forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Dobra lampa błyskowa do Nikon D90

Doris - Nie 07 Wrz, 2014
Temat postu: Dobra lampa błyskowa do Nikon D90
Witam wszystkich

Mam starszy typ aparatu cyfrowego tzn. Nikon D90. Chciałam zaopatrzyć się w lampę błyskową, ale zauważyłam iż te modele które są kompatybilne z aparatem, a które producent wymienił w instrukcji obsługi niestety nie są już sprzedawane.

Chciałabym również aby zakupiona przeze mnie lampa była kompatybilna z Nikonem D7100, który planuję zakupić w przyszłości. Niestety nie znam się na lampach i czy będą one kompatybilne z obiema wersjami aparatów firmy Nikon.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, to bardzo prosiłabym o posta na forum.

Bardzo dziękuję wszystkim chętnym do pomocy.

Pozdrawiam

moronica - Nie 07 Wrz, 2014

Doris, z tego co mi wiadomo modele kompatybilne z lustrzankami Nikona sa kompatybilne z nimi wszystkimi wiec mozesz po prostu przeszukac tematy nt lamp do Nikona i wybrac jakas, ktora sie miesci w twoim budzecie
mozer - Nie 07 Wrz, 2014

Doris napisał/a:
modele które są kompatybilne z aparatem, a które producent wymienił w instrukcji obsługi niestety nie są już sprzedawane.

To chyba dosyć logiczne - nie mógł przecież wymienić modeli, które nie istniały w momencie produkcji aparatu ;)

komor - Nie 07 Wrz, 2014

mozer napisał/a:
To chyba dosyć logiczne

Zawsze lepiej zapytać, nie dziwię się, że Doris wolała podpytać. O ile można w ciemno założyć, że nowe modele lamp Nikona są zgodne wstecz przynajmniej do D90, jak nie wcześniej, to z producentami firm trzecich może być różnie – albo nie zadziała na starszym, albo nie będzie zgodny z najnowszym. Radiowe wyzwalacza na przykład to różnie bywało, jak pamiętam.

Doris, budżet podaj. Jak nieograniczony to bierz Sabinkę 910. Oświetli wszystko. :)

mozer - Nie 07 Wrz, 2014

komor, producent aparatu raczej nie wymienia w instrukcji lamp firm trzecich ;)
komor - Nie 07 Wrz, 2014

mozer, masz słuszną rację. :) Doris, można po wybraniu lampy, o ile nie jest to produkt Nikona, sprawdzić w opisie technicznym producenta, czy wymieniony jest D90. W instrukcji D90 nie ma co sprawdzać, jak słusznie zauważył mozer.
mozer - Nie 07 Wrz, 2014

sb910 na pewno będzie doskonałym rozwiązaniem jak się ma takie fundusze do dyzpozycji, ale myślę, że do amatorskiego pstrykania najwyższy model np. Yongnuo będzie w zupełności wystarczający.
Doris - Nie 07 Wrz, 2014

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Mozer, nie rozumiem co nielogicznego napisałam w zacytowanym przez Ciebie zdaniu.

Potrzebuję lampy błyskowej mniej więcej do czegoś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=8sKK_lvQiVA

mozer - Nie 07 Wrz, 2014

Doris napisał/a:
Mozer, nie rozumiem co nielogicznego napisałam w zacytowanym przez Ciebie zdaniu.

Przecież ja napisałem, że to logiczne, a nie nielogiczne :)

Doris - Pon 08 Wrz, 2014

Dziękuję za wasze opinie.

Popytam jeszcze w sklepach czy ewentualnie nie byłoby jakiegoś tańszego "zamiennika" lampy Nikona. Nie chciałabym oczywiście aby sprzedawca wcisnął mi jakiś złom. Widzę iż SB 910 jest w cenie ok 1500-1600 zł. Nie wiem czy ewentualny zamiennik byłby trochę tańszy, ale jak już wspomniałam zapytam w sklepie. Pewnie sprzedawca też będzie znał się trochę na sprzęcie który sprzedaje.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam

komor - Pon 08 Wrz, 2014

Doris, rozejrzyj się jeszcze po paru tematach w tym dziale - było ostatnio o nowych lampach automatycznych (TTL) firmy YongNuo, zawsze jest też ktoś, kto poleci Metza, parę możliwości jest poza Nikona SB-9x0.
moronica - Pon 08 Wrz, 2014

ode mnie - Yongnuo 568EX za 1/3 ceny Nikona
Doris - Wto 09 Wrz, 2014

Moronica, bardzo dziękuję za zaproponowaną mi ofertę sprzedaży, ale mam w planie zakupić coś nowego z aktualną gwarancją. Niestety nie mogę sobie pozwolić na to że kiedy ze sprzętem coś mi się stanie , to koszty naprawy przewyższą sam zakup. Przepraszam Cię i nie bierz tego do siebie. Po prostu mam taką zasadę że jak kupuję coś co kosztuje przynajmniej "parę stówek" to musi być to coś nowego na gwarancji. Jak dla mnie jest to po prostu czysta przezorność.

