forum.optyczne.pl

Wolne tematy - XI Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Video....

MM - Czw 13 Mar, 2008
Temat postu: XI Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Video....
Dzisiaj minął pierwszy dzień Targów Foto. Moc wrażeń, dużo zdjęć, dużo sprzętu, dużo testowania choć... postępu nie widać. Wydaje mi się, że poprzednie targi stały na wyższym poziomie. Nikon cieniutko, Canon praktycznie nie istnieje, Olek jako tako, Pentaxa dzisiaj nie zauważyłem (poszukam jutro). Jest pozytywny wyjątek. Ma nazwę Sony i jest przykłądem na to jak się robi świetną promocję. Jako ciekawostkę z dobrego źródła podam, że to i tak była wersja okrojona. Jak Robert mnie nie zabije to kilka zdjęć na serwer wstawię. Niestety zdjęć z Canona 450D (tak, było to "cudo" w liczbie sztuk JEDEN) nie mogę wstawić bo mi zakazano. Ale na priva mi nie zakazano wysyłać. Do tego wrażeniami też się już mogę podzielić :mrgreen:

Można dobrać sobie torbę, przebrać w głowicach i statywach, wybrać album foto (nawet taki książkowy), potestować mnóstwo obiektywów Sigmy. Niestety ta ostatnia dała ciała, nie było ważnych dla mnie nowości w stylu 120-400 OS czy 150-500 OS o 200-500/2.8 nie wspomnę. Na osłodę były pięknie półnagie modelki :razz:

maziek - Czw 13 Mar, 2008

Czort brał te canony i sigmy, dawaj modelki!
Fabrykant - Czw 13 Mar, 2008
Temat postu: TARGI FOTO I VIDEO ŁÓDŹ- mini impresja
Witam
Właśnie wróciłem z szybkiego przelotu po Targach Foto i Video, z którego optyczni napiszą zapewne recenzję. Zanim to zrobią, ja pokuszę się o niewielką poprzelotową impresję. Oczywiście zwracałem głównie uwagę na to co mnie interesowało (obiektywy, aparaty), a nie na całokształt. Wystawców mniej więcej tyle jak co roku, pojawił się ponownie Nikon, choć w co nieco skromniejszej niż dwa lata temu oprawie. Dwa bardzo wyróżniające się stoiska to: Sony, urządzone wręcz w osobnej hali, fajnie ozdobionej w stylu high-tech+ tradycyjno japońskiej, ze wszystkimi dostępnymi obiektywami i aparatami, oraz stoiskiem gotowania sushi i malowania japońkiej kaligrafii w samym środku. Kto chciał mógł posłuchać wykładu na temat aparatów i technologii. Z ciekawostek (dostrzegalnych tylko dla maniaków fotograficznych) Sony, nawiązując do dłuższych tradycji swojego działu foto, wystawiło gablotkę z "zabytkami" marki Minolta, m in. cyfrówką z lat 80-tych wielkości 2 cegieł, jak i np. Minoltą 7000 (był to pierwszy aparat fotograficzny z autofokusem jakim w życiu fotografowałem, dzieckiem będąc, w roku 1987). Naprawdę widać że Sony traktuje poważnie klienta.
Drugie wielkie i bardzo efektowne stoisko to, o dziwo, K-Konsult, czyli m.in. Sigma, gdzie jak co roku można było zapinać sobie dowolny obiektyw produkcji tejże firmy, przynajmniej w mocowaniu Canona i Nikona. Wystawiono na statywach także wszystkie nowości ze stabilizacją, o których pisało niedawno optyczne. Dokonałem także rejestracji kołowego obrazu z circular fisheye 4,5 na matrycy mojego 10D. Musiał się zdziwić, bo jeszcze takiego czegoś nie oglądał. Olbraymia ilość obiektywów do testów i duża ilość kompetentnej obsługi.
Pozostali "duzi" gracze z rynku lustrzanek to system 4/3 w osobie Olympusa, choć w porównaniu z Sony czy Sigmą możnaby rzec że obiektywów było jak na lekarstwo, a E3 do macanie mieli może z 1 sztukę (może przybyłem na stoisko w złym momencie, ale głównie rzucały się w oczy rozstawione do testowania kompakty.
Tradycyjnie jak co roku Canon Polska, był tak naprawdę stoiskiem Foto Nova, czyli swojego dealera. W porównani z pozostałymi konkurentami wyglądał jak sklep GSu wobec butiku Prady (może przesadzam co nieco)- nad wyraz skromnie, a przede wszystkim ciasno. Nowości jednakoż były, m in. 450D w jednym egzemplarzu, który można było sobie chwilę poużywać, a także kilka 40D i obiektywy. Można było sobie także postrzelać do modelki, z lekka wciśniętej między statywy a ścianę. Jakoś to Canonowi idzie, ale szkoda że tylko jakoś... Jeśli ktoś miał ochotę na próbowanie sprzętu canonowskiego z grubej rury, to w sąsiedniej hali czekały na niego m.in 300/2,8 IS, 500/4 IS, ale na stoisku Pstryk.pl.
Na koniec duża łyżka dziegciu z mojej strony podlana firmom Migomex i Foto-Technika, czyli dealerom Tamrona i Tokiny. Miałem niewiele czasu i spędziłem go m.in. na poszukiwaniu szerokokątnych obiektywów tychże firm. Być może ktoś uważnie i dokładnie przetrząsający oferty wszystkich sklepików na targach poprawi mnie, ale W TRZECH HALACH TARGOWYCH , WŚRÓD KILKUSET WYSTAWCÓW NIE BYŁO ANI JEDNEGO PRZEDSTAWICIELA, LUB CHOĆBY DEALERA TOKINY I TAMRONA!!!! Niniejszym amator odwiedzający targi nie dowie się o istnieniu takowych firm w ogóle!!! Niech żyje Sigma, jedyny niezależny producent obiektywów na naszym rynku! Ha ha ha.
I to z grubsza o sprzęcie byłoby na tyle.

