forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Profesjonalny monitor + zwykła karta graficzna dla graczy.

Wojmistrz - Nie 21 Wrz, 2014
Temat postu: Profesjonalny monitor + zwykła karta graficzna dla graczy.
Zakładam ten temat specjalnie, aby zebrać w nim wasze opinie, na temat kupowania drogich profesjonalnych monitorów, a oszczędzaniu na karcie graficznej. Jaki ma to sens waszym zdaniem?
hijax_pl - Nie 21 Wrz, 2014

Po co graczowi super monitor? Wiecej zyska na wydajne karcie, przetwarzającej wiecej gigatexseli itp. A monitor podłączony przez DVI bedzie spoko. No chyba ze gracz ma zajoba na punkcie rownomiernosci podświetlania, pełnego odzwierciedlenia AdobeRGB, stałych parametrów w czasie. Innymi słowy to zależy czy ten gracz gra w zaawansowane FP strzelanki czy... Układa pasjansa?
Wojmistrz - Nie 21 Wrz, 2014

No tak tego zabrakło, to ma być pod kątem obrabiania zdjęć. Przez kartę dla gracza chodziło mi o obsługę TrueColor.
Przykładowo, monitor za 5000zł + zintegrowana karta graficzna.

certainbeing - Pon 22 Wrz, 2014

gracz może być fotografem, fotograf może być graczem, ale wracając do opisu obrazu i jego przesyłania, okazuje się że nie wszystkim wystarczy RGB, trochę podobnie do Sigmy niektórzy chcą pokazać więcej, można znaleźć info np. na wykipedii o YCbCr, ale nie mam pojęcia które monitory korzystają z tego podziału na chromację i luminację
kozidron - Pon 22 Wrz, 2014

certainbeing napisał/a:
trochę podobnie do Sigmy niektórzy chcą pokazać więcej

jakie tu jest podobieństwo do sigmy, mógłbyś rozwinąc tą światłą myśl?

Zastanawiające jest tylko to, że to którys temat w którym lobbujesz tą markę, kompletnie nie związaną z tematem rozmowy ani nawet z off topem :P

muzyk - Pon 22 Wrz, 2014

Czy profesjonalny monitor do fotografii nadaje się w ogóle do gier? :shock:
Śmiem wątpić.

Wojmistrz - Pon 22 Wrz, 2014

muzyk napisał/a:
Czy profesjonalny monitor do fotografii nadaje się w ogóle do gier? :shock:
Śmiem wątpić.
To nie podlega tematowi, bo Input Lag w profesjonalnych monitorach potrafi zabić całą zabawę.
Temat jest taki: sens zakupu kompa z kartą graficzną do gier (czyli 8 bit na kolor), a dokupowanie do niego profesjonalnego monitora 10bit. Komputer przeznaczony głównie do obróbki zdjęć.

kozidron napisał/a:
certainbeing napisał/a:
trochę podobnie do Sigmy niektórzy chcą pokazać więcej

jakie tu jest podobieństwo do sigmy, mógłbyś rozwinąc tą światłą myśl?

Zastanawiające jest tylko to, że to którys temat w którym lobbujesz tą markę, kompletnie nie związaną z tematem rozmowy ani nawet z off topem :P

Sigma Quattro ma oddzielną warstwę sensorów do rejestrowania luminacji

certainbeing napisał/a:
Sigma Quattro ma oddzielną warstwę sensorów do rejestrowania luminacji

Ta, fajnie ale jak to się ma do wątku?

właśnie został wydzielony z wątku w którym było trochę o sposobie przesyłania danych między kartą graficzną a monitorem, zwykle jest to RGB, ale po hdmi można to trochę skomplikować, można też przesyłać podwójnym DVI, istnieją też urządzenia które wykorzystują opis obrazu zbliżony do tego jak powstaje w Sigma Quatrro

Cytat:
właśnie został wydzielony z wątku w którym było trochę o sposobie przesyłania danych między kartą graficzną a monitorem, zwykle jest to RGB, ale po hdmi można to trochę skomplikować, można też przesyłać podwójnym DVI, istnieją też urządzenia które wykorzystują opis obrazu zbliżony do tego jak powstaje w Sigma Quatrro

jak to się ma do tego wątku :roll: ? Zresztą ta zabawka jest obarczona zbyt wieloma wadami "wczesnego projektowania" (bateria, mozolne działanie czy ergonomia) a sprowadzenie tego aparatu do wycieczkowca od landszaftów, kończy się tym że jest to mało uniwersalny sprzęt.

