|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - To w końcu też z dziedziny , która nas pasjonuje!
Pablosso - Pią 29 Sie, 2014 Temat postu: To w końcu też z dziedziny , która nas pasjonuje! I tak oto odarto z tajemniczości najsłynniejszego kota
http://wyborcza.pl/1,7540....html?piano_t=1
Wojmistrz - Pią 29 Sie, 2014
Fotografia kwantowa to jeszcze SF
maziek - Nie 31 Sie, 2014
Miałem wrzucić to doniesienie . Wojmistrz, już - jak widać - NIE.
dcs - Nie 31 Sie, 2014
Też chodziło mi po głowie linknięcie.
Wojmistrz - Nie 31 Sie, 2014
maziek, to że im się coś tam zadziałało, to nie znaczy, że zobaczymy takie działające urządzenia za naszego życia.
maziek - Pon 01 Wrz, 2014
Czy zobaczymy to nie wiem, ale stawiam że zaczną działać za parę lat - w "wiodących armiach". Ponadto nie zdziwiłbym się, gdyby za czas jakiś ktoś opisał na youtubie, jak to zrobić w domu - podobnie jak było z "kwantowa gumką" - w szkole kiedy mnie o tym uczyli był to rodzaj bajki o żelaznym wilku, coś, co teoretycznie przewiduje teoria, ale co praktycznie i technicznie jest nie do zrealizowania. O ile pamiętam dopiero kilkanaście lat temu pojawiło się doniesienie, że to niesamowite doświadczenie faktycznie udało się wykonać w którymś "wiodącym laboratorium" - a zaledwie parę lat potem Scientific American zamieścił instrukcję jak krok po kroku wykonać to w domu za pomocą wskaźnika laserowego i kilku przedmiotów codziennego użytku w rodzaju folii alu .
|
|