forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Canona 60D?

Phila - Pon 06 Paź, 2014
Temat postu: Jaki obiektyw do Canona 60D?
Witam,

Jaki obiektyw polecacie do ww modelu. Potrzebuję z dobrym światłem i ostry do architektury i wnętrz oraz architektura w nocy. Aktualnie posiadam Sigmę 17-70 f/2.8 obiektyw ok, ale ostatnio włóczę się po muzeach a tam zakaz używania lamp a na statyw brak czasu (jak to na zorganizowanych wycieczkach). Sytuacja wymusiła do zdjęć z ręki a przy posiadanym obiektywie przy podkręceniu iso zaczyna mocno "szumieć"

Jestem nowicjuszem!

Pozdrawiam

muzyk - Pon 06 Paź, 2014

Phila napisał/a:
Potrzebuję z dobrym światłem i ostry do architektury i wnętrz oraz architektura w nocy.

Tokina 11-16 f2.8 II

Usjwo - Pon 06 Paź, 2014

muzyk napisał/a:

Tokina 11-16 f2.8 II

ale 2.8 to dla kolegi Phila za malo, bo juz taki ma

muzyk - Pon 06 Paź, 2014

Usjwo napisał/a:

Oprócz Sigmy 18-35 1.8 nie ma nic jaśniejszego poniżej 18 mm. Zatem?

Phila napisał/a:
Sytuacja wymusiła do zdjęć z ręki a przy posiadanym obiektywie przy podkręceniu iso zaczyna mocno "szumieć"

Zatem, albo monopod (w muzeum odpada), albo ewentualnie zmiana aparatu, by mniej "szumiał".

Phila - Pon 06 Paź, 2014

Napisałem, że mam Sigmę 17-70 ale nie musi być ze zmienną ogniskową do architektury (przynajmniej tak czytałem). Tak jak pisałem, jestem nowicjuszem i nie wiem czy ze stałą ogniskową będzie spełniał wymagania do archit. wnętrz i zdjęć nocnych.
kozidron - Pon 06 Paź, 2014

Phila, obiektywy szerokokątne są ze światłem 2.8, jedynym wyjatkiem jest tu wcześniej wspomniana sigma 18-35/1.8. Pytanie brzmi czy potrzebujesz szerokiego kąta, bo stałki w przedziale 20-28mm ze swiatłem 1.4 wcale tanie nie są.
Phila - Pon 06 Paź, 2014

To troszkę źle lub za mało napisałem.

Cena nie jest dla mnie przeszkodą.

komor - Pon 06 Paź, 2014

Usjwo napisał/a:

Sigma 17-70 ma f/2.8 tylko na szerokim końcu, na 70mm ma f/4 (lub 4.5 w starszej wersji).
Tokina 11-16 raczej ją uzupełni niż zastąpi, ale do muzeów to fajna propozycja. Samą Sigmę 17-70 zastąpić można albo Canonem 17-55/2.8 IS, albo, w tańszym wariancie, Sigmą 17-50/2.8 OS. Niestety kosztem zmniejszenia maksymalnej ogniskowej.
Phila, tę Sigmę masz ze stabilizacją? Nie wystarczy ona do pracy w ciemniejszych warunkach?

Phila napisał/a:
To troszkę źle lub za mało napisałem.

Cena nie jest dla mnie przeszkodą.

a ogniskowa? Brakuje ci zakresu w tej sigmie, potrzebujesz szerzej?

Phila - Pon 06 Paź, 2014

[quote="komor"]
Usjwo napisał/a:

Phila, tę Sigmę masz ze stabilizacją? Nie wystarczy ona do pracy w ciemniejszych warunkach?

Tak, ze stabilizacją. We wnętrzach jeszcze można przyjąć, że zdjęcia są na przyzwoitym poziomie. Natomiast przy zdjęciach nocnych - "widzę ciemność" a jak podkręcę iso na 3000 do 5000 to mocno szumi. Ze statywu jest ok, bo małe iso i dłuższy czas naświetlania chociaż też są minusy bo np. lampy latarni wychodzą jak gwiazdki.

