|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D70s vs. Canon EOS 350D vs. ?
KDZ - Sob 29 Lip, 2006 Temat postu: Nikon D70s vs. Canon EOS 350D vs. ? Witam wszystkich forumowiczów
Zastanawiam się nad zakupem mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Wcześniej fotografowałem aparatami Olympus C-4000 i Konica Minolta Dimage Z3.
Znajomy fotograf polecił mi kupno Nikona D70s. Przeczytałem o nim wiele dobrego, jednak wydaje mi się, że koszt jego zakupu + jako takie wyposażenie w akcesoria dodatkowe (są drogie) jest zbyt duży. Z kolei zobaczyłem w CHIP Komputer Test, że Nikon D70s przegrywa w rankingu o jedno oczko z nieco tańszym Canonem EOS 350D. Stąd moje pytanie - co wybrać? A może jeszcze inny model? Zastosowanie aparatu - uniwersalne.
Jednocześnie zastanawiam się nad obiektywami do przyszłego body. W przypadku Nikona myślałem nad kitowym 18-70 i 70-300 (nie ED). W przypadku Canona jeszcze nie patrzyłem z racji tego, że bardzo niedawno się nim zainteresowałem jako możliwy zakup.
MM - Sob 29 Lip, 2006
Odpowiednikiem Canona 350D jest Nikon D50 i ten jest zdecydowanie lepszym wyborem. Kupiony wraz z obiektywem 18-70 rozłoży Canona 350D z kitowym szkłem na łopatki. A jak możesz to poczekaj bo za dwa tygodnie wychodzi kolejny model Nikona, który będzie prawdopodobnie następcą D70s. Co do szkieł to Canon ma mało dobrych i tanich. Nikon ma więcej dobrych szkieł ze średniej cenowej półki. NIESTETY, nad czym sam ubolewam ogromnie jako canonier od zawsze.
KDZ - Sob 29 Lip, 2006
MM napisał/a: | Odpowiednikiem Canona 350D jest Nikon D50 i ten jest zdecydowanie lepszym wyborem. Kupiony wraz z obiektywem 18-70 rozłoży Canona 350D z kitowym szkłem na łopatki. A jak możesz to poczekaj bo za dwa tygodnie wychodzi kolejny model Nikona, który będzie prawdopodobnie następcą D70s. Co do szkieł to Canon ma mało dobrych i tanich. Nikon ma więcej dobrych szkieł ze średniej cenowej półki. NIESTETY, nad czym sam ubolewam ogromnie jako canonier od zawsze. |
Dzięki za odpowiedź. Tylko czy następca Nikona D70s nie będzie czasem droższy?
Arek - Sob 29 Lip, 2006
Można polemizować co jest czego odpowiednikiem. Nikon D70 był przecież odpowiedzią na Canona 300D. A D70s od D70 różnią zmiany w zasadzie kosmetyczne. Faktem jest, że
wybór na rynku ostatnio duży i zakupem chyba warto się wstrzymać, bo:
1. Wychodzi następca D70s i na pewno bedzie miało to wpływ na ceny D50 i D70s
2. Na Photokinie Canon zaprezentuje najprawdopodobniej następcę 350-tki, co będzie
miało silny wpływ na jej ceny.
3. Na rynku jest już Sony Alfa100 - na razie z ceną na poziomie 3200 zł. Ale po wejściu
nowych modeli Nikona i Canona, cena szybko spadnie
4. Niedługo w Europie dostępna będzie lustrzanka Panasonica. Na razie nie wiadomo,
co ona sobą prezentuje, ale...
W okolicach listopada wszystko powinno być jasne i pozostanie tylko wybrać coś
najlepszego do swoich potrzeb.
Arek
KDZ - Sob 29 Lip, 2006
Dzięki za porady
A jak duża jest różnica w przypadku Nikona D50 i D70s?
Co myślicie o tej ofercie? http://www.medialider.pl/...70mm-torba.html
BTW możecie podać jakieś linki do stron z nowościami i aktualnościami na temat sprzętu foto? Żebym wiedział co kiedy planują wypuścić na rynek Język pol lub ang. Z góry dzięki
Arek - Sob 29 Lip, 2006
KDZ napisał/a: |
BTW możecie podać jakieś linki do stron z nowościami i aktualnościami na temat sprzętu foto? Żebym wiedział co kiedy planują wypuścić na rynek Język pol lub ang. Z góry dzięki |
A sprawdzałeś: www.optyczne.pl ?
