forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Samsung nx2000 vs Panasonic DMC GF5

rabauken - Sro 03 Wrz, 2014
Temat postu: Samsung nx2000 vs Panasonic DMC GF5
Jestem amatorem szukającym niewielkiego gabarytowo aparatu głównie na weekendowe wypady. Pierwotnie szukałem aparatu kompaktowego, jednak jedyny sensowny wg. mnie model, czyli Olympus XZ-2 jest już prawie nie do dostania albo w trochę za wysokiej cenie. W związku z tym skierowałem swoją uwagę na bezlusterkowce i wyselekcjonowałem powyższe modele, uwzględniając moje finanse oraz dostępność poszczególnych aparatów na dzień dzisiejszy, mam jednak problem z ostatecznym wyborem. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc i doradzić?

Samsunga NX2000 można kupić za około 900zł, natomiast DMC-GF5 za około 150zł więcej (nówka). Trochę bardziej ciągnie mnie do Panasonica, może po porostu bardziej mi się podoba wizualne ale finanse mają znaczenie i 150zł piechotą nie chodzi.

Dodatkowo mam pytanie czy lepiej kupić standardowy sklepowy zestaw, czy też np zakupić samo body np takiego GF5 a do niego przejściówkę na m42 i jakiś niedrogi obiektyw manualny? Taki zestaw wyszedłby trochę taniej, tylko czy manualny obiektyw nie sprawiałby na początku problemów mało doświadczonemu amatorowi?

Maximus - Sro 03 Wrz, 2014

sądzę że przy zakupie aparatu czy czegokolwiek na lata, różnica 150 nie powinna ważyć na wyborze.
Ja też zastanawiam się nad NX2000, w tej cenie z taką matrycą nie ma konkurencji.

sprawdź ceny obiektywów. I może porównać te kitowe

NX2000 plusy

- lepsza matryca ASP-C 20Mpx (choć nie wiem czy przy takim bardzo amatorskim fotografowaniu będzie znacząca różnica miedzy 4/3

- ruchomy ekran, to może byc pomocne, i to fajnej jakości

- wifi, NFC może sie przydać choć nie jest to dla mnie jakieś niezbędne, sądzę że szybciej przełożę karte niż przeniose pliki przez Wifi

Panasonic DMC GF5

- mniejszy (tak wygląda na zdjęciach)
- stabilizacja w kitowym obiektywie
- większe przybliżenie w obiektywie (tak mi sie wydaje)

[ Dodano: Sob 06 Wrz, 2014 21:12 ]
miałem w ręce tego Panasa całkiem fajny i wyraźnie mniejszy od samsunga,
dużo obiektywów do niego system m4/3 , i ma obiektyw zoptymalizowany pod filmowanie

z to samsung udostępnił kod źródłowy i może jakieś fajne mody będą

rabauken - Nie 07 Wrz, 2014

Zastanawiam się na ile miarodajna jest ocena z serwisu dxomark, gdzie NX2000 miażdży panasonica w stosunku 75 : 50.
RB - Nie 07 Wrz, 2014

rabauken napisał/a:
Zastanawiam się na ile miarodajna jest ocena z serwisu dxomark, gdzie NX2000 miażdży panasonica w stosunku 75 : 50.

Miażdży nie miażdzy, stosunek to se możesz... ale faktem jest, że ze względu na starą 12 Mpix matrycę o dosyć słąbych własnościach raczej odradzałbym nabywanie GF5. Jak już GF-a to raczej szóstkę.

Maximus - Pon 08 Wrz, 2014

Tez w takie proste porownywarki nie do końca wierze.
RB otwierasz mi oczy, faktycznie matryca stara, a GF6 to juz kompletnie inna cena, prawie dwa razy tyle co nx2000.
Chyba nie ma obecnie na rynku w tym przedziale conowym oczywiście, 1000 PLN +/- 200 , bezlusterkowca mogącego konkurować z NX2000

RB - Pon 08 Wrz, 2014

Maximus napisał/a:

Chyba nie ma obecnie na rynku w tym przedziale conowym oczywiście, 1000 PLN +/- 200 , bezlusterkowca mogącego konkurować z NX2000

pod względem matrycy np. Sony a 3000
pod kazdym innym względem np. Oly PM2

pod jednym względem nic z nx2000 nie może konkurować: jak ktos chce mieć aparat obsługiwany jak androidowego smartfona to on jest No. 1

Fakt, że nx2000 jest i tak z nich najtańszy. I - moim prywatnym zdaniem - ma ku temu dobre powody.

a dxo todobre miejsce, gdzie można poczytać o matrycach aparatów. Nie porównywarka.

rabauken - Wto 09 Wrz, 2014

Właśnie tego obsługiwania za pomocą ekranu dotykowego się trochę obawiam, ale jest też alternatywa w postaci nx1100, będącego praktycznie tym samym aparatem. Zastanawiam się też nad Nikonem z serii 1, oczywiście mają swoje różne wady ale jeśli prawie nowy aparat można wyrwać za 700zł? Czy takim Nikonem z kitowym obiektywem da się robić zdjęcia na podobnym poziomie do topowych kompaktów jak Olympus xz-2 czy Fuji x10?
Maximus - Wto 09 Wrz, 2014

[quote="RB"]
Maximus napisał/a:

pod względem matrycy np. Sony a 3000
pod kazdym innym względem np. Oly PM2

a dxo todobre miejsce, gdzie można poczytać o matrycach aparatów. Nie porównywarka.

jeszcze w tej cenie jest Canon EOS-M

racja pomyliłem dxo z jakims porównywarkami