forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Kalibracja monitora

Werwik - Sro 17 Wrz, 2014
Temat postu: Kalibracja monitora
Mam sprzęt xRite do kalibracji monitora i mam takie pytanie.. Czy jestem w stanie skalibrowany swój monitor użyć z innym komputerem i zachować zgodność kolorów? Rozumiem, że pewnie profil muszę przenieść na innego kompa? Czy muszę zawsze kalibrować z konkretną jednostką PC?
MM - Czw 18 Wrz, 2014

W dowolnym kompie zaszczepiasz wygenerowany profil i ... jazda.
Werwik - Czw 18 Wrz, 2014

Ufff... to żeś mnie pocieszył.. Taskanie kompa to tragedia :) Monitor dużo łatwiej nosić haah.
A używana karta graficzna w danym komputerze nie ma żadnego wpływu podczas procesu kalibracji? Mam na myśli, że tam sam profil na różnych kartach nie będzie działał inaczej.
Bo kalibruje na karcie X monitor. Czy na karcie Y ten sam monitor nie będzie działał nieco inaczej w innym kompie? Coś gdzieś mi się takiego o uszy obiło.

Wojmistrz - Czw 18 Wrz, 2014

Największe problemy może stanowić rodzaj złącza jakim przesyłasz sygnał. Jeśli będziesz to robił przez D-Sub DE-15F kolory mogą być całkowicie zmienione. Przy DVI-I kolory mogą się nieco różnić, ale nie na tyle by dostrzec to gołym okiem, o ile to sygnał analogowy mieszany z cyfrowym, jeśli tylko analogowy to jak przy D-Sub. Przy standardach cyfrowych (DVI-D, HDMI, DP) kolor jest generowany po stronie monitora i będzie taki sam.
MM - Pią 19 Wrz, 2014

Najlepszy jest zdecydowanie DisplayPort. Chodzi o gamę jednocześnie wyświetlanych barw.
Kupując lapka wybrałem taki mający to złącze.