Canon 5d mkIII jest potencjalnie bardzo słabym aparatem wycieczkowym
Zależy co kto lubi i co dla kogo jest ważne, a o Quattro pisałem bardziej w kontekście matrycy niż aparatu.

muzyk - Pon 22 Wrz, 2014

certainbeing napisał/a:

Zależy :razz:
na jazdę rowerem w trudnym terenie się nadaje :cool:

certainbeing napisał/a:

no cóż argument z czapy, jak na gościa który już w 4 wątek na 27 postów wkłada krypto reklamę sigmy bardzo cieniutko :razz:

Wojmistrz - Pon 22 Wrz, 2014

Żeście się chłopaki rozpisali... normalnie zdobyłem dzięki wam takie argumenty, że hej!
certainbeing - Wto 23 Wrz, 2014

kozidron napisał/a:
certainbeing napisał/a:

no cóż argument z czapy, jak na gościa który już w 4 wątek na 27 postów wkłada krypto reklamę sigmy bardzo cieniutko :razz:

jesteś jedną z osób które prowokują i czekają aż ktoś im przywali,
miło że mnie wybrałeś, tylko żebyś potem nie biadolił że certainbeing zniszczył Ci życie

potrafię docenić technologię i pracę jaką włożyli w matryce quattro inżynierowie Sigmy,
inna sprawa że mają kiepskich software developerów (Sigma Photo Pro) i nie potrafią albo nie chcą dogadać się z Adobe (brak wsparcia nowego formatu w ACR)
potrafię też zauważyć lenistwo Canona, rawy zachowują się coraz gorzej, przy próbie gaszenia przepałów zachowują się jak jpgi, a przepały się zdarzają bo DR nie oszałamia.

Wojmistrz - Wto 23 Wrz, 2014

A co to ma do mojego pytania?
kozidron - Wto 23 Wrz, 2014

certainbeing napisał/a:
tylko żebyś potem nie biadolił że certainbeing zniszczył Ci życie

uuuu powiało grozą, już drżę :razz:

kozidron napisał/a:
jak to się ma do tego wątku :roll: ?

Wojmistrz napisał/a:
A co to ma do mojego pytania?

zapytam po raz trzeci, jak produkt sigmy i twoje lobbowanie( jak już ustaliliśmy niemarketingowa papka, bo jednak wylazł z ciebie trol :P ) ma się do tego wątku?

wytrzyj siano z nosa, to może porozmawiamy poważnie
komor - Wto 23 Wrz, 2014

kozidron, nie bądź taki Antoni i nie szukaj tutaj sztucznej mgły. Sigma pojawiła się w kontekście Foveona jako analogii do RGB kontra YCbCr. Czy to bardzo dobra analogia czy taka sobie to można dyskutować, pytanie tylko czy jest po co. Widzę, że wracasz do formy, jak cegiełki znikły. :)

Wojmistrz napisał/a:
Temat jest taki: sens zakupu kompa z kartą graficzną do gier (czyli 8 bit na kolor), a dokupowanie do niego profesjonalnego monitora 10bit.

Ja jestem na pewno zapóźniony i nie na bieżąco, ale kto realnie używa innych kart graficznych niż takich przesyłających po 8 bitów na kanał? Jaki to jest procent użytkowników obrabiających foto? Bo moim zdaniem jakikolwiek przyzwoity komputer z byle jaką kartą, ale z kalibrowanym monitorem to jest wszystko, co potrzeba do szczęścia, jeśli chodzi o foto.
Żeby nie okazało się jak w tym wątku o zwiększeniu limitu fotek w galerii, gdzie była mowa o Full HD, potem o 4K, a okazało się, że najpopularniejszy rozmiar ekranu to marne 1366x768.

komor, moderatorze miesiąca, padło proste pytanie o uzyteczność tego porównania nic więcej, jedyne macierewiczowe hasła jakie poleciały w tym wątku to:

certainbeing napisał/a:
tylko żebyś potem nie biadolił że certainbeing zniszczył Ci życie

przypomina to polską klasę polityczną, ktoś komuś obiecuje, że go zniszczy a w istocie ma możliwości smarkacza z podwórka.

komor napisał/a:
Bo moim zdaniem jakikolwiek przyzwoity komputer z byle jaką kartą, ale z kalibrowanym monitorem to jest wszystko, co potrzeba do szczęścia, jeśli chodzi o foto.

i tak zostało postawione pytanie, tylko że dobry monitor do fotografii średnio nadaje się do grania, takim przyzwoitym kompromisem ze wskazaniem na "gracza" jest foris.