[ Dodano: Pon 06 Paź, 2014 14:58 ]
[quote="kozidron"
a ogniskowa? Brakuje ci zakresu w tej sigmie, potrzebujesz szerzej?[/quote]

Do architektury im szerzej to chyba lepiej? tak czytałem.

Phila napisał/a:
Tak, ze stabilizacją. We wnętrzach jeszcze można przyjąć, że zdjęcia są na przyzwoitym poziomie. Natomiast przy zdjęciach nocnych - "widzę ciemność" a jak podkręcę iso na 3000 do 5000 to mocno szumi. Ze statywu jest ok, bo małe iso i dłuższy czas naświetlania chociaż też są minusy bo np. lampy latarni wychodzą jak gwiazdki.

Kolego Phila niestety przy dłuższych czasach trzeba stosować statyw, tu nie pomoże ani magia ani jasny obiektyw, owszem troszku ułatwi ;) ale w bardzo trudnych warunkach gdzie czasy są powyżej 1/2s żadna stabilizacja nie pomoże. Przy fotografii miasta nocą uzywa się statywu, inna droga to absurd.
Żeby mieć w miarę przyzwoite ISO 6400 musiałbyś mieć co najmniej nikona d800 albo canona 6d/5d2/5d3.
Dodac tylko można, że gościu który użyje statywu z byle jakim entry levelem i tak zrobi w takim przypadku lepsze zdjęcia.

Phila napisał/a:
Do architektury im szerzej to chyba lepiej? tak czytałem.

to co czytałaś, może się słabo przekładać na to co potrzebujesz, bo chyba ty wiesz najlepiej co potrzebuje?
Widziałem fajne zdjęcia architektury na szerokim i wąskim kącie.

Phila - Pon 06 Paź, 2014

Ale o stabilizacji napisałem tylko jako odp. na zadane pytanie - czy Sigma, którą posiadam ma stabilizację"! Owszem, jestem laikiem w temacie fotografii ale podstawy są mi znane. Poruszyłem również temat statywu jako informację, że używam do zdjęć nocnych z dłuższym czasem naświetlania z tą samą Sigmą!

Chodzi mi o obiektyw, którym będę mógł wykonać poprawne zdjęcie (bez szumu) w słabym oświetleniu bez statywu.

Przeglądałem sporo zdjęć, w których zdjęcia wnętrz jak i nocne były wykonane bez statywu (tak przynajmniej twierdzą ich autorzy) i bez szumu.

Nie upieram się również, że obiektyw musi być szerokokątny (fajnie by było jak by był) - MUSI BYĆ Z B. DOBRYM ŚWIATŁEM.

Usjwo - Wto 07 Paź, 2014

Phila

Zakladajac ze 2.8 to za malo to mozesz miec

+1EV f2.0
+1 1/3EV f1.8
+2EV f1.4
+2 1/3 EV f1.2

Z obiektywow systemowych masz dostepne od najszerszego:

24mm f/1.4 - czyli +2EV
28mm f/1.8 - czyli +1 i 1/3 EV
35mm f/1.4 - czyli +2EV
50mm f/1.2 - czyli +2 i 1/3EV

i nic tu wiecej nie przeskoczysz. Reszte trzeba nadganiac ISO
Skoro kasa nie jest problemem to proponuje 6D + 24f/1.4

W 6D spokojnie daje rade 12800. Ponizej zdjecie f=9.0, t=1/80, ISO12800, czyli gdzies okolo 5.5EV swiatla bylo, zdjecie robione z reki

Transponujac to na 24mm f1.4, czyli f=1.4 i t=1/30, mamy jeszcze 6EV zapasu, czyli z reki swobodnie sie da nawet przy 0EV. Musisz sobie tylko odpowiedziec jaki jest sens robienia architektury na f1.4

Bez odszumiania:

Z odszumianiem "puszkowym" na polowie zakresu

Sunders - Wto 07 Paź, 2014

Usjwo napisał/a:
Z obiektywow systemowych masz dostepne od najszerszego:

24mm f/1.4 - czyli +2EV
28mm f/1.8 - czyli +1 i 1/3 EV
35mm f/1.4 - czyli +2EV
50mm f/1.2 - czyli +2 i 1/3EV

i nic tu wiecej nie przeskoczysz. Reszte trzeba nadganiac ISO

Niezupełnie. Można do tego dodać stabilizację. Jest np. 35/2 IS USM.

