|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - krawędzie klatki
certainbeing - Wto 07 Paź, 2014 Temat postu: krawędzie klatki nawet nie wiem jak to do konca nazwać, możliwe że problem jest w docisku filmu
do tylnej ścianki aparatu, niektóre stare negatywy mam z klatkami idealnie prostokątnymi,
inne mają zaokrąglone ramki na rogach, miałem 3 aparaty analogowe małoobrazkowe,
Zenith, Minolta i Ricoh (dokładnych symboli modeli nie pamiętam)
Który z nich mógł być odpowiedzialny za te straszne zaokrąglone klatki ?
prawdopodobnie Zenith, ale muszę się upewnić, nawet jeśli nie używaliście Zenitha,
to opiszcie swoje i podajcie model aparatu jeśli zdarza się Wam używać analoga
[ Dodano: Sro 08 Paź, 2014 14:25 ]
i co tak cicho ?
krisv740 - Sro 08 Paź, 2014
a co z osłoną przeciwsłoneczną..?
kiedyś na zenicie miałem z 50tką czarne półkoliste robi ze względu na osłonę przeciwsłoneczną..
a co do ciszy... -- tupnij nogą...
certainbeing - Sro 08 Paź, 2014
nie, to nie to, chodzi o maskę odcięcia, tam gdzie masz na negatywie naświetlone czyli czarne, szare itd, i zupełnie przezroczyste, perforacja itd, jak pisałem niektóre negatywy
mam z ostrymi krawędziami inne nie, do tego niektóre z ostrymi rogami, inne z zaokrąglonymi, zapewne wynika to z docisku negatywu do maski migawki, na tylnej ściance niektórych analogowych aparatów jest płytki na sprężynach która wyraźnie w jednych modelach aparatów działa lepiej, w innych gorzej, celem "śledztwa" jest stwierdzenie
który aparat daje tą maskę dobrej jakości czyli ostrą a który daje miękkie rogi i krawędzie
TAnK - Sro 12 Lis, 2014
A czy te zaokrąglone klatki są również nieostre?
Czy zaokrąglenia występują na całym negatywie, czy tylko na niektórych klatkach?
Moje podejrzenia są takie:
Jeśli na całym, to mógł to być zbyt płytko wkręcony obiektyw lub (w przypadku obiektywu chowanego) obiektyw nie wyciągał się do końca. Tego ostatniego doświadczyłem w starym Fedzie (radziecka kopia przedwojennego aparatu Leica-1)
Jeśli na niektórych, to może coś się poluzowało wewnątrz obiektywu (o ile to możliwe) i reagowało na domykanie przysłony przed zdjęciem (to w lustrzance, np. Zenit).
kot Sylvester - Pon 17 Lis, 2014
Przez 21 lat używałem Minolty X700 oraz XD7 i nigdy takich problemów nie miałem, tam docisk błony i jej prowadzenie były bez zarzutu.
|
|