|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Fotografia lotnicza. F16
Werwik - Pon 01 Wrz, 2014 Temat postu: Fotografia lotnicza. F16 Będę miał okazję pofocić F16 w sobotę, fotografia lotnicza to dla mnie abstrakcja Wpuszczą mnie na dach więc będę miał dość dobrą pozycje myślę przy pasie.
Ktoś co może podpowie
Brać polara przyda się?
Mam jedynie 70-200 2.8 myślę czy zapiąć to do D7000 (AF ogarnie?) czy bezpieczniej do D810 i wycinać środek
Na co zwrócić uwagę najbardziej?
bhpchmiel - Pon 01 Wrz, 2014
Ale to będzie statyka, czy loty?
komor - Pon 01 Wrz, 2014
Skoro pytanie jest czy AF modelu D7000 ogarnie, to pewnie loty.
bhpchmiel - Pon 01 Wrz, 2014
a może ten AF czegoś nie ogarnąć
Chłopie masz 810-tkę i jeszcze się pytasz
Co do polara to bym sobie darował przy lotach - ale na statyce możesz pokombinować z kadrami jak będzie słoneczko, chmurki, kałuże wody etcetera
bassotronic - Pon 01 Wrz, 2014
Ja też przybywam w sobotę na ten pokaz ale niestety nie będę miał tak dobrego miejsca !
Usjwo - Pon 01 Wrz, 2014 Temat postu: Re: Fotografia lotnicza. F16
Werwik napisał/a: |
Na co zwrócić uwagę najbardziej? |
Helm musi byc zapiety pod broda, tak w razie ostrzalu.
moronica - Pon 01 Wrz, 2014
Werwik, przynajmniej f/8, mozliwie krotki czas (zalezy jaka pogoda bedzie ale lepiej podbic iso niz dobrac zbyt krotki), ja bym uzyla d810 zwlaszcza ze bedziesz mial dobra miejscowke
Wujek_Pstrykacz - Pon 01 Wrz, 2014
moronica, ale jak podbije ISO to czas jeszcze się skróci, miałaś na myśli chyba, żeby czas nie był za długi
moronica - Pon 01 Wrz, 2014
tfu, oczywiscie mialam napisac zbyt dlugi
MM - Pon 01 Wrz, 2014
Nie wiem czemu musi być minimum f/8. Koledzy spotterzy będą w szoku.Jakieś inne kanony zdjęć lotniczych uprawiam widocznie...
Będąc blisko pasa staraj się łapać gazy wylotowe. Polara też można spokojnie zapinać. Warunkiem jest tylko czy będzie dobre światło i czy jego podpięcie ta widoczną różnicę (pozycja do słońca).
Werwik - Pon 01 Wrz, 2014
No, że z Polarem sie ustawia odpowiednio do slonca wiem
Loty i statyczne, raczej o loty pytam bo samolot na ziemi jeszcze ogarniam
810 lepszy AF ale mniej o 100mm bede mial
Czasy typu 800-2000?
Jak bys cos latalo ze smiglami to jaki czas mniej wiecej przy panoramowaniu? zeby zamknac wirnik/smigla?
_13_jacek - Pon 01 Wrz, 2014
Werwik napisał/a: | Ktoś co może podpowie |
Wszystkie odpowiedzi http://www.hesja.pl/XPL/c...t_2011/fulltext
komor - Pon 01 Wrz, 2014
Werwik napisał/a: | 810 lepszy AF ale mniej o 100mm bede mial |
Gęstość pikseli jest zbliżona do D7000, więc prawie nic nie stracisz korzystając z D810.
Werwik - Wto 02 Wrz, 2014
Jacek: stronka super Dzięki za link. Komor: no to zobaczymy jak pojdzie na pełnej klatce. Kiedys jak bylem dzieciakiem robilem zenitem pokaz lotniczy Dziadek dał hehe Wiele lat się interesowałem lotnictwem, super ze teraz stara i nowa pasja sie spotkaja po latach
MM - Sro 03 Wrz, 2014
Zamykanie śmigła/wirnika zależy od tego, co fotografujesz. Czasami musi to być np. 1/20-1/30 sekundy... Duże śmigłowce tak mają.
Hesja jest dobry, ale są dużo lepsi od tego bufona. Tylko nie mają takiego przebicia bo nie ta kasa i nie te układy w wojsku.
_13_jacek - Czw 04 Wrz, 2014
Nie wiem, nie znam osoby ale mz poradnik świetny.
|
|