007areka - Czw 13 Mar, 2008

... :???:
007areka - Czw 13 Mar, 2008

...wnioski podobne :???: jak u Fabrtkanta :sad:
Paweł_G - Czw 13 Mar, 2008

W oczach wielkich firm foto nadal jesteśmy za małym rynkiem. A szkoda...
komor - Czw 13 Mar, 2008

No ale gdzie są jakieś zdjęcia z targów? Na newsach u Optycznych nie ma, na Fotopolis też. Czy to znaczy, że wszyscy to zlali, czy jeszcze nikt nie zdążył puścić żadnej relacji foto?
MM - Czw 13 Mar, 2008

Relacja foto będzie w sobotę bo takie są warunki umowy. A zdjęć jest od..... i ciut ciut :razz:
Jak już tak bardzo chcecie to mam coś bez PS-a... Coś ze stoiska Sigmy

Daimon - Pią 14 Mar, 2008

MM, to zupełnie zmienia obraz tych targów. :cool:
MM - Pią 14 Mar, 2008

Teraz dwa zdjęcia ze "stoiska Canona"...

...i kilka sztuk zdjęć ze stoiska Olympusa.

Na koniec kilka szczegółowych kadrów z namiotu Sony. Na plany ogólne poczekacie sobie do soboty :cool:

maziek - Pią 14 Mar, 2008

Nie no, widac z tych materiałów, ze Sigma najlepiej szlifuje soczewki!
mavierk - Pią 14 Mar, 2008

mi sie tam olek najbardziej podoba :) Zmienie system w zamian za tydzień pracy z paniami :)
Arek - Pią 14 Mar, 2008

A ja poproszę taki szlafrok Sony z zawartością :)
Paweł_G - Pią 14 Mar, 2008

No pokazana relacja ogrzała nieco moje podejście do targów, szkoda tylko że Pani z firmy prezentującej "moją" markę jakaś taka niewyspana - worki pod oczami. No ale chyba trzeba było od 4 rano makijarz robić więc można zrozumieć.
Daimon - Pią 14 Mar, 2008

Paweł_G napisał/a:
No pokazana relacja ogrzała nieco moje podejście do targów, szkoda tylko że Pani z firmy prezentującej "moją" markę jakaś taka niewyspana - worki pod oczami. No ale chyba trzeba było od 4 rano makijarz robić więc można zrozumieć.

