|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - uniwersalna lampa do Canona
kudlatypawelek - Sro 08 Paź, 2014 Temat postu: uniwersalna lampa do Canona Cześć,
założyłem ten wątek bo chciałbym zapoznać się z Waszym zdaniem odnośnie dostępnych lamp w przedziale cenowym do 800PLN. Wydaje mi się, że z góry "skazany" jestem na zakup sprzętu firm trzecich, bo nawet Speedlite 430EX II (podstawowa lampa Canona) to wydatek ~1000PLN. Poszukuję uniwersalengo urządzenia, z ruchomym palinikiem i automatycznym pomiarem światła.
Wojmistrz - Sro 08 Paź, 2014
Ja jechałem na Yongnuo, teraz na MeiKe i jestem zdania, że wolę mieć 2 dobre klony, niż jeden oryginał - ale to tylko piszę o lampach
kozidron - Sro 08 Paź, 2014
kudlatypawelek, ogólnie wiadomo i wcale nie trzeba głeboko grzebać nawet po tej zakładce forum a co dopiero po necie, że każdy produkt YN jest udany więc wybór wcale nie jest trudny w tym budżecie
Wojmistrz napisał/a: | Ja jechałem na Yongnuo, teraz na MeiKe i jestem zdania, że wolę mieć 2 dobre klony, niż jeden oryginał - ale to tylko piszę o lampach |
pewnie bym w ogóle nie zabrał głosu w tym watku, gdybym z ciekawości nie chciał Cię zapytać o jakieś takie subiektywne i szersze porównanie obu produktów poza tym wątkiem
I wiesz co kozidron, te MeiKe sprawują się lepiej niż myślałem. Aktualnie wszystkie YN spoczywają na półce i czekają na lepsze czasy... dla nich
Wojmistrz napisał/a: | I wiesz co kozidron, te MeiKe sprawują się lepiej niż myślałem. Aktualnie wszystkie YN spoczywają na półce i czekają na lepsze czasy... dla nich |
napisz mi na priva coś więcej, wiadomo że nie zmienie swoich speedlightów na MeiKe'i bo akurat ten segment traktuje jako drugi buckup (pierwszy buckup to firmówki canona i nikona) ale może przestane kupować kolejne YN
komor - Sro 08 Paź, 2014
Czemu na priva? Dawać tu!
komor napisał/a: | Czemu na priva? Dawać tu! |
nie, lepiej nie.
Co mam napisać, walą jak opętane, nic mi się tak szybko nie ładowało, do tego powtarzalność błysku bez najmniejszych zarzutów, a ta środkowa plama światła okazała się w jednej sztuce i to chyba jedyna wada, pewnie zwykła niedoróbka. Nadal wyglądają jak nowe i przez włącznik oraz szybkie montowanie, są znacznie bardziej użyteczne.
kudlatypawelek - Sro 08 Paź, 2014
Mnie właśnie też interesowało jak sprawuje się ta nowa lampa Meike MK600. Wygrzebałem jeszcze jedną kontrukcję: VOELOON V760 - trafiłem na pozytywną recenzję w sieci, chociaż padł też gdzieś zarzut o przegrzewaniu...
kozidron - Czw 09 Paź, 2014
kudlatypawelek, myślę że niczego nie ryzykujesz jezeli kupisz jakiś produkt YN pod Ciebie
kudlaty00 - Czw 13 Lis, 2014
To żeby nie zaśmiecać forum ja się podepnę pod temat
Posiadam Canona 600D
Potrzebuję lampy do pomieszczeń - portretówka głownie
myślę nad YongNuo YN-560II....
Wojmistrz - Czw 13 Lis, 2014
kudlaty00, ttl nie potrzebny?
Wojmistrz napisał/a: | kudlaty00, ttl nie potrzebny? |
eh no właśnie potrzebny ...
kudlaty00 napisał/a: | eh no właśnie potrzebny ... | to po co ci model bez? Modele YN560 nie posiadają TTL, dopiero YN565EX wzwyż z częściowym wykluczeniem YN600EX (nie mylić z YN600EX-RT), która ma tylko gorącą stopkę, ale TTL ze sterowania jako Slave.
Jak chcesz ultra uniwersalną lampę to zainteresuj się Pixel Mago. W tym dziale masz mój mały opis tej lampy.
