|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - prosze o porade - aparat podwodny
Florka - Sro 13 Sie, 2014 Temat postu: prosze o porade - aparat podwodny witam,
od czasu do czasu wybieram sie na snurkowanie w cieplych wodach Egiptu
do tej pory uzywalam Fuji xp 150 (2 x zostal zalany - uszczelka nie dala rady... raz uznali gwarancje a raz nie - zdjec mi nie wroca...)
niedlugo znowu planuje wyjazd i zalezy mi na ladnych kolorowych pamiatkach w postaci zdjec i filmow podwodnych
czytalam Panstwa test aparatow podwodnych i mam metlik w glowie
wiem rowniez iz od czasu testu wyszly juz nowe modele
BARDZO prosze o pomoc
potrzeba aparatu do snurkowania w cieplych plytkich wodach, wytrzymalego, oddajacego piekne kolory swiata podwodnego
cena max 2000zl (ale wiadomo ze im mniejsza tym lepiej )
byle nie fuji - niesmak pozostal...
dziekuje za pomoc
Andrzej.M. - Sro 13 Sie, 2014
Jeśłi do nurkowania - to jakiś aparat i obudowa do nurkowania. Aparaty może i wytrzymają nurkowanie w basenie ale więcej niż 3m to pewnie żaden. Przynajmniej nie na dłuższą metę. Do tego są obudowy. Tyle.
dragossani - Sro 13 Sie, 2014
Nikon 1 AW1 ma deklarowaną szczelność do 15m. Jest szansa że by te 3m wytrzymał.
komor - Sro 13 Sie, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Aparaty może i wytrzymają nurkowanie w basenie ale więcej niż 3m to pewnie żaden. Przynajmniej nie na dłuższą metę. |
Andrzeju, zajrzałeś kiedyś do któregokolwiek testu zbiorczego aparatów podwodnych na tutejszym portalu?
Andrzej.M. - Czw 14 Sie, 2014
Kiedyś zaglądałem i co z tego? Jeśli ktoś naprawdę często fotografuje pod wodą - to powinien używać obudowy a nie "wodoszczelnego" aparatu który owszem - wytrzyma kilka nurkowań , ale po którymś zacznie cieknąć... i nic już się nie zrobi. Z obudową jest nieco inaczej - łatwo zauważyć pierwsze objawy nieszczelności i ją naprawić . W aparacie najczęściej widać jak już nic się nie da zrobić. A bywa że i zdjęć odzyskać. No, ale ja tam fachowcem od nurkowania nie jestem - jak się jakiś znajdzie pewnie mnie skoryguje...
komor - Czw 14 Sie, 2014
Andrzej, ja też nie nurkuję, dlatego w tym wątku nie doradzam. Ale w teście z 2012 roku Robert z Canonem D20 zszedł na 30 metrów pod wodę, choć nominalnie pozwala do 10 metrów. Sądzisz, że tego rodzaju konstrukcje nie wystarczą do
Florka napisał/a: | snurkowania w cieplych plytkich wodach |
?
Trzeba od razu inwestować tysiące w obudowę podwodną, nie mówiąc o aparacie do tej obudowy?
Florka - Czw 14 Sie, 2014
z tego co sie orientuje chwilowe zejscie na glebsza wode problemem nie jest
problemy pojawiaja sie w dlugich snurkowaniach nawet na plytkiej wodzie
godzine jeszcze sie trzymaja i sa szczelne ale po godzinie to juz ryzyko
szukam takiego ktory robilby ladne zdjecia i wytrzymal dlugie snurkowanie
a nie nurkowanie na 15 metrach
|
|