|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nowe Body Canon do Fashion i Beauty
A9 - Wto 16 Wrz, 2014 Temat postu: Nowe Body Canon do Fashion i Beauty Witam,
Stoję przed trudnym wyborem, obecnie używam Canona 100D jednak chyba przyszła pora na coś lepszego i zastanawiam się nad Canonem 70d, 7d a może 6d i zmianą szkieł na FF ....
Głównie robię zdjęcia Fashion i Beauty, sporadycznie sport (rajdy samochodowe), na puszkę chce wydać około 4000zł.
Polowałem na 7d Mark II jednak,1800 USD to trochę ponad mój budżet, poradźcie czy jest sens zmieniać teraz puszkę.
ophiuchus - Wto 16 Wrz, 2014
Rozumiem, że korpus może być używany? Bo w tej cenie nowy jest dostępny tylko 70D, do siódemki, nawet pierwszej musiałbyś trochę dołożyć, a 6D kosztuje niemal sześć kafli. Ogólnie do takich zastosowań proponowałbym szóstkę, ale trzeba się liczyć z znacznie większym wydatkiem (chyba, że używka).
Sunders - Wto 16 Wrz, 2014
A9 napisał/a: | czy jest sens zmieniać teraz puszkę |
IMO tak, na używanego 5DmkII.
A9 - Wto 16 Wrz, 2014
5dMKII jest już dosyć stary, a przy 6D musiałbym szkła zmieniać i znowu dopłata:
mam Canona EF-S 17-55 2.8 i Tamrona 70-300.
A ze 100D na 70d ma sens taka przesiadka ?
ophiuchus - Sro 17 Wrz, 2014
A9 napisał/a: | A ze 100D na 70d ma sens taka przesiadka ? |
ma, choćby ze względu na autofokus, ale jeśli chcesz na prawdę odczuć poprawę w jakości obrazka, zwłaszcza w kontekście faszyn end bjuti, to zmień na korpus z małoobrazkową matrycą. 17-55 możesz sprzedać i kupić np. dwie stałki - 50 i 85 mm.
A9 - Sro 17 Wrz, 2014
50mm 1.8 Mam. Musiałbym szukać 6D ale koszty robią już wtedy się spore.
kozidron - Sro 17 Wrz, 2014
Jeżeli ktoś na rajdach radził sobie z 100D i tamronem to af z 5d2 nie będzie mu straszny, pomijajac juz efekt końcowy
Zdecydowałbym się na na 5d2 af nie powala ale za to matryca jest całkiem przyzwoita.
A9 - Sro 17 Wrz, 2014
No jakoś te zdjęcia robiłem i dalej robię rajdy Canonem 100D, co prawda AF nie jest zbyt celny ale zawsze coś mi tam wyszło. Boje się tego 5D MK2 jak ognia
Za 5DII zapłacę 4500zł
Do tego muszę kupić zoom Canon EF 70-200mm bez stabilizacji jakieś 1800zł
Jako coś uniwersalnego: CANON EF 24-70 mm F/2.8 L USM - 3500zł
Razem: 9800zł
Za Mojego Tamrona 700-300 dostanę 1200zł
a za 17-55 jakieś 1800
Reasumując jakieś 6800 muszę dopłacić.
A9 napisał/a: | Reasumując jakieś 6800 muszę dopłacić. |
a jaki jest realny budżet, bo cos tam ustaliłeś, cos sprzedaż a teraz okazuje się, że istnieje szansa dopłacenia.
A9, ty na tych zdjęciach zarabiasz? Ja rozumiem, że ciagłe dopłacanie to nie jest rozwiązanie, bo zawsze się znajdzie coś lepszego ale może warto by sprecyzować budżet, cele i zastanowić się jaki będzie kompromis
A9 - Sro 17 Wrz, 2014
Robiłem ostatnio dwie sesje dla sklepów odzieżowych ale raczej traktuje to jako dodatkowy dochód.
Głównie for fun na zasadzie TFP z modelkami.
Rajdy robię tylko amatorsko, jeżdżę z jednym teamem, który startuje w cross country i robię im zdjęcia (10-12 razy w roku)
Tak realnie mogę 3000-4000zł dopłacić wliczając w to stary aparat, który za 1000-1200 mógłbym sprzedać.
Nie wiem co więcej zyskam kupując FF.... głównie to chciałbym lepszy AF, pojemniejszą baterię, trochę więcej poręczności i bardziej wytrzymałą obudowę.
Tego 17-55 f2.8 niedawno kupiłem i żal mi się z nim rozstawać bo to świetny obiektyw.
komor - Sro 17 Wrz, 2014
A9, biorąc pod uwagę to, co napisałeś, kup 7D lub 70D lub nawet 60D (zależy na co kasy starczy) i ewentualną resztę ładuj w szkło i lampy.
komor napisał/a: | A9, biorąc pod uwagę to, co napisałeś, kup 7D lub 70D lub nawet 60D (zależy na co kasy starczy) i ewentualną resztę ładuj w szkło i lampy. |
A9, rzeczywiście Komor ma rację, w takiej sytuacji też bym celował w 7d.
Sunders - Sro 17 Wrz, 2014
A9 napisał/a: | głównie to chciałbym lepszy AF, pojemniejszą baterię, trochę więcej poręczności i bardziej wytrzymałą obudowę |
Przy takich preferencjach, posiadanej szklarni i podanym budżecie 7D wydaje się oczywistym wyborem.
