forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka czy m43

dzolero - Pią 22 Sie, 2014
Temat postu: Lustrzanka czy m43
Witam,

chciałem się poradzić kolegów co wybrać do amatorskiego strzelania zdjęć z zacięciem do timelapsów i spróbowania sił w kręceniu filmów?

Posiadam Nikona D40 - któremu właśnie padła matryca, a do niego kit 18-55 i 55-200 bez VR, 35 1.8 AF-S DX i 50 1.4 AF-S.

Zastanawiam się nad aparatami typu Nikon D90, Nikon D5200 oraz Nikon D7000.
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć w przypadku D7000 to 2600 za same body, ale to mówię w porywach, chyba że polecicie coś innego. :) Interesuje mnie wysokie ISO oraz jako taka ergonomia.

A z m43 chyba jestem ukierunkowany na Panasonic G5. Nie chcę droższego aparatu ze względu na brak szkieł, które będę musiał do niego z czasem nadrobić, więc wolę tańszy aparat a szybciej dozbierać naleśniki do niego. Wtedy bym sprzedał te szkła, które mam do Nikona i tyle.

Pozdrawiam serdecznie. :)

komor - Pią 22 Sie, 2014

Mając już jakieś szkła do Nikona, w szczególności 35/1.8 i 50/1.4 kupiłbym D7000, skoro budżet ograniczony. Przy rozpoczynaniu przygody z m4/3 wydatki będą większe.
dzolero - Pią 22 Sie, 2014

A czy w nowych modelach dostępnych w sklepach zniknął problem z chlapiącym olejem na matrycę?
Misiovy - Sob 23 Sie, 2014

Ciężko już(podobno) trafić modele z chlapiącym lustrem :)
Od pewnej daty produkcji ta usterka praktycznie nie występuje więc szansa na trafienie plującego D7000 jest mała :) Sam się o to bałem kupując go na początku maja ale do teraz(zdjęć jest ponad 2,5 tyś.) nie było z nim problemu żadnego :)