Usjwo - Wto 07 Paź, 2014

Sunders napisał/a:

Fakt, jakos mi umknal ten obiektyw mamy +1EV i dodatkowe +3EV na stabilizacji (wedlug papierow nawet +4EV)
Z drugiej strony kolega tez ma obiektyw 2.8 ze stabilizacja, wiec i tak pozostaje ISO :)

kozidron - Wto 07 Paź, 2014

Sunders napisał/a:

Sunders, ale co z tego? Jeżeli:

kozidron napisał/a:
gościu który użyje statywu z byle jakim entry levelem i tak zrobi w takim przypadku lepsze zdjęcia.

w tym przypadku rozwiązaniem jest tylko statyw. Ja bym sobie wział na poważnie to co wcześniej zostało napisane, jak widać nawet 2X. Zresztą jaki sens ma robienie architektury nocą na f=1.4 :roll:

Phila napisał/a:
Nie upieram się również, że obiektyw musi być szerokokątny (fajnie by było jak by był) - MUSI BYĆ Z B. DOBRYM ŚWIATŁEM.

wydaje mi się, że to sie skończy jedna z bardziej abstrakcyjnych porad na tym forum ;)

Jasny obiektyw, nie musi być szerokokątny do architektury nocą użyteczny w okolicach pełnej dziury :smile: to może 24L :wink:

Phila napisał/a:
Przeglądałem sporo zdjęć, w których zdjęcia wnętrz jak i nocne były wykonane bez statywu (tak przynajmniej twierdzą ich autorzy) i bez szumu.

z 60D :razz: ?

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Usjwo napisał/a:

Skoro kasa nie jest problemem to proponuje 6D + 24f/1.4

W 6D spokojnie daje rade 12800. Ponizej zdjecie f=9.0, t=1/80, ISO12800, czyli gdzies okolo 5.5EV swiatla bylo, zdjecie robione z reki

Tak to jest z amatorami (mam na myśli siebie).

W pierwszej kolejności powinienem zadać pytanie na tym forum i dopiero iść do sklepu. Ja zrobiłem dokładnie odwrotnie. A pan w sklepie przekonywał mnie, że dla amatora Canon 60D z Sigmą 17-70 f/2.8 to kosmos. No cóż - uczę się na błędach.

Dzięki za porady. Wybrałem to rozwiązanie 6D + 24f/1.4 lub 5D MIII

Czy pomiędzy 6D a 5D są wielkie różnice? Nie chodzi mi o ilość dostępnych opcji aparatu tylko o efekty i jakość zdjęć przy tym samym obiektywie.

Phila napisał/a:
Czy pomiędzy 6D a 5D są wielkie różnice?

w obrazowaniu 6d ma lekka przewagę nad 5d3 (minimalną) ale w ergonomii to już są spore róznice, af i jego konfiguracja to już ogromna różnica na korzyść 5d3.

Phila napisał/a:
Nie chodzi mi o ilość dostępnych opcji aparatu tylko o efekty i jakość zdjęć przy tym samym obiektywie.

przy nieuciekającej architekturze tego nie odczujesz ;)

Phila, ja mimo wszystko nawet do tego 6d czy 5d3 i tak kupiłbym statyw.

Phila - Wto 07 Paź, 2014

kozidron napisał/a:

Phila, ja mimo wszystko nawet do tego 6d czy 5d3 i tak kupiłbym statyw.

Panie kolego, statyw to ja mam. Problem jest zgoła odmienny. Ostatnio troszkę "szlajam" się z wycieczkami po Europie i jak to w takich sytuacjach bywa.... "proszę państwa - na lewo most, na prawo pomnik - idziemy dalej". Brak czasu na rozstawianie statywu.

muzyk - Wto 07 Paź, 2014

6d.
Phila - Wto 07 Paź, 2014

muzyk napisał/a:
6d.

Czyli taniej a lepiej?

Phila napisał/a:
Panie kolego, statyw to ja mam. Problem jest zgoła odmienny. Ostatnio troszkę "szlajam" się z wycieczkami po Europie i jak to w takich sytuacjach bywa.... "proszę państwa - na lewo most, na prawo pomnik - idziemy dalej". Brak czasu na rozstawianie statywu.

o matko z córką :zalamany: czyli robisz japońskie zdjęcia, no cóż kazdemu wedle potrzeb.