A9 napisał/a: | co więcej zyskam kupując FF |
Wyższe używalne ISO i mniej szumów oraz płytszą GO.
mozer - Sro 17 Wrz, 2014
kozidron, e, 7d nie robi profesjonalnych zdjęć.
A9 - Czw 18 Wrz, 2014
7D jest już trochę stary, jeśli już miałbym go brać to wolę dopłacić do 7DMKII.
Nie wiem teraz czy brać tego 70d czy poczekać z pół roku i coś pod FF
kozidron - Czw 18 Wrz, 2014
A9 napisał/a: | 7D jest już trochę stary |
ergonomicznie jest lepszy od 60D i 70D a mi sie wydaje, że tobie własnie chodziło o lepszy af i solidne body. Matryca z 7d nie odstaje od tych z 60D i 70D mimo tego iz to prawie 5 letni korpus. Canon niestety nie robi lepszych matryc w formacie aps-c, chociaż pewnie czas pokaże jak zachowuje się ta z 7d II.
Reasumując, możesz czekać na testy 7dII, bo relatywnie dużo więcej z matrycy 60/70D nie wyciśniesz niż ze "staruszka" 7d. Natomiast z af-u tego modelu wyciśnie się więcej niż z serii XXD u canona.
A9 napisał/a: | Nie wiem teraz czy brać tego 70d czy poczekać z pół roku i coś pod FF |
niestety musisz się wtedy liczyć że ta przesiadka będzie cię więcej kosztować, bo masz bardzo przyzwoitego 17-55IS na aps-c.
komor - Czw 18 Wrz, 2014
kozidron napisał/a: | Canon niestety nie robi lepszych matryc w formacie aps-c, chociaż pewnie czas pokaże jak zachowuje się ta z 7d II. |
Pewnie okaże się bardzo podobna do tej, która jest w 70D. O ile nie identyczna. A 70D ma ergonomię na poziomie 60D? Jak widzę joystick do obsługi AF nie wrócił już.
A9, w zasadzie to zdanie z testu podsumowuje temat jak wygląda obrazowanie 70D vs 7d, więc nie masz się czym przejmować pisząc "stary" chyba że masz na myśli stare puszki na rynku wtórnym
z testu:
"Bez wątpienia test 70D pokazuje, że w tak istotnych kategoriach jak jakość obrazu, rozdzielczość, szumy, czy zakres tonalny nowy EOS oferuje w zasadzie to samo co jego poprzednik. I pod tym względem czujemy się nieco rozczarowani. Szczególnie że mamy do czynienia z zupełnie nową matrycą, o zwiększonej liczbie pikseli i co do której mieliśmy jednak nadzieję, że będzie pracować wydajniej niż stary 18-megapikselowy sensor stosowany od kilku lat przez Canona w lustrzankach APS-C. "
Usjwo - Czw 18 Wrz, 2014
komor napisał/a: | Jak widzę joystick do obsługi AF nie wrócił już. |
Przeciez jest w 7dmk2
Usjwo, Komor miał na myśli, że nie wrócił z 50D do 70D, dodatkowo postawił znak zapytania
A9 - Czw 18 Wrz, 2014
Za nowego 7D musiałbym zapłacić koło 4000zł, dobre używki chodzą po 2700zł więc dość tanio i pewnie będzie jeszcze mniej po premierze 7d MKII.
Chyba się na niego zdecyduje i dokupię jeszcze skałkę 85mm f1.8.
Sunders - Czw 18 Wrz, 2014
A9 napisał/a: | Nie wiem teraz czy brać tego 70d czy poczekać z pół roku i coś pod FF |
To zależy ile jesteś w stanie w tym czasie odłożyć?
komor - Czw 18 Wrz, 2014
Tak, miałem na myśli fakt, że nie wrócił do 70D pomimo długiego braku następny 7D. Teraz, jak wyszedł 7DII, to pewnie do 2-cyfrowych już joystick długo nie wróci…
A9 - Czw 18 Wrz, 2014
To plan mam taki, kupuję używkę 7D i każdy kolejny obiektyw już będę kupował pod FF.
Muszę kupić stalkę do Beauty i nie wiem teraz czy brać 135 czy 85mm, ta druga lepsza do Cropa a ta pierwsza do FF
komor - Czw 18 Wrz, 2014
85/1.8 jest na tyle tani, że możesz go po prostu kupić, z powodzeniem używać na cropie, a potem także na FF. 135 mm, jeśli masz na myśli 135L jest o wiele większym wydatkiem i na pewno na FF daje większy przypał niż na cropie.
A9 - Czw 18 Wrz, 2014
To biorę 7D i 85mm 1.8
[ Dodano: Sro 01 Paź, 2014 14:21 ]
W końcu 7D do mnie dotarł, używany z przebiegiem 10 000 zdjęć.
Jak go wziąłem do ręki to trochę oniemiałem bo waży 2x tyle co 7D, gwoździe można nim wbijać
Autofokus i ergonomia w porównaniu do 100D to przepaść. W sobotę jedzie na rajd i zobaczymy jak sobie tam poradzi.
Dzięki wszystkim za porady
|
|