forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Jaki format zdjęć?

fireman82 - Nie 05 Paź, 2014
Temat postu: Jaki format zdjęć?
Witam.

Mam pytanko, posiadam Panasonica LX7 i do wyboru tryby formatu zdjęć: 1:1, 4:3, 3:2, 16:9. Jaki tryb wybrać? Większość zdjęć oglądam na tv (16:9), ale też wywołuje na papier. W jakim formacie fotografować żeby nie ucinali przy wywoływaniu odbitek?

Z góry dzięki.

Wojmistrz - Nie 05 Paź, 2014

papiery foto mają format 3:2
TS - Nie 05 Paź, 2014

To zależy od formatu odbitki, ja standardowo robię 15x21 - znacznie ładniej się prezentują niż maleństwa 10x15, a cena nie jest dużo wyższa. Wówczas bliżej jest 4:3 niż 3:2, choć w obu wypadkach trzeba sobie przyciąć na kompie, żeby potem nie mieć przykrych niespodzianek.
Maciek - Nie 12 Paź, 2014

Ja mam od wielu lat LX5 i wypraktykowałem sobie następującą metodę:

- skoro w większości przypadków zdjęcia oglądam na tv to robię je w formacie 16:9, fajnie się je ogląda bez bocznych pasów.

- ponieważ jednak papierowe zdjęcia mają format 3:2 zdjęcia staram się tak kadrować, żeby ucięcie boków w fotolabie nie spowodowało strat. Np. robiąc zdjęcia zbiorowe nie zapełniam całego kadru ludźmi, lecz zostawiam po bokach wolne miejsce na bezstratne "obcięcie". Podobnie robię w przypadku zdjęć krajobrazowych.

Wojmistrz - Nie 12 Paź, 2014

A ja robię w RAW, więc mam całość niezależnie od ustawień i kadruję dopiero w Lightroomie :)
TomPL2 - Pon 13 Paź, 2014

Ale co ci RAW pomoże, jak nie zostawisz miejsca na "obcięcie"?
Wojmistrz - Pon 13 Paź, 2014

Nic. Fotografujac i pozostawiajac zdjecie w formacie RAW, zapisywane jest w pelnej wielkosci matrycy, nawet lacznie z nienaswietlonymi miejscami, ktore sa poza polem obrazowania obiektywu. W takim przypadku i tak musze sobie je potem wykadrowac w jakims formacie. Takie zdjecia potrafia pokazac wiecej niz z ustawionym na sztywno formatem.