naprawiałem juz tyle razy ze nie pamietam, aż w końcu ostatecznie wyzionął ducha ;)

Sison napisał/a:
W obiektywie nie zawsze działa tryb auto. Silniczek czasami "tryka" a obiektyw stwoi w miejscu. Poza tym, obiektyw nie zawsze potrafi złapać ostrość.

no niestety, ten typ tak ma

Sison napisał/a:
Aby do mojego dylematu dodać jeszce trochę zawiłości. Nie zawsze ja sam potrafię złapać ostrość i nie wynika to z wady wzroku, ale po prostu zarówno przez wizjer jak i na wyświetlaczu nie widać szczegółów.

To już jest kwestia klasy sprzętu, wizjery w aparatach entry level nie są za duże, bywają ciemne i maja małe powiększenie.
Ustawianie ostrości manualnie na takim wizjerze jak w d40 z rozjechanym obiektywem klasy plastikowego 18-55 to wcale nie jest łatwe zadanie.

Sison napisał/a:
Czy przestudiować opcję aparatu i nauczyć się jego obsługi czy sprzedać posiadaną lustrzankę i wybrać jakiś aparat kompaktowy (ewentualny budżet 800zł).

Kupić nowy obiektyw czy coś zrobić z tym co posiadam? Ew, jaki?

ja bym nie wymieniał tej lustrzanki na kompakt, mimo tego iż jest to wiekowy zestaw, lepiej będzie jak kupisz sobie nowy obiektyw. W zależności ile chcesz poświęcić na nowy obiektyw możesz kupić nowsze 18-55VR albo 18-108VR, który to bedzie zdecydowanie lepszy.
Oczywiście to ma sens jak ten twój d40 ma jakiś w miarę przyzwoity przebieg, mam kolegę który z tym aparatem i obiektywem był na "5 kontynentach w 5 lat" i dało radę, mimo wszystko robi zdjęcia do teraz.
Zapoznać się z wszystkimi opcjami w aparacie zawsze jest warto, menu d40 do szczególnie rozbudowanych nie należy więc nie powinieneś miec trudności z ogarnieciem tego jak i podstaw zwiazanych z dobraniem parametrów do sytuacji fotograficznej.

mozer - Nie 10 Sie, 2014

kozidron, zamiast 18-108VR powinno być 18-105VR. Nie ma za co.