Wojmistrz napisał/a:
Zakładam ten temat specjalnie, aby zebrać w nim wasze opinie, na temat kupowania drogich profesjonalnych monitorów, a oszczędzaniu na karcie graficznej. Jaki ma to sens waszym zdaniem?

tak naprawdę przyzwoita karta graficzna to jest ułamek ceny monitora, więc wydaje mi się że dużo się nie zaoszczędzi.

mieszanie w to polityki to spora przesada, ale jeśli już to jak widzę interesuje Cię tylko pseudoliberalna komformistyczna półprawda, dlatego jak wcześniej pisałem, najpierw siano z nosa, potem rozmowa

na przyzwoitą kartę graficzną dla gracza trzeba wydać 500-700 pln, na monitor który to dobrze wyświetli wystarczy 1500, więc gdzie tu ułamek ? :)
Trzeba też pamiętać o tym po co tak naprawdę ten monitor ? czy ktoś będzie robił wydruki ?
bo jeśli do pokazywania online to lepiej trzymać się sRGB, mimo tego że większość browserów poprawnie pokazuje oprofilowane jpgi

komor - Wto 23 Wrz, 2014

certainbeing napisał/a:
na przyzwoitą kartę graficzną dla gracza trzeba wydać 500-700 pln, na monitor który to dobrze wyświetli wystarczy 1500, więc gdzie tu ułamek ?

certainbeing, mówiąc o przyzwoitym monitorze w kontekście tej dyskusji raczej wszyscy mieli na myśli kalibrowa(l)ne produkty Eizo czy wyższą półeczkę NEC i podobnych, czyli raczej poziom od 3000 wzwyż, o ile nie więcej.
Oczywiście przyzwoity i kalibrowalny monitor można mieć taniej, ale pytanie Wojmistrza raczej było o podłączenie czegoś naprawdę dobrego.

komor napisał/a:
mówiąc o przyzwoitym monitorze w kontekście tej dyskusji raczej wszyscy mieli na myśli kalibrowa(l)ne produkty Eizo czy wyższą półeczkę NEC i podobnych, czyli raczej poziom od 3000 wzwyż, o ile nie więcej.

dokładnie Komor, natomiast całkiem przyzwoita karta to 400 ziko, czyli jakby nie patrzeć ułamek z 3 tysia. Jeżeli patrzeć na monitor dla gracza taki całkiem przyzwoity to też 2 tysia to jakby nie patrzeć cena karty przy nim to 1/5.

certainbeing napisał/a:
to jak widzę interesuje Cię tylko pseudoliberalna komformistyczna półprawda

rzeczywiście Ciebie bardziej interesuje niszczenie ludzi, tu juz popłynąłeś jak smarkacz :P

Rozumiem, że wszyscy kupujecie monitory z najwyższej półki pokroju na kolor 10bit matryca, 12 bitowe gradienty i 16 bit tablice LUT i zamiast kart klasy FirePro czy Quadro, ładujecie do kompów zwykłe Radki czy gForce?
To właśnie pytam po co taki monitor?
Podam przykład na moim monitorze; otóż występuje w 2 wariantach A i B. Oba, według zapewnień producenta, mają prawie takie same flaki, tak samo zaawansowane tylne podświetlanie, kalibrację sprzętową itd z tym, że model A ma 10bit matrycę IPS (12bit gradient, 14bit tablica LUT), a model B ma 8 bit IPS (10bit gradient, 14bit tablica LUT). Różnica w cenie modelu A i B jest ponad dwu-krotnością ceny. Więc jaki sens jest kupić model A przy zwykłej grafice, zważywszy, że słabszy sygnał 8bit nie daje możliwości podniesienia gradientu do 12bit?

Wojmistrz napisał/a:
Rozumiem, że wszyscy kupujecie monitory z najwyższej półki pokroju na kolor 10bit matryca, 12 bitowe gradienty i 16 bit tablice LUT i zamiast kart klasy FirePro czy Quadro, ładujecie do kompów zwykłe Radki czy gForce?

