forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Ustawianie daty po wyjęciu baterii

hawli - Pią 12 Wrz, 2014
Temat postu: Ustawianie daty po wyjęciu baterii
Hej, ostatnio zauważyłem że w moim Pentaxie K-r po wyjęciu baterii nawet na krótką chwilę, po włączeniu aparatu wyświetla się ekran z ustawianiem daty - aparat gubi datę. Pewnie padła jakaś wewnętrzna bateria podtrzymująca zegar? Bardzo trzeba rozdłubać aparat aby ją wymienić?
goornik - Czw 25 Wrz, 2014

Zacznij od tego, ze włóż do aparatu całkowicie naładowany akumulator na dłuuuuugi czas. A potem zobacz, czy ten mały akumulatorek się nie podładował
matys - Czw 25 Wrz, 2014

Albo podłącz aparat do kompa za pomocą kabla USB lub jedno i drugie. Czyli USB i naładowana bateria, jak napisał kolega wyżej.
hawli - Czw 25 Wrz, 2014

Przecież aparat nie ładuje się przez USB, co to ma rzeczy?

Mam dwa akumulatory i zawsze dosłownie natychmiast je podmieniam. Więc w aparacie zawsze jest naładowany akumulator.
Raz spróbowałem to zmienić aku mega szybko, zajęło mi to może ze dwie sekundy ale też zgubił datę i godzinę.
Mam dość tego, po prostu przestałem ustawiać datę, ale ciągle po uruchomieniu wyświetla się ten ekran ustawiania daty....

matys - Czw 25 Wrz, 2014

Szczerze mówiąc to waliłem na ślepo z tym USB, ale to że aparat się nie ładuje przez USB nie oznacza ze mała bateria się nie ładuje. Często jest tak, że podczas podłączenia aparatu do PC płyta główna aparatu pobiera właśnie zasilanie z USB i prawdopodobnie tam też jest ta mała bateria. Czysto teoretyzuje. Nie zaszkodzi spróbować prawda ??
hawli - Czw 25 Wrz, 2014

Wow. Powiem ci że brzmi to sensownie, zwłaszcza że ja od baaardzo dawna korzystam tylko z czytnika kart, nie pamiętam kiedy ostatnio podłaczałem aparat przewodem.
Zaraz spróbuję.

[ Dodano: Pon 03 Lis, 2014 17:11 ]
Podłączyłem aparat chyba na tydzień do ładowania i nie pomogło :(

[ Dodano: Pon 03 Lis, 2014 17:11 ]
Tzn mam na myśli podłączenie przewodem do kompa.