KDZ - Sob 29 Lip, 2006
Aha
tylko jakoś nie widziałem tam o następcach 350-tki i D70s
Arek - Sob 29 Lip, 2006
Bo na razie nie ma konkretów. O Canonie tylko plotki, a o Nikonie tyle co Nikon się nachwalił. Że za dwa tygodnie będzie coś nowego z 10 MPix matrycą... Można się domyślać, że to
następca D70s i odpowiedz na 10 MPix u Sony Alfa100, ale o plotkach to sobie tutaj możemy pogadać - newsa o tym nie będę pisał. Jak chcesz więcej plotek i domysłów to zajrzyj na forum Nikona, tam o następcy D70s masz kilkaset postów.
Arek
KDZ - Nie 30 Lip, 2006
czytałem te plotki i rzeczywiście narazie są to tylko domysły - brak konkretów...
eska - Nie 30 Lip, 2006
Jak na razie Nikon Klub Polska zapowiedzial, ze 12 sierpnia (trzy dni po swiatowej premierze) w Lodzi odbedzie sie Polska premiera nowej lustrzanki tego producenta.
Tymczasem osby zainteresowane kupnem dslr-a powinne wstrzymac sie do konca wrzesnia, kiedy to beda znane wszystkie nowosci producentow z branzy foto a sytuacja na rynku stanie sie bardziej klarowna.
Konrad
KDZ - Pon 31 Lip, 2006
a w przypadku Canona EOS 350D jakie obiektywy byście polecili? Kitowego w ogóle nie biore pod uwagę z racji złych opinii na jego temat. Interesuje mnie jakiś szerokokątny zoom i teleobiektyw. Cenowo max do ok. 1500 PLN za 2 obiektywy.
Arek - Pon 31 Lip, 2006
Najtańszy wariant, to właśnie kitowe szkło, które jest dobre w zaresie 18-30 mm. Trzeba to uzupełnić stałką 1.8/50 mm i np. Tamronem 55-200 mm. Cały zestaw, 100 zł za kita, 370 zł za 50tkę i 600 zł za Tamrona czyli w 1100 się zamykasz.
Wariant droższy to kit, 50tka i np. Sigma 70-300 APO DG. Zmieścisz się w 1300 zł.
Jeśli zaś chcesz bawić się w rozsądne zamienniki kita, to trzeba pójć w kierunku
Tamrona 17-50 lub Sigmy 17-70 i tutaj kasy na tele już nie starcza.
Arek
MM - Wto 01 Sie, 2006
To lepiej kupić Nikona D50 z jego kitem i Sigmę 70-300 APO. A jeszcze lepiej tego Nikona plus Nikkor 18-70 i w/w Sigma. Zamkniesz się w okolicach 4200 zł i będziesz miał świetny aparat i bardzo dobre szkła.
KDZ - Sro 02 Sie, 2006
A jak się mają szumy przy wyższych czułościach ISO? Gdzie są najmniejsze/największe? W D50, D70s, 300D czy 350D?
Arek - Sro 02 Sie, 2006
Od najmniejszych szumów do największych: 350D, 300D, D50, D70s.
Arek
KDZ - Sro 02 Sie, 2006
Dzięki za klarowność
A czy Sigma 18-50 f/3.5-5.6 DC również zaliczałaby się do "rozsądnych zamienników kita" Canona 350D? Czy jest wystarczająco lepsza od kitowego szkła? Można ją dostać już za ok. 500 PLN
No i czy jest sens kupować droższe D70s zamiast D50? Przy wybraniu tańszej opcji (tak jak napisał MM) dostępne na moją kieszeń są Nikkor 18-70 + Sigma 70-300 APO.
Sam już nie wiem mętlik totalny
BTW jak to jest z cenami obiektywów? Bo może wybrałbym wariant = 1 szkło na początek i za jakiś czas dopiero tele. Stąd pytanie: jak szybko tracą one na wartości?
|
|