forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon eos 700d czy 70d

niezdecydowana? - Wto 07 Paź, 2014
Temat postu: canon eos 700d czy 70d
Czesc
Mam dylemat odnosnie zakupu nowego canona (bedzie troche nie ortograficznie bo pisze post na telefonie). Mam od wielu lat canona eos 350d ale niestety udalo mi sie go zapstrykac na smierc :(
Koszty naprawy i wymiany czesci przekrocza jego wartosc dlatego chce kupic nowy sprzet ktory posluzy kolejne 10 lat.
Zastanawiam sie nad dwoma modelami 700d i 70d i nie moge sie zdecydowac. Codziennie zmieniam zdanie...moze pomozecie mi sie wreszcie zdecydowac.
Mam dwa szkla (rownie leciwe jak moj aparat) ktore doskonale mi sie sprawdzaja i ktorych nie chce wymieniac:
EF 70-300 f/4-5,6 IS USM
EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM
Fotografuje glownie przyrode i krajobrazy zadziej wnetrza obiektow (ale jezeli juz to ciemne). Apart uzywam rzadko (raz do roku) ale niezwykle intensywnie (przez okolo miesiac robie po kilka do kilkanastu tysiecy zdjec) przez caly dzien dzwigajac caly sprzet na grzbiecie dlatego waga aparatu nie jest bez znaczenia. Nigdy nie urzywam programow w pelni zautomatyzowanych - zazwyczaj pracuje na "P". Filmowanie chyba mi nie grozi spacjalnie raczej w formie kilkuminutowch ujec nie wiecej.
Na pewno kupie sprzet nowy. Nie wiem tylko ktory lepiej bedzie mi sluzyl (licze sie z roznica cenowa i jestem na nia przygotowana psychicznie). Aparat zamierzam zakupic na poczatku nowego roku.
Pomozcie mi sie prosze zdecydowac bo juz stracilam zdrowy rozsadek..l

muzyk - Wto 07 Paź, 2014

Naturalnie, jeśli masz kasę na odpowiedni zakup, to 70d będzie tutaj lepszym rozwiązaniem i nie ma się co zastanawiać, tylko kupić.

70D ma lepszą matrycę, 19 punktów krzyżowych autofokusa, szybszą serię (może się w fotografii przyrody ewentualnie przydać)-kliknij-

Rozsadek tez mi tak podpowiada ale jest jeden parametr ktory mnie zniecheca do 70d....waga
Roznica w masie wynosi 175g a to sporo zwlaszcza jak sie to tacha na grzbiecie calymi dniami a ja nie jestem specjalnie silna...
Czy roznica w parametrach jest na tyle znaczaca zeby ba wade zniwelowac? Pytam bo prawda jest taka ze sie na tym nie znam i te parametry nie wiele mi mowia...
Innymislowy czy jest znaczaca roznica miedzy zdjeciami zrobionymi 700d a 70d jak sie drukuje zdjecia np do albumu a nie plakat na sciane?

muzyk - Wto 07 Paź, 2014

niezdecydowana? napisał/a:
waga

To nie jest tak dużo, nie przesadzałbym.
Czy roznica w parametrach jest na tyle znaczaca zeby ba wade zniwelowac?

Moim zdaniem jest.
Przede wszystkim AF i matryca nowego 70D wypadną lepiej od 700D.
Innymislowy czy jest znaczaca roznica miedzy zdjeciami zrobionymi 700d a 70d jak sie drukuje zdjecia np do albumu a nie plakat na sciane?

Ty tej różnicy pewnie nie zauważysz, bądź nie wykorzystasz.

Pozostaje jeszcze kwestia komfortu użytkowania, który w 70D jest lepszy.
Jeśli masz możliwość porównania, idź do sklepu, zgadnij w wizjer obu aparatów, zobacz jak rozmieszczone są punkty AF itd.

P.S. Jeśli waga, to może puść Canona między ludzi i kup Pnasonic gx7 do tego 45-200 OIS
i podstawowy zoom 14-42

nienietaktak - Wto 07 Paź, 2014

Roznica w masie wynosi 175g

Gdyby to było 1750 g, to można mieć wątpliwości, ale niecałe dwie tabliczki czekolady więcej do noszenia?
70D jest ok i do polecenia z powodów, które wymienił muzyk.

komor - Wto 07 Paź, 2014

niezdecydowana?, jest nieco tajemnicza, ale jeśli ten intensywny miesiąc to jest jakaś egzotyczna wycieczka, to być może przewagi 70D nie są takie istotne jak rozmiar i waga. Ale mimo wszystko moim zdaniem warto przemyśleć 70D, choćby ze względu na wizjer.

Chyba macie racje ze sie musze do sklepu przespacerowac i przymierzyc po prostu...
Jezeli jednak wezmie sie pod uwage ze na wyjsciu roznica wagowa mojego starego aparat i 700 to 100gram i to 70d wazy o 300g wiecej a to juz ponad cwierc kilo...a po tygdniu dzwigania mojego staruszka mam ochote zostawic go w dzungli w cholere...EHHH czemu te aparty tak tyja?
:(

Wojmistrz - Wto 07 Paź, 2014

Jeśli stać ciebie na dopłatę między 700D, a 70D, to w ciemno bierz 70D. To inna klasa aparatu.
siosio - Wto 07 Paź, 2014

niezdecydowana?

Trudniej znaleźć Canona 700D body .....