Pozdrawiam.

Usjwo - Wto 09 Wrz, 2014

"ode mnie" - oznaczalo chyba "propozycja ode mnie" :)
Kup nnowe Yongnuo na gwarancji :mrgreen:

moronica - Wto 09 Wrz, 2014

Doris, jw, to byla propozycja tego co powinnas sobie kupic. nowka za 1/3 ceny nikona. ja sie swojej nie pozbywam :P a odnosnie tej zasady, ze nie kupujesz uzywek, to generalnie duzy blad. ja mam zasade, ze korpusy plus wszystko, co plastikowe (np lampa), kupuje nowe ale chociazby obiektywy tylko uzywane kupuje. dzieki temu mam jasniejsze i solidniejsze sztuki niz to, co jest dostepne nowe w ich cenie
Jango - Sro 10 Wrz, 2014

Ja kupiłem coś takiego Voeloona v760 – coś jakby zamiennik S910.

Co prawda firma dała instrukcję do Canona ale w końcu dałem sobie radę…
Chyba poza logiem Nikona ma wszystko co powinna mieć lampa (z wyjątkiem opcji delikatnego rozjaśnienia twarzy gdy robisz zdjęcie pod słońce, ale z tym można sobie poradzić).

Cena to chyba niecałe 900 PLN

Uprzedzam, że jestem amatorem. Poza tym, staram się robić jak największą ilość zdjęć bez lampy, ale pomimo nieczęstego używania tego sprzętu jestem z niego zadowolony. W razie czego w Gdańsku mogę udostępnić do obejrzenia i popstrykania : )

Doris - Sro 10 Wrz, 2014

Moronica, rozumiem iż masz już spore doświadczenie w takich zakupach. Niestety ja nie znam się na sprzęcie toteż w przypadku w którym otrzymałabym jakiś uszkodzony bądź wadliwy sprzęt będę miała problem z tym aby to wykryć. Jeśli ktoś czuje się na tyle pewny w dokonywaniu oceny sprzętu, to rozumiem iż taka osoba decyduje się na zakup czegoś używanego.

Niestety również, mam różne doświadczenia w kupowaniu używanych rzeczy. Jakiś czas temu zakupiłam sobie telefon komórkowy (używany) na allegro, a po kilku miesiącach ujawniła się rdza w głośniku. Najwyraźniej telefon gdzieś "nurkował" ale sprzedający zataił ten fakt przede mną.Kupiłam niedawno również odtwarzacz mp3 po okazyjnej cenie ( ponoć nowy), przy czym okazało się iż podczas odtwarzania czegokolwiek pracuje on w taki sposób, iż słychać wyraźnie zgrzypienie co zakłóca słuchanie czegokolwiek. Sprzedawca nie uznał reklamacji twierdząc że on nic nie słyszy.

Oczywiście nie twierdzę że wszyscy się tak zachowują. Uważam jednak iż jeśli nie jestem w stanie zobaczyć na własne oczy w jakim stanie jest sprzedawany mi używany sprzęt, to jest to dla mnie ryzyko iż trafię na kogoś kto niekoniecznie musi być nieuczciwy , co nieświadomy tego co mi sprzedaje.
Nie wszyscy wiedzą jak sprawdzić czy dany sprzęt jest w porządku.

Co do tych wszystkich propozycji, to chętnie sprawdzę w internecie jak wygląda zarówno oferta cenowa, jak i parametry techniczne sprzedawanych lamp.

Również uważam iż nie ma co przepłacać za samą markę.

Dziękuję pięknie wszystkim i pozdrawiam ciepło.

moronica - Sro 10 Wrz, 2014

Doris, no wlasnie to co wymieniasz podpada pod plastik. ale dobre obiektywy maja sluzyc lata wiec kupuje smialo i nie bawie sie w zadne testy, po prostu uzywam i jeszcze sie nie zawiodlam. a kupilam chociazby systemowy 80-200/2.8 taniej niz by mnie kosztowal plasticzak tamron 70-300vc

a wracajac do lampy, systemowej sie nie oplaca, lepiej topowego yongnuo, nawet z chin (choc w europie da sie dostac, poszukaj na ebayu)