Phila napisał/a:
Czyli taniej a lepiej?

nie, przecież napisałem dość jasno:

kozidron napisał/a:
w obrazowaniu 6d ma lekka przewagę nad 5d3 (minimalną) ale w ergonomii to już są spore róznice, af i jego konfiguracja to już ogromna różnica na korzyść 5d3.

muzyk, tylko podsumował, ze tobie 6d wystarczy.

Phila, tyle, że ja uważam iż troszeczkę to poszło w złą stronę, chodzisz po nocy z wycieczką i po lewej jest pomnik a po prawej most, co to za wycieczka, że nie ma czasu na statyw albo nawet na to co jest ważniejsze niż jakieś zdjęcia pomnika, czyli zwykły odpoczynek połaczony z podziwianiem i delektowaniem się widokami.

muzyk - Wto 07 Paź, 2014

6d:
nieco mniej szumi i ma trochę większą dynamikę tonalną od 5dIII
czyli 7,5 vs 6,6 EV
punkt środkowy "łapie" od -3 EV, w 5dIII od -2
poza tym, ma moduł wifi i gps
kółkowybierak już znasz z 60D - w 6d jest taki sam (nie podoba mi się osobiście to rozwiązanie)
AF da radę w architekturze, a przy normalnym świetle i boczne punkty dadzą radę, co by ciągle nie przekadrowywać.
Poza tym, 6D z takim 40 2.8 STM jest prawie tak mały jak jakiś bridge, czy większy kompakt - co w wycieczkach może się przydać.

5dIII ma przede wszystkim lepszy AF (pytanie, czy potrzeba Ci te 61 punktów, nie lepiej jeden od -3 EV i przekadrowywanie), 100% pokrycia kadru w wizjerze i lepszą ergoomię - wybierak i kółko są oddzielnie.

muzyk napisał/a:
poza tym, ma moduł wifi i gps

ta to się na japońskie pstryki przyda / Phila tylko sie nie obraź ;) /

cała reszta za muzykiem ;)

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Dzięki Panowie za fachowe i "łopatologiczne" zobrazowanie i rozwiązanie mojego problemu.

Decyzja praktycznie zapadła i będzie 6D + 24f/1.4 a "zaoszczędzone" pieniążki przeznaczę na stałkę 100m do portretów.

Takie są wycieczki!!! Może troszkę przebarwiłem ale czasu na rozstawianie statywów brak. Będąc na takiej "pędzącej wycieczce" chcesz zrobić zdjęcie i jeszcze posłuchać co mówi. Zostaje więc tylko foto z ręki. Co innego jak będę sam dysponował swoim czasem. Wtedy ok, nawet ten 60D w pełni by mnie zadowolił bo nie jest aż taki zły (dla mnie).

Pozostała jeszcze kwestia sprzedawcy. Powinienem mu ten sprzęt wsadzić do samego odbytu i podziękować za "fachową" obsługę.

muzyk - Wto 07 Paź, 2014

Phila napisał/a:
i będzie 6D + 24f/1.

Pamiętaj przy tym, że przymknięty 24 1.4 jest tak ciemny jak przymknięty, ale...
dasz radę z możliwościami ISO 6d.
No i 24 1.4 II (choć używany I też obleciałby).
Phila napisał/a:
Powinienem mu ten sprzęt wsadzić do samego odbytu

ale hardcore :twisted:

Phila napisał/a:
Decyzja praktycznie zapadła i będzie 6D + 24f/1.4

Phila, tylko zarejestrowałeś, że robienie architektury w okolicach pełnej dziury (f~1.4) na wysokim iso to trochę mija się z celem a jakość tych zdjęć będzie zdecydowanie słabsza niż z puszki entry level na statywie czy nawet monopodzie?
Delikatnie ci próbuje uświadomić, że to nie jest najlepsze rozwiązanie.