Wojmistrz, ja ma 2 monitory i oba lubie ;) jeden do fotografii drugi "do rozrywki". Drugi monitor ten od rozrywki przydaje się nawet przy obróbce, zazwyczaj podczas pracy z szopikiem mam tam albo narzędzia albo coś do podglądu. W 3 moich kompach nie licząc maka, mam dość słabe karty graficzne, na jednym mam jakąs 1G grafe gforce, na drugim radeona 2G, kiedyś bawiłem się z matroxami, teraz nie dałbym sobie oczu wydłubać czy zobacze różnicę.

komor napisał/a:
Bo moim zdaniem jakikolwiek przyzwoity komputer z byle jaką kartą, ale z kalibrowanym monitorem to jest wszystko, co potrzeba do szczęścia, jeśli chodzi o foto.

to co napisał Komor dość krótko podsumowuje temat, tyle że lepiej mieć tą kartę troszkę lepszą niż "byle jaka" nie tylko ze względu na foto lecz także inne czynniki ;)

kozidron, znaczy, że żadnej profesjonalnej grafiki nie masz, tak? A monitor do obróbki grafiki, to właśnie jakiś 10bitowiec?
komor - Wto 23 Wrz, 2014

Wojmistrz napisał/a:
model A ma 10bit matrycę IPS (12bit gradient, 14bit tablica LUT)

Wojmistrz, uznasz, że znowu się upierdliwie czepiam :) ale co to są znowu za 12-bitowe gradienty? Skoro matryca ma 10-bit, „komputer” w środku przelicza kalibrację korzystając z 14-bitowej tablicy, to skąd tam się znowu ma wziąć jeszcze jakieś 12-bit? Pytam poważnie bez złośliwości, bo może się wreszcie czegoś nowego dowiem w tym wątku.

Wojmistrz napisał/a:
Rozumiem, że wszyscy kupujecie monitory z najwyższej półki

Ja mam przyzwoitego NEC-a z 2006 roku na IPS i uważam, że żadne 10-bit, 14-bit nie jest mi potrzebne, bo i tak wąskim gardłem toru przetwarzania i kalibracji są moje własne gały, które po godzinie obróbki koloru nic już nie widzą i jak zwykle kończy się patrzeniem na wartości RGB/CMYK pipetką w PS/LR, a nie ocenie wzrokowej. :)

Wojmistrz napisał/a:
kozidron, znaczy, że żadnej profesjonalnej grafiki nie masz, tak?

nie widzę różnicy między moim starym (kiedyś) profesjonalnym matroxem a r4850 czy gtx650(tylko, teraz piszę z lapka i nie pamietam czy mam 650 czy 750) mówię to oczywiście w kontekście fotografii. Monitor to juz zupełnie inna kwestia ;) uważam, że mój jest już do zmiany, chociaż rzeczywiście teoretycznie to profi sprzęt(nie tak wiekowy jak komora mój nec jest z 2011), dodam że oczywiście skalibrowany ;)

jak pisałem, dociekanie jaki kupić monitor będzie miało sens jeśli będzie wiadomo
po co nam ten monitor, jeśli do obróbki zdjęć gdzie zdjęcia pójdą do druku do labu na c-print, konieczna będzie możliwość sprzętowej kalibracji takiego monitora, jeszcze większe wymagania względem monitora jeśli będziemy robić wydruki na profesjonalnej drukarce,
wtedy konieczne będzie AdobeRGB w specyfikacji takiego wyświetlacza, co do kart grafiki
karty Nvidia czy AMD są z powodzeniem uzytkowane przez profesjonalistów wszelkiej maści,
jednak i tak nie można za bardzo oszczędzać, chocby dlatego że niedługo może się okazać potrzebny monitor 4k i dobrze by było żeby karta go potrafiła obsłużyć.

kozidron napisał/a:
nie widzę różnicy między moim starym (kiedyś) profesjonalnym matroxem a r4850 czy gtx650

nie każdy potrafi zobaczyć a różnica często jest wyraźna

kozidron napisał/a:
rzeczywiście Ciebie bardziej interesuje niszczenie ludzi, tu juz popłynąłeś jak smarkacz

czuję się sprowokowany, tym razem z sukcesem,
nie zrozumiałeś, nie chodzi mi o to że ja mam zamiar Cię niszczyć za głupkowate zaczepki,
jednak mogę odpowiedzieć Ci tak że delikatnie to ujmując zepsuję Ci humor nawet na tydzien lub kilka tygodni, moja wypowiedź może skrajnie zachwiać Twoją samooceną, co może wpłynąć na Twoje życie.

