|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - canon & sigma
Arkowal - Nie 12 Paź, 2014 Temat postu: canon & sigma Po sprzedaniu 50mm przymierzam sie do zakupienia czegoś szerszego.Miało być coś w granicy 24mm.Stwierdziłem,że 35mm pod FF powinno mi narazie wystarczyć dlatego myślę o 35mm.Zastanawiam sie nad sigmą 35mm 1,4 która kosztuje około Ł600 i która miałem okazje przetestować.Nieco drozszym rozwiazaniem jest canon 35L który kosztuje około Ł850.Pytanie tylko czy warto dopłacać około Ł150 do canonowskiej L-ki?Sigma ma świetna rozdzielczość nawet jak wskazują testy w centrum lepsza od L-ki,za to gorsza obudowę,wystepujące problemy z Af lub winietowanie z którym przy jedynym egzemplarzu się nie spotkałem.
Sunders - Nie 12 Paź, 2014
Jeśli w miarę szybki i celny AF nie jest niezbędny, to Sigma. Jeśli jest niezbędny, to Canon.
Wojmistrz - Nie 12 Paź, 2014
Sigma to znacznie nowsza konstrukcja. Wybrał bym Sigmę, ale koniecznie z dokiem USB.
nienietaktak - Pon 13 Paź, 2014
A Canon 35 L nie winietuje? Ciekawe...
[ Dodano: Pon 13 Paź, 2014 00:31 ]
Sunders, takie wnioski z osobistych doświadczeń, czy z internetów?
Sunders - Pon 13 Paź, 2014
nienietaktak napisał/a: | takie wnioski z osobistych doświadczeń, czy z internetów? |
Głównie z wymiany doświadczeń z kolegami, ale z netu również. Sam miałem krótki kontakt z tą Sigmą, po którym wybrałbym ją zdecydowanie - bardzo mi się spodobała.
unesco - Sob 18 Paź, 2014
a zastanawiales sie nad EF 35 2.0 IS? troche ciemniejszy, ale nadrabia stabilizacja, troche mniej ostry w centrum ale nadal dobry. znacznie tanszy (na szczescie od jakiegos czasu)
Wojmistrz - Sob 18 Paź, 2014
unesco, stabilizacja jest OK, ale jak komuś zależy na artystycznej głębi to niestety te f/2.0 odpada.
nienietaktak - Sob 18 Paź, 2014
Wojmistrz napisał/a: | ale jak komuś zależy na artystycznej głębi to niestety te f/2.0 odpada. |
a cóż to jest ta "artystyczna głębia"?
Poza tym na 35 mm na 2,0 ta głębia nie jest aż taka duża. Szczególnie przy mniejszych odległościach
Wojmistrz - Sob 18 Paź, 2014
nienietaktak, spoko, tylko wiem czego oczekuje kolega Arkowal.
nienietaktak - Sob 18 Paź, 2014
Wojmistrz napisał/a: | tylko wiem czego oczekuje kolega Arkowal |
kolega Arkowal oczekuje potwierdzenia, że Sigma to dobry wybór i nie należy przepłacać. Dajmy mu to wreszcie i niech robi zdjęcia
|
|