Phila napisał/a:
Powinienem mu ten sprzęt wsadzić do samego odbytu i podziękować za "fachową" obsługę.

a co miał facet zrobić, zazwyczaj jestem pierwszy, który krytykuje takich sprzedawców ale się wcale nie dziwie

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Ja to rozumiem, że statyw jest nieoceniony. Proszę, zrozum też mnie. Nie ma czasu na statyw to raz, a dwa - do większości znaczących muzeów zakaz wnoszenia nawet pilnika do paznokci. Więc jak się ma do tego statyw?

Phila napisał/a:
Ja to rozumiem, że statyw jest nieoceniony. Proszę, zrozum też mnie. Nie ma czasu na statyw to raz, a dwa - do większości znaczących muzeów zakaz wnoszenia nawet pilnika do paznokci. Więc jak się ma do tego statyw?

nie wiem, nie fotografuje w muzeach, foto pomników też mnie nie interesuje, japońskie podejście do fotografii na wycieczce jest totalnie poza moim kręgiem zainteresowań. Mogę oczywiście zrozumieć, pstryk od czasu do czasu na wakacjach, wszystko w granicach rozsądku ;)

Phila, to takie trochę podejście na "mieć, żeby mieć" a jakośc tego co masz ze względu na podejście spadła na całkiem daleki plan, mimo zacnego zestawu ;)

Phila - Wto 07 Paź, 2014

A kto bogatemu zabroni :mrgreen:

Phila napisał/a:
A kto bogatemu zabroni :mrgreen:

dobrze, że zdajesz sobie z tego sprawę i o to chodzi i o to chodzi ;)

muzyk - Wto 07 Paź, 2014

To kup 5dlll :razz:
komor - Wto 07 Paź, 2014

Cytat:
Pozostała jeszcze kwestia sprzedawcy. Powinienem mu ten sprzęt wsadzić do samego odbytu i podziękować za "fachową" obsługę.

Jak zauważył już Kozi, nie bardzo masz o co mieć pretensje. Sprzedawca prawdopodobnie założył, że do takich celów kupno sprzętu za takie pieniądze jak 6D + 24L jest mało sensowne lub prawdopodobne i po prostu Cię nie naciągnął. Mam tylko nadzieję, że zdajesz sobie sprawę iż 24L nie ma zooma. I tak przydałby się jeszcze jakiś obiektyw.

Phila - Wto 07 Paź, 2014

muzyk napisał/a:
To kup 5dlll :razz:

Kilka postów wyżej radziłeś 6D a teraz 5D?

[ Dodano: Wto 07 Paź, 2014 12:44 ]
komor napisał/a:
Mam tylko nadzieję, że zdajesz sobie sprawę iż 24L nie ma zooma.

Ma - nożny :wink: Mi to nie przeszkadza, to są wycieczki więc parę kroków więcej...

komor napisał/a:
I tak przydałby się jeszcze jakiś obiektyw.

No przecież napisałem, że do powyższego zestawu jeszcze dodatkowo stałkę z ogniskową 100 do portretów.

Mam żal, bo określiłem jasno i wyraźnie, że chcę kupić sprzęt dobry i koszty mnie nie przestraszą. Sprzedał 60D z Sigmą 17-70..... Chyba zauważył, że jestem laikiem.

Cytat:
Mam żal, bo określiłem jasno i wyraźnie, że chcę kupić sprzęt dobry i koszty mnie nie przestraszą. Sprzedał 60D z Sigmą 17-70..... Chyba zauważył, że jestem laikiem.

Phila, my tu jesteśmy przyzwyczajeni, że ludzie podchodzą bardzo ściśle do budżetu. Niby to napisałeś ale potencjalnie górną granicę mozna ustalić jeszcze wyżej np. z nikonem d800.
Pewnie tak samo pomyślał sprzedawca, ja bym go nie obwiniał, masz zestaw(60d+ sigma) do latwiejszych tematów ;)

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Tak czytałem wiele tematów na tym forum i faktycznie większość chce kupić tanio i dobre. Może troszkę snobistycznie to wygląda ale jak coś kupuję to chcę mieć sprzęt dobrej jakości (nie musi to być najwyższa półka! - musi być dobry). Jeśli na czymś się znam to sam decyduje co kupić, jeśli nie to polegam na wiedzy sprzedawcy (przepraszam, od dzisiaj już im nie). To był oczywisty mój błąd. Kolejność powinna być odwrotna: wiedza a później sklep. Uczymy się na błędach.