No, ale za to ta eLka cudna. :smile:

Monastor - Pią 14 Mar, 2008

Paweł_G, to nie tak... każda miała podkrążone oczy, ale tylko zdjęcia z Canona mają dość szczegółów, żeby było to widać :mrgreen:
RobertO - Pią 14 Mar, 2008

Monastor napisał/a:
Paweł_G, to nie tak... każda miała podkrążone oczy, ale tylko zdjęcia z Canona mają dość szczegółów, żeby było to widać

nie prowokuj bo znow sie wojna systemowa zacznie, a w tym dziale to juz byloby przegiecie ;-)

maziek - Sob 15 Mar, 2008

Swoją drogą koledzy są mistrzami samodoskonalenia, skoro patrzą tym laskom w oczy ;)
Paweł_G - Sob 15 Mar, 2008

maziek napisał/a:
Swoją drogą koledzy są mistrzami samodoskonalenia, skoro patrzą tym laskom w oczy ;)

A na co miałem patrzeć Pani z Canona - ta L-ka zasłania całą resztę :mrgreen:

RobertO - Sob 15 Mar, 2008

A tu macie nasze spostrzezenia z tej imprezy:

http://www.optyczne.pl/80...i_Kinowego.html

kto jest autorem tych pieknych fotek chyba nie musze mowic

mnich - Nie 16 Mar, 2008

pierwsze wrażenie po przeczytaniu/obejżeniu relacji : Canon w poważnej zapaści- nawet modelka/hostessa sie nie uśmiecha...
MM - Nie 16 Mar, 2008

W zapaści to na targach był Nikon, tam nie było nawet modelki a dwa lata temu... było choćby to i jemu podobne :mrgreen:
mnich - Nie 16 Mar, 2008

MM piszesz o tej pani z wąsami?
RobertO - Pon 17 Mar, 2008

byc moze to porawi range targow

http://www.optyczne.pl/83..._w_%A3odzi.html

RobertO - Wto 18 Mar, 2008

Podsumowanie targów

Łódź, dnia 18 marca 2008 roku

W dniach 13 – 15 marca 2008 odbyły się w Łodzi XI Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Video i Kinowego FILM VIDEO FOTO. Patronat honorowy nad targami sprawował Prezydent Miasta Łodzi, Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej
i Teatralnej w Łodzi oraz Krajowy Cech Fotografów. W roli patronów medialnych wystąpili: miesięcznik FOTO i FOTOGRAFIA CYFROWA, serwis internetowy www.SwiatObrazu.pl oraz digart.pl, PC World Komputer, 042 magazine, Gazeta Wyborcza oraz TVP Oddział w Łodzi.

Na targach zaprezentowały swą ofertę 154 firmy z kraju i zagranicy (wzrost o 7% w stosunku do edycji 2007), w tym największe firmy obecne na polskim rynku: SONY, NIKON, OLYMPUS, K-CONSULT, CANON, CASIO, EPSON, ALSTOR. W czterech halach można było obejrzeć między innymi sprzęt i akcesoria fotograficzne, ramki, albumy i oprawy do zdjęć, sprzęt oświetleniowy do studiów filmowych
i fotograficznych, sprzęt video wraz z oprogramowaniem, akcesoria video, kioski do samodzielnej obróbki oraz zamawiania zdjęć, software, peryferia i sprzęt komputerowy dedykowany obróbce obrazu.

Do największych atrakcji targów zaliczyć można:
 Warsztaty „Cyfrowa Kreacja Obrazu” przygotowane przez serwis internetowy WWW.SwiatObrazu.pl. Czołowe firmy produkujące rozwiązania kierowane do profesjonalistów zapewniły sprzęt z najwyższej profesjonalnej półki, który podczas warsztatów można było zobaczyć w działaniu. O pracy na tego typu sprzęcie opowiedzieli profesjonaliści, wśród nich światowej klasy fotograf Tomasz Tomaszewski, oraz specjaliści pracujący w firmach, które są partnerami warsztatów.
 Seminaria oraz prezentacje przygotowane przez firmy: Alstor, Fotonet, KSK Dystrybucja, Labnetplus, Lowepro, MB Studio, Monolight, Nikon Polska Sp. z o.o., Polskie Stowarzyszenie Wideofilmowców oraz Fundację MEDIA KLASTER.
 Warsztaty storyboardu prowadzone przez Jana Topczewskiego.
 Warsztaty fotografii podwodnej zorganizowane przez serwis WWW.fotografiapodwodna.com.pl.
 Warsztaty „Cyfrowa edycja zdjęć w programie Photoshop” zorganizowane przez serwis cyfrografia.pl.
 Warsztaty przybliżające tajniki programu do obróbki fotografii cyfrowej Corel®, przygotowane przez IPI, wydawcę FOTO
i FOTOGRAFII CYFROWEJ.
 Spotkania z Andrzejem Draganem, Markiem Arcimowiczem oraz Jackiem Kudłatym.
 Warsztaty fotograficzne na stoiskach firm SONY, Olympus Polska, Medikon oraz warsztaty fotografii ruchu przygotowane przez WWW.swiatobrazu.pl.
 Spotkania organizowane przez Krajowy Cech Fotografów, a poświęcone trudnej sytuacji w branży w obliczu nadchodzącej strefy monetarnej euro. Drugi dzień targów zakończyło zorganizowane przez KCF FOTOparty, integrujące polskie środowisko fotograficzne.

