forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do zdjec min faktury na ciemniej powwierzchni

agatt.13 - Pon 22 Wrz, 2014
Temat postu: Aparat do zdjec min faktury na ciemniej powwierzchni
Witam jestem laikiem.Potrzebuje aparat do robienia zdjec faktury na odziezy artysycznej w warunkach domowych. czesto sa to ciemne tla z roznymi mikro elementami.Ogolnie zdjecia maja bys dobre i z daleka i z bliska.Chcial bym cos w miare prostego w obsludze tak max do 2 tys. Oczywiscie do innych celow tez apart bedzie uzywany.A i kamera w miare dobra.
Dziekuje z gory za pomoc:)

muzyk - Pon 22 Wrz, 2014

agatt.13 napisał/a:
Witam jestem laikiem

:roll:
http://forum.optyczne.pl/...profile&u=29814
:roll:

Usjwo - Pon 22 Wrz, 2014

muzyk a jak powino byc?
Jestem laikom? :mrgreen: :wink:

muzyk - Pon 22 Wrz, 2014

Zobacz na profil: kobieta.
Wujek_Pstrykacz - Pon 22 Wrz, 2014

A to kobieta nie może być laikiem :?:
muzyk - Pon 22 Wrz, 2014

No dobra. Luz.
kozidron - Pon 22 Wrz, 2014

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A to kobieta nie może być laikiem :?:

chyba lajkonikiem ;) życie na obczyźnie robi swoje ;) :smile:

muzyk - Pon 22 Wrz, 2014

Aaa rozumiem.
Pokolenie gender :razz:

agatt.13 - Pon 22 Wrz, 2014

No cóż :???: myślałam ,że trafiłam na poważne forum i oczekiwałam profesjonalnej podpowiedzi.
A tu tymczasem - It's A Man's World......... :? ??Jak zwykle na facetów nie można liczyć

kozidron - Pon 22 Wrz, 2014

agatt.13 napisał/a:
It's A Man's World......... :? ??Jak zwykle na facetów nie można liczyć

o kurcze, foch a pytanie było takie konkretne:

agatt.13 napisał/a:
Ogolnie zdjecia maja bys dobre i z daleka i z bliska.
agatt.13 napisał/a:
Oczywiscie do innych celow tez apart bedzie uzywany.A i kamera w miare dobra.

odpowiedź brzmi: każdy z aparatów entry level spełni twoje oczekiwania a zarazem żaden bo cięzko jest pomóc przy takiej ilości informacji.

matys - Pon 22 Wrz, 2014

Drugi post i już foch 100% że siedzi tam kobieta :D
agatt.13 - Wto 23 Wrz, 2014

Bardzo dziękuję za precyzyjną odpowiedz .
kozidron - Wto 23 Wrz, 2014

agatt.13 napisał/a:
Bardzo dziękuję za precyzyjną odpowiedz .

nie ciągnij tego ;)

agatt.13, tak naprawdę w tym budżecie sprawdzi się każda lustrzanka czy na nawet bezlusterkowiec. Jakieś większe różnice będą prędzej w opcjach przy filmowaniu. Ja na twoim miejscu szukałbym nikona D5200, jeżeli oczywiście da radę kupić go do 2K z obiektywem.

WueN - Wto 23 Wrz, 2014

Usjwo napisał/a:
muzyk a jak powino byc?
Jestem laikom?

Chyba Leicą :)

komor - Wto 23 Wrz, 2014

agatt.13, kluczem będzie odpowiednie oświetlenie materiału, żeby wydobyć jego fakturę. Lustrzanka w sumie obojętnie, musisz jeszcze dysponować statywem, takim chociaż za 100 zł. Dwa tysiące na całość może się okazać za mało. Jeśli zależy Ci na naprawdę małych detalach to może się przydać obiektyw o lepszych własnościach makro, np. Sigma 17-70, a ona sama kosztuje z 1300 zł. Ale można zacząć od standardowego kitowego obiektywu 18-55, być może jego zdolność powiększania będzie dla Ciebie wystarczająca.

Samcami się nie przejmuj, tam po prostu kolega Muzyk chciał właśnie docenić fakt, że jesteś kobietą, ale że żyje na obczyźnie, to niepotrzebnie sugerował jakąś żeńską formę do wyrazy „laik”, a chyba takiej nie ma. :)

certainbeing - Wto 23 Wrz, 2014

jakakolwiek lustrzanka z pryzmatem, bo tkaniny tak najszybciej się wyostrzy dokładnie tam gdzie się chce, chyba że ktoś lubić walkę na liveview, da się, ale trwa to dłużej,
obiektyw - zależy jak duże mają być te zdjęcia, tzn. do druku ?

Usjwo - Sro 24 Wrz, 2014

certainbeing napisał/a:
jakakolwiek lustrzanka z pryzmatem, bo tkaniny tak najszybciej się wyostrzy dokładnie tam gdzie się chce, chyba że ktoś lubić walkę na liveview, da się, ale trwa to dłużej,

Szybkosc tu chyba nie jest priorytetem. Aparat i tak jest na statywie, a tkanina nie ucieka. Ostrzenie przez LV zajmuje kilka sekund, ale mamy 100% celnosci. Ostrzac za pomoca AF, wynik bedzie tez zalezny od puszki, obiektywu i oswietlenia.

certainbeing napisał/a:
obiektyw - zależy jak duże mają być te zdjęcia, tzn. do druku ?

Jezeli 2000PLN to budzet na calosc (aparat+opbiektyw) to i tak nie ma to znaczenia. Kasy wystarczy na tani aparat i tani obiektyw.
agatt.13 musisz doliczyc pare stowek (~300) na oswietlenie.

Nikon D3100 + 18-55mm + statyw + lampa (200W) + stojak + parasolka + blenda, da sie upchnac w 2000PLN.

Jak to zwykle bywa na forum, proponuje naciagnac budzet :smile: i sprobowac kupic to co wyzej z Nikonem D5100.