|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy wymienić 7D na używany 5d MKII?? 

Gangster - Wto 02 Wrz, 2014 Temat postu: Czy wymienić 7D na używany 5d MKII?? Aktualnie posiadam 7D i zastanawiam się nad przejściem na pełną klatkę. Dwa aparaty które były by w moim zasięgu to 5D MKII i plastikowy 6D. 

Obiektywy jakie posiadam to EF-S Canon 10-22mm, Canon 17-55 f2.8, EF 17-40L, 24-70 f2.8 MKI, 70-200 f4L. Dwa pierwsze bym sprzedał bo są pod cropa i dodatkowo 7D i za te pieniądze kupiłbym 5D lub 6D. Czy warto przesiadać się na Pełną klatkę?? Tym bardziej, że z 7D jestem w miarę zadowolony. A jak mam się przesiadać to lepiej na 5D czy 6D

EDIT:

Popełniłem błąd i umieściłem post w złym dziale. Można poprosić o przeniesienie??
												 komor - Wto 02 Wrz, 2014
  Gangster, jaki rodzaj fotografii uprawiasz? Ale tak w ciemno, to w zasadzie po sprzedaży 10-22 i 17-55 na pełnej klatce nie stracisz praktycznie szerokich kątów widzenia, dzięki 17-40L, jeśli nie liczyć, że zamiast f2,8 ze stabilizacją będziesz miał dość miękkie f/4 bez IS.
												 Gangster - Wto 02 Wrz, 2014
  Rodzaj fotografii to raczej wakacyjny i rodzinny. Lubimy z żoną dość często wyjeżdżać i zwiedzać i do fotografowania owych zabytków oraz jakieś imprezy. Na 16-35 mnie nie stać więc musiałby zostać 17-40
												 muzyk - Wto 02 Wrz, 2014
  Będziesz zawiedziony autofokusem w 5DII w porównaniu do 7D.
												 komor - Sro 03 Wrz, 2014
  O, muzyk po przerwie.    

Gangster, jeden z forumowiczów zdecydował się przesiąść się z 5D (bodaj Mark II) na 6D, żeby na wycieczki nie targać dużego klocka. Do celów wycieczkowych może 6D nie jest zły? Ma na pewno lepszą matrycę niż 5DII i środkowy punkt AF działający w ciemnych miejscach.
												 Sunders - Sro 03 Wrz, 2014

| Gangster napisał/a: | 	 		  | Rodzaj fotografii to raczej wakacyjny i rodzinny. | 	  

| Gangster napisał/a: | 	 		  | Czy warto przesiadać się na Pełną klatkę?? | 	  

IMO warto przede wszystkim dla znacznie wyższego używalnego ISO, także dla szerszego pola widzenia obiektywów EF, no i może do zabaw z małą GO.

| Gangster napisał/a: | 	 		  | lepiej na 5D czy 6D  | 	  

Podobnie jak komor uważam, że lepiej 6D.

| muzyk napisał/a: | 	 		  | Będziesz zawiedziony autofokusem w 5DII w porównaniu do 7D. | 	  

Jeśli nie chcesz przezywać tego zawodu, to jeszcze lepiej 5D III   
												 Usjwo - Sro 03 Wrz, 2014

| Sunders napisał/a: | 	 		  |  no i może do zabaw z małą GO. | 	  

Po przesiadce na FF to nie jest zabawa, tego sie trzeba nauczyc (mala GO)   

Jak cie stac 5DmkIII, potem 6D, no i 5mk2 - ranking na podstawie AF, ktory dla mnie ma znaczenie priorytetowe. Mam 6D i z checia zamienilbym na 5mkIII   
												 MM - Sro 03 Wrz, 2014
  Jeżeli koledze zależy na jakości obrazowania to warto pozbyć się 7D. Ja swojego pozbyłem się z ugą, bo cały czas miałem starego 5D i zdjęcia z niego były zwyczajnie lepsze. Pozbyłem się i kupiłem 5D3, ale na chwilę obecną poleciłbym nawet 6D. Amatorowi niczego więcej nie trzeba.
												 Werwik - Czw 04 Wrz, 2014
  Tak jak koledzy radzą, MKIII bym brał w celach zarobkowych. Do amatorskiej foto spokojnie 6D, częste noszenie aparatu klocka jest męczące do tego wieczny stres... żeby był bezpieczny    Nie uszkodzić itp.. Do zdjęć rodzinnych i wakacyjnych nie potrzebujesz hiper pro AFu z MKIII. Wszystko zrobisz 6D spokojnie. Szczególnie, że zdjęcia są dla Ciebie i nikt nie będzie ci pod lupą sprawdzał jakości obrazu np. przy sprzedaży fotki na stocka. Na wydrukach do ramki w domu różnic, żadnych nie uświadczysz.

Ja mam 3 body i na codzień noszę D7000 APS-C, a klocki leżą w domu i tylko biorę je na zlecenia    I powiem Ci uwielbiam te mała "tanią" puchę, spokojnie robi dobre zdjęcia i nie boję się jej zostawić w aucie    Czy dać dziecku do zabawy   
												 muzyk - Pią 05 Wrz, 2014

| MM napisał/a: | 	 		  | ale na chwilę obecną poleciłbym nawet 6D. Amatorowi niczego więcej nie trzeba. | 	  

zgadza się. 

| Sunders napisał/a: | 	 		  Jeśli nie chcesz przezywać tego zawodu, to jeszcze lepiej 5D III    | 	  

No, jeśli jest kesz na 5dIII to polecm jak najbardziej.

Sporo frajdy!    

| 

|