Pięknym dopełnieniem ekspozycji targowej były liczne wystawy fotograficzne. Już po raz czwarty targom towarzyszyła PhotoFairGallery – duży cykl wystaw przygotowanych przez Fundację Edukacji Wizualnej. W tym roku FEW pokazała wystawy prezentujące egzotyczną rzeczywistość Chin, stanowiące zapowiedź tegorocznego Fotofestiwalu.
Na targach swoje zdjęcia prezentowali również:
- Marek Arcimowicz (organizator: F-System Sp. z o.o., wyłączny dystrybutor marki Lowepro)
- Jacek Kudłaty i Mateusz Moskalik (organizator: K-Consult Sp. z o.o.)
- studenci Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi

Ponadto zwiedzający mogli obejrzeć zdjęcia nagrodzone w konkursie fotograficznym MAGIC HOUR, który po raz pierwszy towarzyszył targom FILM VIDEO FOTO.

Nagrody w konkursie otrzymali:
W kategorii ZDJĘCIE POJEDYNCZE
I miejsce Katarzyna Wrońska
II miejsce Milena Lupa
III miejsce Krzysztof Wierzbicki

W kategorii CYKL
I miejsce Katarzyna Wrońska
II miejsce Katarzyna Szmorąg i Monika Kotecka

Po raz ósmy targom towarzyszył Konkurs o Medal FILM VIDEO FOTO za najlepsze produkty prezentowane na targach. Wyroby zgłaszane przez wystawców – 47 w Dziale Foto i 11 w Dziale Wideo - oceniane były przez dwa gremia jurorów. Medale i wyróżnienia otrzymały:

W DZIALE FOTO

Medale FILM VIDEO FOTO
Firma EPSON za EPSON STYLUS Pro 7880
Firma KSK Dystrybucja (dystrybutora Wacom Europe GmbH) za tablet graficzny LCD Wacom Cintiq 12WX
Firma SONY POLAND Sp. z o.o. za lustrzankę cyfrową SONY DSLR-A350
Firma OLYMPUS POLSKA SP. z o.o. za lustrzankę cyfrową OLYMPUS E-3

Medal za najlepszy produkt polski
Firma PIXEL-TECH s.c. za program Dokumenty 2008

Wyróżnienia
Firma NIKON Sp. z o.o. za NIKON D-3
Firma F-SYSTEM (dystrybutora marki Lowepro) za plecak fotograficzny LOWEPRO PRIMUS AW
Firma OLYMPUS POLSKA Sp. z o.o. za kompaktowy aparat cyfrowy OLYMPUS mju 103SW

W Dziale VIDEO

Medale FILM VIDEO FOTO
Firma SONY POLAND Sp. z o.o. za kamerę cyfrową SONY PMW-EX1
Firma KSK Dystrybucja Sp. z o.o. (dystrybutora Avid Technology GmbH) za profesjonalny system edycyjny Avid Liquid Chrome XE v.7.2 z kartą AJA XENA Lhe
Firma BEiKS BiK Machulski Sp.j. (dystrybutora Canopus Co. Ltd) za oprogramowanie Canopus Edius Pro 4

Medal za najlepszy produkt polski
Firma ELFO Jan Tulikowski za lampy fluoroscencyjne DL100x DMX, DL200x DMX

Wyróżnienia
Firma UNITRONIC za wózek kamerowy UNIDOLLY
Firma EPSON za EPSON EMP-TWD10

Targi wzbudziły ogromne zainteresowanie w środowisku fotograficznym i video w całej Polsce. Ekspozycję odwiedziło 13 800 osób (wzrost o 13 % w stosunku do 2007), w tym szerokie grono profesjonalistów. Po raz pierwszy I dzień targów był zamknięty jedynie dla profesjonalistów. Przy targach akredytowało się 187 dziennikarzy prasowych, radiowych i telewizyjnych.

Zapraszamy do udziału w XI Targach Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Video i Kinowego, które odbędą się w dniach 26 – 28 marca 2009 roku.