|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - problem z obiektywem
olgarade - Pon 11 Sie, 2014 Temat postu: problem z obiektywem Witam, posiadam aparat Canon 60d i obiektyw Sigma 70-300 F4-5.6 DG MACRO. Rano obiektyw działał normalnie a teraz nagle jest problem z ostrzeniem. Gdy naciskam przycisk migawki obiektyw nie chce ostrzyć, dodatkowo coś przeskoczyło w pierścieniu autofocusa, proszę o pomoc nie wiem co robić, gwarancja minęła w maju....
komor - Pon 11 Sie, 2014
olgarade, na odległość nikt go raczej nie uleczy, pozostaje zgadywanie. Spróbuj przełączyć z AF na MF, następnie delikatnie poruszać pierścieniem ostrości, może zaskoczy. Po tej operacji, jeśli pierścień ostrości będzie się ruszał, przesuń go odległość powyżej 1 metra (czyli żeby nie był w trybie makro), a następnie przełącz z powrotem na AF. Potem spróbuj czy ostrzenie z aparatu działa.
olgarade - Pon 11 Sie, 2014
Zdaję sobie z tego sprawę, jednak nawet na infolinii sigmy nikt nie odpowiada, a ich Serwis jest w Gdyni 500 km ode mnie, więc trochę daleko i długo będzie trwała naprawa. Na manualu działa normalnie, ale ten sposób który podałeś nie poskutkował
kozidron - Pon 11 Sie, 2014
olgarade napisał/a: | Zdaję sobie z tego sprawę, jednak nawet na infolinii sigmy nikt nie odpowiada, a ich Serwis jest w Gdyni 500 km ode mnie, więc trochę daleko i długo będzie trwała naprawa. Na manualu działa normalnie, ale ten sposób który podałeś nie poskutkował |
Niestety ta sigma tak ma, podobno ma słabe "tryby" i aparaty z mocniejszym śrubokrętem potrafią je uszkodzić. Nie dzwoń na żadna infolinie, tylko od razu do serwisu. Moim zdaniem naprawa będzie nieopłacalna, jednak zdecydowanie powinieneś zapytać o to serwisanta.
Chodzą plotki po necie, ze to szkło jest obliczone na 3 lata uzytkowania przez amatora, niestety Ciebie dopadło to wcześniej.
u mnie w maju minęło 3 lata
olgarade napisał/a: | u mnie w maju minęło 3 lata |
a sorry nie zauważyłem.
olgarade, pytaj w serwisie.
jutro zadzwonię i wyślę obiektyw, bo ja jestem z okolic Lublina a jedyny serwis Sigmy mieści się w Gdyni
olgarade napisał/a: | jutro zadzwonię i wyślę obiektyw, bo ja jestem z okolic Lublina a jedyny serwis Sigmy mieści się w Gdyni |
mimo iż jestem z Gdyni i nim się nie przeprowadziłem(na drugi koniec miasta) miałem blizej do tego serwisu niż po dobre bułki, niektóre obiektywy sigmy po gwarancji wolałem naprawiać gdzie indziej, proponuje zadzwonić i zapytać najpierw, tym bardziej że to szkło kosztowało poniżej 1K
kurczę tylko ja nie znam innego miejsca do naprawy
komor - Pon 11 Sie, 2014
kozidron napisał/a: | podobno ma słabe "tryby" i aparaty z mocniejszym śrubokrętem potrafią je uszkodzić |
Ekhm…
olgarade napisał/a: | posiadam aparat Canon 60d |
Mocny śrubokręt to w Sony był. Ja jednak bym przed wysyłką gdziekolwiek dał to do ręku komuś kto miał taką Sigmę i potrafi sprawdzić czy aby na pewno nie zacięło się coś z przełącznikiem AF/MF, bo to nie był najmocniejszy punkt tego obiektywu, jak pamiętam.
komor napisał/a: | Mocny śrubokręt to w Sony był. |
faktycznie na sony zdarzało się to najczęściej.
olgarade - Sro 13 Sie, 2014
Informuję jak mają się sprawy : Dzwoniłam do serwisu i kazali wysłać mejla, tak też zrobiłam. Odpisano mi następująco: Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania diagnozy uszkodzenia . Koszt pogwarancyjnej diagnozy wynosi 110,70 zł brutto, lecz w momencie zgody na naprawę nie jest wliczany. Do obiektywu proszę dołączyć opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu. Serwis nie ponosi kosztów transportu reklamacji pogwarancyjnych. Orientacyjny koszt naprawy obiektywu to około 270,60 zł brutto + koszty transportu.
Oczywiste jest, że obiektywu nie będę naprawiać bo wyniesie to prawie tyle co on sam.
Dlatego proszę o poradę, bo potrzebuję jakiegoś obiektywu na szybko, głównie do portretów, budżet bardzo ograniczony bo jakieś 350 zł ( nie chcę 50 1.8), z czasem kupię coś lepszego ale teraz muszę mieć coś "na już"
mozer - Sro 13 Sie, 2014
olgarade, w tej cenie to chyba tylko helios 58 na m42 + przejściówka na EOS... Jak byś wyłożyła z 600 zł to 40/2.8 stm. No chyba, że kitowy 18-55, ale to ciemnica...
Ewentualnie możesz poszukać pierwszej wersji 50/1.8 - była solidniej wykonana.
helios jak wiadomo nie ma autofocusa a mi głównie na nim zależało przy sesjach tanecznych ..
komor - Sro 13 Sie, 2014
olgarade, albo za trzy stówy naprawiasz Sigmę, albo decydujesz się na Canona 50/1.8, albo musisz dołożyć trochę kasy – cudów nie ma.
oki, to dorzucając trochę kasy powiedzmy tak do 700, na co mogę liczyć ?
mozer - Sro 13 Sie, 2014
olgarade, przecież napisałem wyżej...
a tak przepraszam faktycznie
|
|