certainbeing napisał/a:
jednak mogę odpowiedzieć Ci tak że delikatnie to ujmując zepsuję Ci humor nawet na tydzien lub kilka tygodni, moja wypowiedź może skrajnie zachwiać Twoją samooceną, co może wpłynąć na Twoje życie.

buha ha ha, chyba rozbawić do łez :razz:

komor, jaką masz kartę graficzną na kompie pod którym używasz tego swojego nec'a (jeśli można zapytać) ?

komor, może to nieco pomoże.
kozidron, to nie jest odpowiedź. Czy twój monitor ma 10bit panel? Czy twój stary Matrox miał 10bit sygnał?

Pytam, bo jednak różnica w obrazie między 256, a 1024 odcieniami koloru jest dla mnie widoczna i gdyby nie była, producenci nie produkowali by takich monitorów i nie produkowali dedykowanych kart graficznych. Na tym forum często doradza się zakup monitorów z górnej półki, kosztujących po kilka tysięcy złotych, kiedy w zupełności mogą wystarczyć tańsze konstrukcje. Dla mnie to bezsens kupić drogi monitor, którego nie można w pełni wykorzystać, jeśli są modele, które zapewniają podobny/taki sam poziom pracy na słabszych kartach graficznych.

Wojmistrz napisał/a:
kozidron, to nie jest odpowiedź. Czy twój monitor ma 10bit panel? Czy twój stary Matrox miał 10bit sygnał?

sygnał wejścia jest z 10bitową głębia kolorów, a karta nie pamiętam, jestem poza domem.

Wojmistrz napisał/a:
Na tym forum często doradza się zakup monitorów z górnej półki, kosztujących po kilka tysięcy złotych, kiedy w zupełności mogą wystarczyć tańsze konstrukcje.

Wojmistrz, to nie do końca tak jest, poleca się monitory za 3 -4 tysia bo od tego pułapu sa to "urządzenia", które da się skalibrować, z tańszymi monitorami bywa różnie.

kozidron napisał/a:
Wojmistrz, to nie do końca tak jest, poleca się monitory za 3 -4 tysia bo od tego pułapu sa to "urządzenia", które da się skalibrować, z tańszymi monitorami bywa różnie.
Więc podam przykład inny. Ktoś kupuje umiarkowanego kompa za np 2000-3000zł. Grafika na pokładzie - zintegrowana np Intel HD 4000. To jaki sens jest kupić do takiego komputera, monitor za np 5000zł? To już lepiej jest kupić monitor za 2000zł, albo jeśli już się tyle zainwestowało, to nie żałować 300zł na dostawienie nawet najprostszej profesjonalnej karty graficznej Quadro/FirePro. Czy się mylę?

Wojmistrz napisał/a:
Więc podam przykład inny. Ktoś kupuje umiarkowanego kompa za np 2000-3000zł. Grafika na pokładzie - zintegrowana np Intel HD 4000. To jaki sens jest kupić do takiego komputera, monitor za np 5000zł? To już lepiej jest kupić monitor za 2000zł, albo jeśli już się tyle zainwestowało, to nie żałować 300zł na dostawienie nawet najprostszej profesjonalnej karty graficznej Quadro/FirePro. Czy się mylę?

Wojmistrz, ja ostatnio czytam to forum po lebkach ale nie przypominam sobie żeby ktoś pytał o karte graficzną, komp za 2- 3k z kartą HD4000 to chyba jakas złodziejska oferta, no chyba że lapek 19' ;) . Do takiego kompa pewnie nie ma sensu kupować monitora za 5 tysia.
Napiszę ci po raz drugi, może umkneło, widziałem kilka prób kalibracji z różnym skutkiem monitora w cenie "poniżej 2K" to się dość często najzwyczajniej nie udaje.
Wojmistrz, za 3K, przynajmniej w Polsce mozna kupic sensowną budę, niekoniecznie z kartą Hd4000 ;)

Ceny biorę z kosmosu, tylko jako przykład.
Są monitory z matrycami IPS 8bit dające się kalibrować :)
Mnie cały czas nurtuje to pytanie, czy nakłaniając kogoś na zakup monitora z wyższej półki, nie powinno mu się sugerować - ale jak nie grasz w nic wymagającego, to dokup jeszcze grafikę taką a taką.

