|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Filtry: UV, Skylight, polar
bass98 - Sob 15 Mar, 2008 Temat postu: Filtry: UV, Skylight, polar Witam,
obecnie mam filtr UV Tamrona 67mm, ale jak dla mnie to nic nie wnosi tyle, że działa jako szkielko ochronne, z kolei mam znajomego, który ma skylighta i wiem, że dużo foci, czasem ślub ale raczej tylko krajobrazy itp, tylko w efekcie co wnosi skylight? W porównaniu z np polarem? (oczywiscie nie chodzi mi tutaj o utratę 1 czy 2EV) tylko chodzi mi o porównanie samej jakości obrazu, czy obraz zarejestrowany (na zewnątrz gdzies w plenerze) bedzie ładniejszy przy uzyciu polara czy skylighta.
Może sprecyzuje na przykładzie: mamy jakas rodzinke przed domem, na zewnątrz nie ma ani chmurki, niebo jest bardzo niebieskie....i tu pojawia sie pytanie-lepiej uzyc skylighta czy polara?
Swoją drogą przydałby się test polarów na optycznych, przypuszczam, że wyniki byłyby tak samo kontrowersyjne jak testy filtrów UV.
h.s. - Pon 17 Mar, 2008
Jeśli masz niebieskie niebo, to polar je wzmocni /np. do granatu/. Skylight /ocieplający/ nic Ci nie da, bo balans bieli ustawiony na auto i tak wyeliminuje jego działanie. Takie operacje lepiej wykonywać w programach graficznych.
koraf - Pon 24 Mar, 2008 Temat postu: Re: Filtry: UV, Skylight, polar
bass98 napisał/a: | Witam,
obecnie mam filtr UV Tamrona 67mm, ale jak dla mnie to nic nie wnosi tyle, że działa jako szkielko ochronne, z kolei mam znajomego, który ma skylighta i wiem, że dużo foci, czasem ślub ale raczej tylko krajobrazy itp, tylko w efekcie co wnosi skylight? W porównaniu z np polarem? (oczywiscie nie chodzi mi tutaj o utratę 1 czy 2EV) tylko chodzi mi o porównanie samej jakości obrazu, czy obraz zarejestrowany (na zewnątrz gdzies w plenerze) bedzie ładniejszy przy uzyciu polara czy skylighta.
Może sprecyzuje na przykładzie: mamy jakas rodzinke przed domem, na zewnątrz nie ma ani chmurki, niebo jest bardzo niebieskie....i tu pojawia sie pytanie-lepiej uzyc skylighta czy polara?
Swoją drogą przydałby się test polarów na optycznych, przypuszczam, że wyniki byłyby tak samo kontrowersyjne jak testy filtrów UV. |
Masz dwie możliwości : 1) polar ale zdjęcie trzeba robić optymalnie pod kątem ok. 90 st. do padania promieni słonecznych .
2) szara połówka ( 25%=0.6 ND lub więcej) i robisz zdjęcie na wprost.
Skylight to kolega już odpowiedział ( to taki filtr UV ).
bass98 - Sro 26 Mar, 2008
dzięki za wypowiedzi, pozdrawiam
|
|