Phila napisał/a:
Sytuacja wymusiła do zdjęć z ręki a przy posiadanym obiektywie przy podkręceniu iso zaczyna mocno "szumieć"

Phila, czy możesz określić przy jakiej przysłonie i do jakiego ISO musiałeś "podkręcać"? Czy używałeś stabilizacji?

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Sunders napisał/a:

Phila, czy możesz określić przy jakiej przysłonie i do jakiego ISO musiałeś "podkręcać"? Czy używałeś stabilizacji?

Chodzi Ci o 60D?

2.8 iso do 5000 ze stabilizacją

W lightroom'ie niby szum zlikwidowałem ale zdjęcia wyszły takie.... mdłe, bez wyrazu (pasztet)

Usjwo - Wto 07 Paź, 2014

Moze pokaz zdjecie i RAW'a. Czesto ta "mdlosc" jest wynikiem niepoprawnej obrobki

A AF trafiał w takich warunkach bez problemu?
Phila - Wto 07 Paź, 2014

Sunders napisał/a:
A AF trafiał w takich warunkach bez problemu?

A jak inaczej wykonał bym foto? Czy bez problemu? To różnie! Zauważyłem, że pkt musiałem ustawiać na jaśniejszy fragment budynku więc ostrość łapałem na oświetlonych elewacjach.

[ Dodano: Wto 07 Paź, 2014 14:08 ]
Usjwo napisał/a:
Moze pokaz zdjecie i RAW'a. Czesto ta "mdlosc" jest wynikiem niepoprawnej obrobki

Jak wrócę z firmy do domu to nie ma problemu.

Phila napisał/a:
W lightroom'ie niby szum zlikwidowałem ale zdjęcia wyszły takie.... mdłe, bez wyrazu (pasztet)

Likwidowałeś tylko szum, czy coś jeszcze?

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Sunders napisał/a:

Likwidowałeś tylko szum, czy coś jeszcze?

Troszkę mieszałem tymi suwaczkami: kontrast i jeszcze coś. Jak będę w domu to napiszę dokładnie.

Phila napisał/a:
2.8 iso do 5000 ze stabilizacją

Usjwo napisał/a:

Przy wartościach iso 3200- 5000 oraz pełnej dziurce ;) mdłość z tej matrycy i obiektywu jest dość naturalna i nie trzeba jej nawet pomagać w LR ;)
Oczywiście, nie wykluczam że w LR można tą "mdłość" pogłębić ;) ale nie oszukujmy się, przy takich parametrach cudów nie ma, dodatkowo biorąc jeszcze pod uwagę całkiem prawdopodobny długi czas mogło dojśc do poruszenia i masz babo placek.

Sunders, ja rozumiem, że jesteś dociekliwy :shock: ale na iso 3200 z pełną dziurą z tej matrycy może być słabo a nawet musi.

kozidron napisał/a:
na iso 3200 z pełną dziurą z tej matrycy może być słabo a nawet musi

Jestem ciekawy jak słabo wyszło i dlaczego aż tak.

kozidron napisał/a:
przy takich parametrach cudów nie ma, dodatkowo biorąc jeszcze pod uwagę całkiem prawdopodobny długi czas mogło dojśc do poruszenia

No właśnie. Matryca 60D niekoniecznie musi być jedyną przyczyną.
Poczekajmy na przykładowe RAW-y, najlepiej przed i po obróbce.

Cytat:
No właśnie. Matryca 60D niekoniecznie musi być jedyną przyczyną.
Poczekajmy na przykładowe RAW-y, najlepiej przed i po obróbce.

na efekt składa się także f2.8 i calkiem możliwe poruszenie, można czekać nawet i na śnieg z zeszłego roku, przy takich parametrach cudów nie będzie. Matryca 60D nie pracuje rewelacyjnie między 3200 a 6400, cudów nie ma a jak jeszcze doszło niedoświetlenie kadru to już generalnie masakra.
Nie ma się nad czym rozwodzić.

