|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - dwie fioletowe plamki na zdjęciach
pablo07 - Wto 12 Sie, 2014 Temat postu: dwie fioletowe plamki na zdjęciach Hej
może wiecie co to może być za problem, że praktycznie na każdym zdjęciu mam widoczne dwie fioletowe plamki. I jak się można tego pozbyć ?
Mój aparat to Canon 60D
komor - Wto 12 Sie, 2014
To jest cały kadr czy wycinek 1:1? Masz to od nowości? Aparat na gwarancji?
pablo07 - Wto 12 Sie, 2014
To jest cały kadr. Aparat niema gwarancji. Kupiłem go używanego, ale dopiero po jakimś czasie to zauważyłem.
Co to może być? Czyszczenie w jakimś serwisie pomoże czy nie da rady ?
komor - Wto 12 Sie, 2014
Jeśli to jest cały kadr, to wygląda na jakąś sporą wadę matrycy. Chyba za duże na mapowanie bad-pixeli, ale to niech się serwis wypowie. Czyszczenie moim zdaniem nic nie pomoże, bo to nie jest brud, jeśli te piksele nie są czarne tylko fioletowe.
W Warszawie na Żytniej masz firmowy serwis Canona, nie wiem czy odpowiadają na maile ale możesz spróbować wysłać ten JPG z zapytaniem czy to się da naprawić.
pablo07 - Wto 12 Sie, 2014
ok, dzięki. Napisałem już do canona.
Znasz może jakiś dobry serwis w Poznaniu gdzie wyczyścili by mi aparat, bo po ostatnim rajdzie polski na wizjerze pojawiły się małe drobinki kurzu. Mimo, że starałem się go kryć jak najbardziej przed kurzem
komor - Wto 12 Sie, 2014
pablo07, ja jestem z Wrocławia, poznańskich serwisów nie znam. Spróbuj przedmuchać komorę lustra gruszką foto, może bez wyciągania matówki uda się pozbyć paprochów. Popatrz na lustro, czy czasem na nim coś nie leży. Nie jest to specjalnie trudne, ale na wszelki wypadek napiszę, żeby robić to ostrożnie i bez pomocy śrubokręta. Pędzelek, gruszka, ewentualnie dobrej jakości patyczek do uszu (taki co nie zostawia kłaczków).
|
|