|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Różnica wydruku z profilem icc i bez?
Arkowal - Sob 06 Wrz, 2014 Temat postu: Różnica wydruku z profilem icc i bez? Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nowego monitora.Monitor kalibrowany fabrycznie.Zrobiłem już kilka wydruków,zgodność z wyświetlanym zdjęciem na monitorze a wydrukiem jak na moje oko to 100%.Postanowiłem pobrać profil z labu a po otrzymaniu zainstalowałem go w Ps.Zrobiłem kolejne zdjęcie tyle tylko że jedno zapisałem z profilem agfy.Po odebraniu odbitek różnica żadna,dlatego chciałbym zapytać jaki to ma sens pobieranie profili i przypisywanie ich skoro na wydruku różnic nie dostrzegniemy?
mozer - Sob 06 Wrz, 2014
Arkowal, zdjęć nie zapisuje się w profilu labu. Ten profil służy tylko do softproofingu, czyli podglądu jak będzie ono wyglądać po wydruku.
Arkowal - Sob 06 Wrz, 2014
mozer napisał/a: | Arkowal, zdjęć nie zapisuje się w profilu labu. Ten profil służy tylko do softproofingu, czyli podglądu jak będzie ono wyglądać po wydruku. |
Aha:-)to ja jeszcze niedouczony jestem.U mnie zdjęcia po wydrukowaniu wygladaja tak jak na monitorze:-)Gdy sprawdzam w softproofingu ,bez zmian?
mozer - Sob 06 Wrz, 2014
Arkowal napisał/a: | Gdy sprawdzam w softproofingu ,bez zmian? |
To raczej dziwne, powinny być jakieś różnice.
Arkowal - Sob 06 Wrz, 2014
Powstaje bardzo lekkie zamydlenie,czego na wydruku nie dostrzegłem.Można to w jakiś sposób skorygować?Pod przypisanym profilem fuji jest jeszcze coś takiego jak perceptual i relative.Po przełączniu też minimalnie przygaszja światła.Do czego to dokładnie służy,mógłbyś podpowiedzieć?
paul80 - Pon 15 Wrz, 2014
Arkowal, co za monitor kupiłeś?
Arkowal, ustaw perceptual ( percepcyjna) i nie tykaj, różnice muszą być widoczne, to jest symulacja wydruku.
Tutaj masz więcej informacji http://www.phototrip.pl/p...le/profile.html
Arkowal - Wto 16 Wrz, 2014
paul80 napisał/a: | Arkowal, co za monitor kupiłeś? |
Nec MultiSync PA242w.
Narazie gitara bez zabawy w kalibracje:-)
paul80 - Wto 16 Wrz, 2014
Arkowal, no to świetny monitor, gratulacje
Arkowal - Wto 16 Wrz, 2014
paul80 napisał/a: | Arkowal, no to świetny monitor, gratulacje |
Dzięki,dzięki.Narazie jestem zadowolony,choć były i lepsze.Z drugiej strony to do celów fotografii amatorskiej:-)Trochę już się przyzwyczaiłem,ale już fotek obrabianych na starym laptopie wolę nie oglądać:-(Niektórych mi szkoda,znalazłem jeszcze jakieś rawy i w miarę wolnego czasu tak dla zabawy troszkę sobie je dubię:-)
|
|