Może pomyśl o zestawie 700D z 18-135 IS STM ....? Zyskasz większy zakres w jednym obiektywie, cichszy AF i nieco lepsze szkło od niespecjalnie udanego 17-85 IS USM ....

Wagowo 18-135 chyba jest lżejszy od 17-85 .... :mrgreen:

W grudniu zwykle są jakieś Cashbacki Canona - pomyśl, może o zakupie sprzętu w grudniu.

Wystarczy Ci 700D, a różnicę w cenie możesz przeznaczyć na jakiś wyjazd albo dodatkowe szkło ... :mrgreen:

Myślę, że więcej mogło by ci dać dodatkowe szkło - EF 50 f/1.8, albo EF 40 F/2.8, niż 70D.

muzyk - Sro 08 Paź, 2014

siosio napisał/a:
Może pomyśl o zestawie 700D z 18-135 IS STM ....? Zyskasz większy zakres w jednym obiektywie, cichszy AF i nieco lepsze szkło od niespecjalnie udanego 17-85 IS USM ....

Wagowo 18-135 chyba jest lżejszy od 17-85 .... :mrgreen:

Tja... zamiast jednego ciemnego szkła proponowanie innego ciemnego. :zalamany:

niezdecydowana? - Sro 08 Paź, 2014

Dziekuje wszystkim za pomoc
Pomogliscie mi podjac ostateczna decyzje ktorej sie nie spodziewalam po sobie a Was pewnie zwiedzie.
Przeszlam sie do sklepu o zlapalam za oba...moja reka sie ugiela... za rzadne skarby nie bede z tym ciezarem latac po dalekich krajach!
Optyke sprzedam i kupuje kompakta Power Shot G1 X MARK II

muzyk - Sro 08 Paź, 2014

Optyke sprzedam i kupuje kompakta Power Shot G1 X MARK II

Hmm, nie najszczęśliwszy wybór, ale ok.

Patrzyłaś na Panasonica GX7?

niezdecydowana? - Sro 08 Paź, 2014

Panasonic ma wymienne obiektywy a ja juz mam dosyc tej zabawy. Prawde powiedziawszy to zastanawiam sie jeszcze powaznie nad
Leica V-lux
Mam bardzo dobra opinie o optyce tej firmy ale spoza branzy fotograficznej....niestety nie ma testu tego aparatu co znacznie utrudnia podjecie takiego wydatku...
Moze kto cos o nim slyszal albo widzial?

muzyk - Sro 08 Paź, 2014

Cytat:
Panasonic ma wymienne obiektywy a ja juz mam dosyc tej zabawy.

Tak, wymienne owszem, tylko że w innej kategorii wagowej niż lustrzanka - przy tym nie ustępując jakością...
Twój wybór. Luz :grin:
Leica V-lux

Hmm, czy tak mały sensor(ten aparat - klik) może dać dobrą jakość zdjęć, nawet z bdb optyką Leiki? :roll:

P.S. Poza tym, jest tańsza alternatywa:
Panasonic Lumix DMC-FZ200 :wink:
(porównanie) - klik -

P.S. Udanych szumów od ISO 400 począwszy :lol:

lcf - Sro 08 Paź, 2014

niezdecydowana? Pooglądaj sobie jeszcze przed zakupem Sony RX100 III, ew. poczekaj aż LX100 w sklepach już będzie (wg Amazona ma być dostępny od 1 XI).
siosio - Sro 08 Paź, 2014

niezdecydowana?,

Coś kombinujesz za bardzo.

G1X Mark II jest fajny ale tracisz większy zoom i wizjer - no w sumie to wizjer możesz sobie dokupić.

Z kolei Leica V-Lux też jest bardzo ciekawa ale jednak tracisz na jakości zdjęć...

Piszesz o tej: http://www.optyczne.pl/16...ja_aparatu.html
czy o tej Leice : http://www.optyczne.pl/19...ja_aparatu.html

??

Ta druga leica jest rzeczywiście bardzo ciekawa - ale pewnie bardzo droga.

Pomyśl może o Sonym RX10 - też ma 1calową matrycę i dobry obiektyw Carla Zeissa, a jest tańszy od Leici. Ma też większy zakres ogniskowych od Canona 1gX mark II - ma około 8mio krotny zoom optyczny. W stosunku do swojego Canona 35oD zyskasz sporo. Inna rzecz, że 700D da jeszcze lepszy obrazek ale skoro nie chce ci się posiadać lustrzanki i bawić się w wymienne szkła, to ten Sony jest wart uwagi.

http://www.optyczne.pl/17...ja_aparatu.html

Ten Soniacz nie należy do najlżejszych, ale za to ma magnezową obudowę :twisted:

muzyk - Sro 08 Paź, 2014

siosio.

Leica v lux 4 - ten sam aparat co panas fz 200. :razz:
Jest wklejone porównanie. :wink:

unesco - Sob 25 Paź, 2014

to zeby jeszcze namieszac w glowie zastanow sie nad:
- jesli kompact: Fuji X30
- jesli z wymiennymi obiektywami, malutki i zgrabny Olympus E-M10, wielkosc kompactu (masa i wymiary podobne jak G1X Mark II), kitowy obiektyw jak nalesnik, a jak kiedys bedziesz chciala je wymieniac, to jak znalazl
- jesli lustrzanka Canona: 100D, tez malutka
milego wybierania :-)

muzyk - Sob 25 Paź, 2014

unesco napisał/a:
G1X Mark II

To wolałbym zdecydowanie Om10.