forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Lightroom - pomoc w edycji

bassotronic - Wto 12 Sie, 2014
Temat postu: Lightroom - pomoc w edycji
Witajcie,

Po wakacyjnym wyjeździe w góry powróciłem z puszką pełną zdjęć :)

Ale..
Na większości zdjęć widać w oddali "niebieską łunę", którą tworzyła pogoda. Nie mogę w żaden sposób jej wyeliminować a moim zdaniem psuje ona całe zdjęcie.

Przykład w załączniku.

komor - Wto 12 Sie, 2014

bassotronic napisał/a:
Na większości zdjęć widać w oddali "niebieską łunę", którą tworzyła pogoda

http://pl.wikipedia.org/w...tywa_powietrzna

Generalnie to jak będziesz podkręcał niebieski to tę „niebieską łunę” tylko jeszcze wzmocnisz, zamiast osłabić. Pokazany powyżej obrazek ma zbyt duże nasycenie, to po pierwsze. Po drugie na co ustawiałeś ostrość? Bo budynki na Śnieżce są jednak dość mocno rozmyte. Po trzecie przysłona f/22 powoduje jednak już raczej sporą stratę ostrości ze względu na dyfrakcję. Ja bym nie wchodził wyżej niż f/16.

W sumie te porady nie dotyczą Lightrooma tylko spraw ogólnych, ale powracając do LR, to zmniejsz nasycenie i – jeśli stosowałeś jakieś niebieskie maski na niebo – to zmniejsz ich intensywność.

bassotronic - Wto 12 Sie, 2014

To, że nasycenie jest za duże to specjalnie tak zrobiłem, żeby dokładnie uwidocznić o co mi chodzi. Dzięki za definicję, wyjaśniła mi wszystko.
komor - Wto 12 Sie, 2014

Możesz selektywnie zdjąć nasycenie niebieskiego, albo pędzlem Saturation osłabić te fragmenty między ścianą lasu a niebem, a niebo wzmocnić (jeśli trzeba) też pędzlem zamiast maską. Trudno ocenić bez wiedzy co już zrobiłeś.