forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Canona 40D

DG - Pon 17 Mar, 2008
Temat postu: Jaki obiektyw do Canona 40D
Witam!
Stałem sie posiadaczem Canona 40D i niestety obiektyw będący w zestawie jest jaki jest. Poszukuje obiektywu w miare uniwersalnego, oferującego jakiś zoom przy zachowaniu dobrej jakosci zdjęć. Lubię pospacerować z aparatem w róznych ciekawych miejscach lecz wykonuję też zdjęcia na uroczystościach rodzinnych, wakacjach, czasem skradam się podglądając przyrodę...
Takie są moje potrzeby, bardzo prosze o pomoc w wyborze.

Arek - Pon 17 Mar, 2008

Do wyboru do koloru. Ja bym wybrał coś z tego:

Tamron 17-50 f/2.8
Sigma 17-70 mm
Sigma 18-50 f/2.8 Macro

Potem warto dokupić jakieś tele. W zależności od zasobów gotówkowych:

Sigma 70-300 APO
Canon 70-300 IS
Canon 70-200 f4L USM

Arek

DG - Pon 17 Mar, 2008

Dzięki za odpowiedź, niestety jestem początkujący, coraz więcej czytam i mam coraz większy mętlik w głowie...
Czy tele wybierać z zakresu jak napisałeć, czy warto mysleć o czymś z większym zakresem, jak to się ma do jakości, czy ma to sens!!!
Pytam gdyż widziałem w sieci nową Sigmę 18-125mm F3.8-5.6 DC OS HSM
Myślę o kupnie w stanach bo taniej i tam mogę wydać do 1000 zł.
Z czym wiążą się głowne różnice miedzy tele 70-300 a 18-125, pewno z tego co czytam gorsza jakość obrazu?
Zależy mi na dobrej jakosci obrazu oraz szybkim AF i przyzwoitej jasności i jak pisałem jakiś zoom, nie wiem czy to się da pogodzić czy lepiej szukać stabilizacji obrazu czy zwracać uwagę na coś innego, co jest ważniejsze??

Arek - Pon 17 Mar, 2008

DG napisał/a:
Z czym wiążą się głowne różnice miedzy tele 70-300 a 18-125

Różnice są zasadnicze. Ten pierwszy to obiektyw do większych przybliżeń i portretów,
ten drugi to uniwersalny zoom do wszystkiego od krajobrazów do portretów, ale na duże
zbliżenia nie licz.

MM - Pon 17 Mar, 2008

Niech sobie kolega kupi Sigmę 18-200 z OS i po problemie. Jak praktyka sklepowa pokazuje większość takich próśb o doradztwo pomimo innych sugestii i tak kończy się takim zakupem, więc... szkoda męczarni z wybieraniem :wink:
DG - Pon 17 Mar, 2008

Myślę, że w moim przypadku

"Niech sobie kolega kupi Sigmę 18-200 z OS Jak praktyka sklepowa pokazuje większość takich próśb o doradztwo pomimo innych sugestii i tak kończy się takim zakupem, więc... szkoda męczarni z wybieraniem " -autor MM

nie sprawdzi się, przymierzałem się do kupna Sigmy 70-300 DG APO MACRO lecz troszkę odstraszył mnie test a zwłaszcza dane dotyczące jakości przy max ogniskowej oraz szybkości i celności AF
Z tad moje pytania, nie wiem czy zdażałem w dobrym kierunku czy tez szukać innych opcji.
Nie chcę kosztem ZUPEŁNEJ uniwersalnosci tracić jakości, a ją stawiam ponad szeroką uniwersalnością

MM - Pon 17 Mar, 2008

W takim razie z inej beczki. Napisz za ile chcesz kupić tę optykę i jaki zakres ogniskowych chciałbyś posiadać.
Za bardzo testami się nie przejmuj bo ludzie często odstępstwo od doskonałości traktują jako ogromną słabość. Testy trzeba umieć interpretować. Sigma 70-300 APO to bardzo dobry obiektyw a jego AF dla większości ludzi będzie wystarczająco szybki. To szkło ma wyśmienity stosunek jakości do ceny i lepszego nie znajdziesz za te pieniądze. W tych pieniądzach nie możesz wymagać doskonałości na krańcu ogniskowych, takie bajery kosztują swoje. Sigma jest jest po prostu gorsza na końcu, ale nie jest zła tylko przeciętnie dobra.

DG - Pon 17 Mar, 2008

Kwestia dotycząca ogniskowej - tu prośba o fachową opinię, w jakim kierunku iść aby mieć trochę zbliżenia ! nie maga zoom ! w zakresie pozwalającym zrobić zdjęcie "nie pozowane", czasem przyroda, czasem dziecko, jak też normalne cpykanie...

Kwestia kwoty, myślę o zakupie w stanach przez znajomego i tam chciał bym wydać do 1000 zł.