Wojmistrz napisał/a:
Są monitory z matrycami IPS 8bit dające się kalibrować :)

stosowny, szanowany portal branżowy twierdzi że rzadko i zależy od partii ;)

komor - Wto 23 Wrz, 2014

kozidron napisał/a:
komor, jaką masz kartę graficzną na kompie pod którym używasz tego swojego nec'a (jeśli można zapytać) ?

Kartę mam taką, jaką Apple wsadziło do mojego laptopa w 2006 roku, czyli ATI RadeonX1600.

Wojmistrz napisał/a:
Pytam, bo jednak różnica w obrazie między 256, a 1024 odcieniami koloru jest dla mnie widoczna…

To przyjmuję na wiarę i gratuluję wzroku.

Wojmistrz napisał/a:
…i gdyby nie była, producenci nie produkowali by takich monitorów i nie produkowali dedykowanych kart graficznych.

A z tym to różnie bywa. :) Producenci także kreują potrzeby, a nie tylko spełniają realnie istniejące. Więc podchodziłbym z pewną rezerwą do tego, co jest potrzebne. Faktem jest, że obecnie w czasach paneli LCD z cyfrowym sygnałem znacznie łatwiej jest (i taniej) osiągnąć bez problemu coś, co kiedyś w czasach analogowego VGA i kineskopu było znacznie trudniejsze i droższe. Pamiętam jeszcze te monitory Barco za jakieś kosmiczne pieniądze, które po dwóch latach eksploatacji oczywiście nie nadawały się już tak naprawdę do niczego poza mydleniem oczu klientom agencji.

Wojmistrz napisał/a:
Ktoś kupuje umiarkowanego kompa za np 2000-3000zł. Grafika na pokładzie - zintegrowana np Intel HD 4000. To jaki sens jest kupić do takiego komputera, monitor za np 5000zł? To już lepiej jest kupić monitor za 2000zł, albo jeśli już się tyle zainwestowało, to nie żałować 300zł na dostawienie nawet najprostszej profesjonalnej karty graficznej Quadro/FirePro. Czy się mylę?

Moim zdaniem mylisz się dlatego, że za drogie monitory płaci się nie tylko dlatego, a może nawet głównie nie dlatego, że mają 10-bit, shit, srit, tylko że mają stabilne i równe podświetlenie, teraz samo-regulowane nawet, że są lepsze materiały, dzięki czemu można osiągnąć lepszy gamut, czy lepszą liniowość. Itd., itp., całe mnóstwo drobnych detali, o których rzadko kiedy można przeczytać w ulotkach reklamowych, gdzie eksponowane są właśnie głównie różne gigaherce, gigabajty i bity.

Oczywiście wolałbym zamiast Intela HD4000 coś lepszego, ale nie wiem czy kosztem monitora, gdyby moja praca wymagała takiego za 5000 zł, czy też takiego z konkretnymi cechami dotyczącymi kalibracji.

Czyli mam rozumieć, że waszym zdaniem zakup karty pro jest zbędne tak?
kozidron - Sro 24 Wrz, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Czyli mam rozumieć, że waszym zdaniem zakup karty pro jest zbędne tak?

tego nikt nie napisał i nie napiszę ;)

Wojmistrz, próbuje ci przekazać, że polecanie na tym forum monitorów (potocznie) w cenie powyżej ~3tysia wiążę się zwłaszcza z tym iż nadają się one do kalibracji.

dragossani - Sro 24 Wrz, 2014

Co do tego 10-bitowego sygnału: nie można zapominać, że warunkiem wykorzystania takiej palety barw jest wsparcie ze strony oprogramowania. Na przykład Lightroom wspiera to chyba od wersji 4.4 i tylko w module Develop, Photoshop chyba od wersji CS4. Zdecydowana większość oprogramowania nie wspiera wcale.
Wojmistrz - Sro 24 Wrz, 2014

Wiec, czy nie powinniśmy dopisywać/uświadamiać ludziom, że "do tej klasy monitora powinieneś/aś kupić profesjonalną kartę grafiki, wtedy będziesz mieć lepsze kolory w programach graficznych"?