kozidron napisał/a:
efekt składa się także f2.8 i calkiem możliwe poruszenie, można czekać nawet i na śnieg z zeszłego roku, przy takich parametrach cudów nie będzie

Na ten efekt składają się /oprócz tej matrycy/:
1.kombinacja f/2,8 i 17mm w sigmie, najgorsza z możliwych dla tego obiektywu
2.możliwość nieprecyzyjnego działania AF-a w sigmie podpiętej do canona
3.kiepskie i w dodatku sztuczne oświetlenie
4."uboczne" skutki korekcji obrazka w LR
5.być może coś jeszcze /np. poruszenie o którym wspominałeś/
Możliwe, że można niektóre z tych czynników wyeliminować albo je zminimalizować.

Phila - Wto 07 Paź, 2014

Własna firma ma swoje zalety jak również wady. Żeby zarobić trzeba czasem troszkę dłużej popracować. :)

Wybrałem najlepsze.

ISO 5000
58 mm
f/6.3
1/40 s

A jak mam pokazać RAW?

muzyk - Sro 08 Paź, 2014

I takie foty kroisz? :roll:
kozidron - Sro 08 Paź, 2014

Phila napisał/a:
A jak mam pokazać RAW?

daj linka na jakiś hosting. Chociaż w przeciwieństwie do Sundersa ja bym tej sytuacji nie próbował ani rozwijać ani analizować. Najzwyczajniej uważam, że to bezcelowe i tak trochę po cichu zastanawiam się jak Sunders chce ocenić celność zestawu (czyli jego punkt 2 rozważań opierających się o wnikliwą analizę :P )na podstawie takich zdjęć a nawet parametrów podanych przez Ciebie wcześniej i opisanych sytuacji fotograficznych.

Phila, ja bym sobie odpuścił ten temat, na podstawie tej sytuacji możemy najwyżej ocenić twoje zdolności "psucia" ;) zdjęcia w LR i to wszystko.
Jeżeli na tym ci zależy to ma to sens, cała reszta jest bezcelowa.

Usjwo - Sro 08 Paź, 2014

kozidron napisał/a:

Phila, ja bym sobie odpuścił ten temat, na podstawie tej sytuacji możemy najwyżej ocenić twoje zdolności "psucia" ;) zdjęcia w LR i to wszystko.
Jeżeli na tym ci zależy to ma to sens, cała reszta jest bezcelowa.

A co bedzie jak Phila kupi ten zestaw, za calkiem duze pieniadze, a okaze sie ze zdjecia sie nie poprawily? :)

Usjwo napisał/a:
A co bedzie jak Phila kupi ten zestaw, za calkiem duze pieniadze, a okaze sie ze zdjecia sie nie poprawily? :)

ale z jakiego powodu, nastaw, sprzętu czy operatora?

Usjwo, przeczytałeś to:

kozidron napisał/a:
Phila, tylko zarejestrowałeś, że robienie architektury w okolicach pełnej dziury (f~1.4) na wysokim iso to trochę mija się z celem a jakość tych zdjęć będzie zdecydowanie słabsza niż z puszki entry level na statywie czy nawet monopodzie?
Delikatnie ci próbuje uświadomić, że to nie jest najlepsze rozwiązanie.

kozidron napisał/a:
Phila, to takie trochę podejście na "mieć, żeby mieć" a jakośc tego co masz ze względu na podejście spadła na całkiem daleki plan, mimo zacnego zestawu ;)

i odpowiedź OP na to?

Sunders - Sro 08 Paź, 2014

kozidron napisał/a:
zastanawiam się jak Sunders chce ocenić celność zestawu (czyli jego punkt 2 rozważań opierających się o wnikliwą analizę )na podstawie takich zdjęć a nawet parametrów podanych przez Ciebie wcześniej i opisanych sytuacji fotograficznych.

To nie ma sensu, bo moze się okazać że będzie tak jak przewiduje Usjwo :wink: Oczywistym jest, że takie zdjęcia robi się ze statywu i chyba nie ma ku temu specjalnych przeszkód. Ja myślałem o zdjęciach wnętrz, gdzie nie można wnieść statywu, o których Phila wspominał:

Phila napisał/a:
Chodzi mi o obiektyw, którym będę mógł wykonać poprawne zdjęcie (bez szumu) w słabym oświetleniu bez statywu.