W kwestii testów to pewno masz rację "przeciętnie dobre" nie jest złym i tu chcę aby ktoś mi podpowiedział czy to przeciętne jest do akceptacji..

krisv740 - Pon 17 Mar, 2008

sorry kolego, ale moim zdaniem przy tej kwocie wróć do odpowiedzi MM - 18-200 z OS, albo 28-300 - i co ? - znowy mega zoom? :mrgreen:
Arek - Pon 17 Mar, 2008

Dwa szkła, Sigmy 17-70 i 70-300 APO dadzą Ci jakość, światło i zakres, którego nie dostaniesz przy żadnym megazoomie. Do tego dokupisz plastikowego 1.8/50 i taki
zestaw starczy Ci na długo. Porobisz zdjęcia rok lub dwa, będziesz wiedział czego
oczekujesz, co Ci się przydaje, a jednocześnie na ile zadowala Cię ta jakość i czy
wymieniać na coś lepszego.

Daimon - Pon 17 Mar, 2008

Najlepiej rozpoznać swoje potrzeby w oparciu o własne doświadczenia. Ale o czegoś trzeba zacząć, a zestaw dwóch Sigm to bardzo dobry początek. Masz dobre body, postaraj się teraz o obiektywy, które będą w stanie wykorzystać jego możliwości. Obie strony równania pod tytułem "fotografowanie lustrzanką cyfrową" powinny być zrównoważone. A obiektywy typu Sigma 18-125mm tego Ci nie zapewnią.
krisv740 - Pon 17 Mar, 2008

panowie!
150% racji - moja uwaga miała na celu tylko i wyłącznie zwrócenie uwagi na lekko zaniżoną (1000pln) :!: kwotę chetną do zakupu obiektywu. ktoś na tym foru już słusznie zauważył, że lepiej mieć lekko gorsze body, ale lepsze szkła.
wydając kasą na body dobrze jest po prostu mieć to na uwadze-prawda?

MM - Pon 17 Mar, 2008

Szkoda tego dobrego aparatu na jakieś dwa zoomy za te pieniądze. Lepiej kupić stałkę i zbierać na coś porządnego. Nawet 35/2 będzie niezła na cropie. Do tego nieśmiertelny 50/1.8 i będzie jakość. Za 1000 zł nie widzę dwóch zoomów godnych uwagi.
Arek - Wto 18 Mar, 2008

No ale te 1000 zł starczy tylko na 2.0/35. Bardziej 2.8/28 i 1.8/50, choć minimalnie się budżet przekroczy. Choć szczerze mówiąc zestaw tych dwóch stałek dla amatora jest
świetny. Jakość nieosiągalna dla zoomów, światło też, a przy tym człowiek się nauczy
myśleć nad kadrem.

DG - Wto 18 Mar, 2008

Kontynuując wczorajszy wątek
Moja 40D jest wyposażona w obiektyw Canon EF 50 mm f/1.4 USM
i właśnie do tego chce dobrac zoom...

Daimon - Wto 18 Mar, 2008

To może warto skupić się na jednym ale przyzwoitym szkle?
Tradycyjnie dobrą propozycją jest Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II - http://www.optyczne.pl/30...dsumowanie.html
Jakby co, to służę surowymi zdjęciami, Tamron + 30d.

DG - Wto 18 Mar, 2008

Co jeśli nie tamron?
Coś z wyższego zakresu ogniskowych?

ArturMaly - Wto 18 Mar, 2008

Tamron 28-75 :)
mavierk - Wto 18 Mar, 2008

kup sobie 50/1.4 85/1.8 i do tego.. em... sigme 18-200OS i będziesz płakał ze szczęścia (że kupiłeś dwie stałki na zdjęcia na ściane i sigme na wszystko :D )
koraf - Sro 19 Mar, 2008

DG napisał/a:
Co jeśli nie tamron?
Coś z wyższego zakresu ogniskowych?

Na optyce nie ma co oszczędzać moim zdaniem jak brać to od razu dobry ( mniej się traci przy odsprzedaży i lepiej służy przez lata :grin: ) jeśli nie tamron ta canon oczywiście :mrgreen: i wybór jest szeroki : tu polecałbym 70-200/4 L lub jaśnieszy :wink: .

komor - Czw 20 Mar, 2008

Arek napisał/a:
Bardziej 2.8/28 i 1.8/50, choć minimalnie się budżet przekroczy. Choć szczerze mówiąc zestaw tych dwóch stałek dla amatora jest świetny. Jakość nieosiągalna dla zoomów, światło też, a przy tym człowiek się nauczy myśleć nad kadrem.

No jak to jest z tą jakością C28/2.8? Bo jak porównuję wykresy rozdzielczości w waszych testach z wykresami mojej Sigmy 17-70/2.8-4.5, to wychodzi mi, że kupując te 28 mm zyskam tylko nieco na świetle, bo szczytowa rozdzielczość w S17-70 jest taka sama jak w C28. W centrum, bo na brzegu S jest nawet lepsza.

Biorąc pod uwagę, że 28/2.8 nie kosztuje takich groszy jak 50/1.8, to jakoś mnie to szkło nie pociąga. No tylko to światło, ale to za mało. Chyba że plastyka, bokeh... ale to dla mnie zagadka, z testów się tego nie dowiem...

Ciekawi mnie natomiast szkło 28/1.8 USM, tylko ta cena... Gdyby to szkło było przetestowane, to możnaby je porównać z Sigmą 30/1.4 i wybrać sobie.