[ Dodano: Sro 24 Wrz, 2014 09:01 ]
dragossani, świat się nie zaczyna i nie kończy na Adobe i to w starszych wersjach.

certainbeing - Sro 24 Wrz, 2014

kozidron napisał/a:
sygnał wejścia jest z 10bitową głębia kolorów, a karta nie pamiętam, jestem poza domem.

nie pamiętasz nazwy karty ? jak zwykle ściemniasz, nie można traktować poważnie tego co piszesz

poza tym prawie każdy monitor można kalibrować, inna sprawa to jak długo będzie trzymał nastawy

naprawdę test na optyczne kilku poważniejszych wyświetlaczy by się przydał,
nie można ufać testom w magazynach komputerowych, ostatnio widziałem w jakimś
test Pentaxa k-5 gdzie "redaktor" stwierdził straszne szumy już na iso 200

kozidron - Sro 24 Wrz, 2014

certainbeing napisał/a:
nie pamiętasz nazwy karty ? jak zwykle ściemniasz, nie można traktować poważnie tego co piszesz

nie panikuj, można nie pemietać nazwy karty kupionej przed laty a jak już wróciiłem do domu to dyskusja potoczyła się tak, że jest to nieistotne. ––––

Wojmistrz napisał/a:
Wiec, czy nie powinniśmy dopisywać/uświadamiać ludziom, że "do tej klasy monitora powinieneś/aś kupić profesjonalną kartę grafiki, wtedy będziesz mieć lepsze kolory w programach graficznych"?

Wojmistrz ale nikt ci tego nie zabroni i raczej nie będzie poddawał tego krytyce ;)

dragossani napisał/a:
że warunkiem wykorzystania takiej palety barw jest wsparcie ze strony oprogramowania.

Wojmistrz jeżeli tak jest, to przynajmniej dla mnie oznacza to, że rzeczywiście przez jakiś czas nie widziałem tej różnicy, bo jej fizycznie nie mogło być, niezależnie od karty ;)

certainbeing, nazwa karty nic nie daje szczególnie w starszych modelach, gdzie wystarczyło podmienić bios lub zainstalować złamane sterowniki by odblokować opcję wsparcia dla 30bit głębi kolorów.
komor - Sro 24 Wrz, 2014

kozidron, powstrzymaj język, bo znowu zaczniesz kolekcjonować cegiełki.

Wojmistrz napisał/a:

Wojmistrz, ale to jest trochę tak, jakbyśmy każdego kto pyta o zdjęcia ślubne, uświadamiali, że bez FF (najlepiej dwóch) nie da się nic zrobić. A przecież da się. Zapewnienie dobrego wyświetlania, lepszego gamutu i możliwości kalibracji jest sporym krokiem do przodu, obróbka plików w 16 bitach w PS czy LR i przestrzeniach szerszych niż sRGB to sporo. Naprawdę nie jestem przekonany do tego, że przy obróbce foto da się zauważyć różnice w gradientach 8- a 10-bitowych, biorąc pod uwagę, że w realnej fotografii i tak pojawia się jakaś ilość szumu. Może w jakimś modelowaniu 3D, gdzie są idealne matematycznie generowane przejścia tonalne, ale w fotografii?

hijax_pl - Sro 24 Wrz, 2014

Tak sobie z boku odczytuje ten wątek ale widzę, że cos sie koleżeństwo zagubiło. Jak monitor ma 10bit LUT to nie ma w gradientcie 1024 przejść ale nadal 256 (przy standardowym podłączeniu przez DVI)

hijax_pl napisał/a:
Jak monitor ma 10bit LUT to nie ma w gradientcie 1024 przejść ale nadal 256
Jak monitor ma 10 bitową tablicę LUT, to na pewno nie ma 10 bit wyświetlania, a 8 bit (TN pomijam), czyli 256 tonów. Dlatego właśnie profesjonalne monitory posiadające wyświetlanie 10 bit, korzystają z tablic 12,14 lub 16 bitowych.
hijax_pl - Sro 24 Wrz, 2014

Wojmistrz, nie o to mi chodzi. Chodzi o to, ze rozmiar LUT ma sie nijak do zakresu tonalnego, ktory związany jest z rozdzielczością sygnału źródłowego.

To chyba oczywiste :) To dana opisująca, z jaką jakością/dokładnością da się skalibrować monitor.
hijax_pl - Pią 26 Wrz, 2014

To po co cała ta dyskusja?
certainbeing - Pią 26 Wrz, 2014

hijax_pl napisał/a:
Topór co cała ta dyskusja?

autokorekta Ci nie domaga

przecież można przesyłać sygnał przez hdmi, thuderbolt czy podwójne dvi...