forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Sony A5000 - obiektywy

veronek - Pią 29 Sie, 2014
Temat postu: Sony A5000 - obiektywy
Witam,

niedawno zakupiłem aparat Sony Alpha A5000, niestety poza allegro i dostałem aparat... bez obiektywu w zestawie tj. sam kit. Oczywiście obiektyw powinien tam być, sprzedający też twierdzi że wysłał całość, ale żyjemy w kraju w jakim żyjemy i jestem w ciemnej dupie.

Kontynuując - potrzebuję jakiegokolwiek obiektywu, jak najtańszego do tego aparatu, tak żebym za 2 tygodnie na podróż poślubną miał czym robić zdjęcia (tośmy sobie prezent sprawili... nie ma co).

Ogólnie przeglądam allegro i domyślam się jako totalny-maksymalny-ekstremalny amator fotografii że ten aparat ma "złącze" Sony E. Pytanie czy w związku z tym wszystkie obiektywy Sony E będą pasowały? Do tej pory zdjęcia robiłem... smartfonem. A wcześniej aparatem na kliszę. Taki ze mnie fotograf :)

Dlatego chciałbym zapytać Was - specjalistów - jaki obiektyw tani a stosunkowo dobry (cudów nie wymagam, ale żeby to nie wyglądało jak zdjęcia robione pralką czy tosterem). Jest kilka obiektywów Sony 18-55, niby złącze E - będzie to pasowało do Sony A5000 ?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. Pozdrawiam.

RB - Pią 29 Sie, 2014

Tak, każdy obiektyw ze "złączem" (bagnetem) E będzie pasował. Kup SEL 18-55 (uwaga - SAL nie pasuje!) jeśi potrzebujesz zmiennej ogniskowej. Jak nie chcesz zmiennej ogniskowej (w co szczerze wątpie) to kup używaną Sigmę 30/2.8 za jakieś 4 stówy na allegro. To świetny obiektyw.