Wojmistrz napisał/a: | kudlaty00 napisał/a: | eh no właśnie potrzebny ... | to po co ci model bez? Modele YN560 nie posiadają TTL, dopiero YN565EX wzwyż z częściowym wykluczeniem YN600EX (nie mylić z YN600EX-RT), która ma tylko gorącą stopkę, ale TTL ze sterowania jako Slave.
Jak chcesz ultra uniwersalną lampę to zainteresuj się Pixel Mago. W tym dziale masz mój mały opis tej lampy. |
Szkoda tylko ze ta lampa nie jest dostępna w Polsce koszta wysyłki powodują wzrost ceny...
Na eBay widzę całkiem nie drogo:
http://www.ebay.pl/itm/Pi...=item3f3b9e6c67
Dżozef - Czw 13 Lis, 2014
Wy tu mówicie o TTL tak jak o: E-TTL u, a przecież:
kudlatypawelek napisał/a: | Poszukuję uniwersalengo urządzenia, z ruchomym palinikiem i automatycznym pomiarem światła. |
czyli chodzi mu o własny TTL lampy bez udziału aparatu, niektóre lampy zachowały opcję własnej automatyki pomiaru światła. Używałem tej zabytkowej funkcji z EX580II tylko z ciekawości.
Dżozef, czytaj całość! Teraz pomagamy w innej sprawie podłączonej do tego tematu.
Dżozef - Pią 14 Lis, 2014
Noo właśnie ,dalej to samo!:
kudlaty00 napisał/a: | Wojmistrz napisał/a: | kudlaty00, ttl nie potrzebny? |
eh no właśnie potrzebny ... |
Ech może i się czepiam bo wciąż pamiętam że taki "TTL" bez aparatu ,bez przedbłysku odmierzany w czasie rzeczywistym przez fotokomórkę lampy- ciągle jest dostępny w niektórych modelach.
Usjwo - Pią 14 Lis, 2014
w starych canonach tak bylo to byl ATTL
Dżozef - Pią 14 Lis, 2014
Usjwo napisał/a: | w starych canonach tak bylo to byl ATTL |
Nie canonach, nie A-TTL w korpusach tylko w samych lampach.
To TTL może współpracować z korpusem każdej firmy poprzez PC lub styk centralny.
Wojmistrz - Pią 14 Lis, 2014
Dżozef, nie mieszaj. Chodzi o automatykę błysku i czym doskonalsza tym lepiej.
kozidron - Sob 15 Lis, 2014
Dżozef napisał/a: | Nie canonach, nie A-TTL w korpusach tylko w samych lampach. |
takie rozwiązanie to zaszłość, może poczytaj sobie dlaczego.
Dżozef - Sob 15 Lis, 2014
kozidron napisał/a: | Dżozef napisał/a: | Nie canonach, nie A-TTL w korpusach tylko w samych lampach. |
takie rozwiązanie to zaszłość, może poczytaj sobie dlaczego. |
Zgadzam się -zaszłość. Czytać nie muszę bo znam to z minionej epoki analogów i przechodzenia na cyfrę kiedy to ciągle nie nadążało się z wymianą sprzętu i próbowało łączyć nowe z już posiadanym sprzętem.
Czytając różne posty pomyślałem że wielu obecnych budżetowych amatorów mogło by to śmiało wykorzystać gdyby znali możliwości tych lamp.
kozidron - Sob 15 Lis, 2014
Dżozef napisał/a: | Czytając różne posty pomyślałem że wielu obecnych budżetowych amatorów mogło by to śmiało wykorzystać gdyby znali możliwości tych lamp. |
teoretycznie masz rację, tyle że w praktyce lepiej wyjdzie kupić lampę nawet bez ttl-u o całkiem sporej mocy przewodniej i dłuzszej żywotności palnika, z lepszymi kondensatorami co przełoży się na większą kulturę pracy.
Lepiej wydać 250 ziko za lampe bez ttl-u i się jej nauczyć niż polecać komuś jakiś wynalazek z minionej epoki.
komor - Sob 15 Lis, 2014
kozidron napisał/a: | Lepiej wydać 250 ziko za lampe bez ttl-u i się jej nauczyć niż polecać komuś jakiś wynalazek z minionej epoki. |
Popieram. Co innego, jak komuś się jeszcze zachowały jakieś sprawne lampy z A-TTL, ale kupować używane, nawet tanio, to bez sensu. Choćby właśnie same kondensatory mogą już być problemem po tylu latach, nawet jak palnik w dobrym stanie.
|
|