:???:

Usjwo - Sro 08 Paź, 2014

kozidron napisał/a:
Usjwo napisał/a:

ale z jakiego powodu, nastaw, sprzętu czy operatora?

Z powodu postprocesu. Phila narzekal tez na szumy, ktore czesto mozna wyeliminowac dobrym postprocesem, zamiast zmiana puszki. Ja nie uzywalem 60D, wiec chcialbym zobaczyc jak szumi, zeby byc pewnym ze 6D szumi mniej. :)

kozidron napisał/a:

Usjwo, przeczytałeś to:

kozidron napisał/a:
Phila, tylko zarejestrowałeś, że robienie architektury w okolicach pełnej dziury (f~1.4) na wysokim iso to trochę mija się z celem

Ja przeczytalem. Ba, nawet napisalem to samo kilka postow przed Toba:

Usjwo napisał/a:

Musisz sobie tylko odpowiedziec jaki jest sens robienia architektury na f1.4

:mrgreen:

Usjwo napisał/a:
Z powodu postprocesu. Phila narzekal tez na szumy, ktore czesto mozna wyeliminowac dobrym postprocesem, zamiast zmiana puszki. Ja nie uzywalem 60D, wiec chcialbym zobaczyc jak szumi, zeby byc pewnym ze 6D szumi mniej. :)

a nie jesteś tego pewien? Masz wątpliwości jak zachowują się obie puszki na wysokim iso?

a weź mi powiedz, co tu napisałem, bo może nie zdązyłeś przeczytać:

kopzidron napisał/a:

Z tego jednak wynika, że co najwyżej możemy pomóc przy obróbce a nie przy ustalaniu czy sigma ma bf/ff w takich warunkach

Usjwo napisał/a:
Ja przeczytalem. Ba, nawet napisalem to samo kilka postow przed Toba:

ja się z tobą licotawać nie będę, kto był pierwszy, bo średnio rozgarniety adept fotografii, z tego zdania wysnułby podobne wnioski:

kopzidron napisał/a:
Dodac tylko można, że gościu który użyje statywu z byle jakim entry levelem i tak zrobi w takim przypadku lepsze zdjęcia.

co wybitnie wskazywałoby na zwiększenie przysłony i obniżenie ISO i co było napisane zanim włączyłeś się do dyskusji

Sunders napisał/a:
Ja myślałem o zdjęciach wnętrz, gdzie nie można wnieść statywu, o których Phila wspominał:

wątpię żebyś na podstawie tych zdjęć ustalił to co pisałeś w punkcie 2

Phila - Sro 08 Paź, 2014

Spaprałem w LR, OK!, bardzo możliwe bo za wszelką cenę chciałem zlikwidować szumy. Tu 3 kolejne bez korekt i większy format.

Sunders - Sro 08 Paź, 2014

kozidron napisał/a:
wątpię żebyś na podstawie tych zdjęć ustalił to co pisałeś w punkcie 2

I masz rację, nie ustalę.

kozidron napisał/a:

kopzidron napisał

kozidron, to jakaś kolejna ksywa? :smile:

Phila napisał/a:
Spaprałem w LR, OK!, bardzo możliwe bo za wszelką cenę chciałem zlikwidować szumy. Tu 3 kolejne bez korekt i większy format.

a gdzie ten większy format? Na podstawie tego nie da się nawet ustalić co zrobiłeś w LR

Phila - Sro 08 Paź, 2014

http://pokazywarka.pl/ovkl62/

Phila, nie rozumiemy się, miał być full format z exifem albo raw, no chyba że szkoda czasu, to spoko :wink:
Wojmistrz - Sro 08 Paź, 2014

Phila, nie masz konta na flickerze?
Phila - Sro 08 Paź, 2014

a gdzie to mam wgrać? Pokazywarka pozwala max 5MB

[ Dodano: Sro 08 Paź, 2014 21:43 ]
Wojmistrz napisał/a:
Phila, nie masz konta na flickerze?

Nie, a co to jest?

Wojmistrz - Sro 08 Paź, 2014

www.flickr.com masz 1TB na foty i tam możesz dawać w w pełnej wielkości i hotlinkować.