|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 8-16
Justyna724 - Wto 14 Paź, 2014 Temat postu: Sigma 8-16 Witam
Stoje przed wyborem szerokiego kąta pod DX do nikona, fotografuje imprezy w klubach z lampą oraz różne imprezy okolicznościowe, w pomieszczeniach również lampą.
Początkowo brałam pod uwage sigme 10-20/3,5 ale dokopałam sie do 8-16 i mam dylemat.
Wiem, że wielu z was pewnie poleci mi Tokine 11-17/2,8, miałam ją kiedys w łapkach i niezbyt ciekawy jakościowo obrazek dawała, na 2,8 mydełko, może wszytkie szerokie tak mają a może trafiłam na gorszy egzemplarz ?
8mm mnie kusi ale ta ciemność.. przy zewnętrznej lampie chyba dużej roli nie odgrywa światłosiła ?
11mm było nadal nieco za wąsko..
kozidron - Wto 14 Paź, 2014
Justyna724 napisał/a: | Początkowo brałam pod uwage sigme 10-20/3,5 ale dokopałam sie do 8-16 i mam dylemat. |
tyle, że 8-16 jest ciemniejsze od 10-20. Justyna724 to musi być zum?
Justyna724 napisał/a: | miałam ją kiedys w łapkach i niezbyt ciekawy jakościowo obrazek dawała, na 2,8 mydełko, może wszytkie szerokie tak mają a może trafiłam na gorszy egzemplarz ? |
oczekiwania na szerokim kącie przy pełnym otworze powinny być troszkę mniejsze ja starałem się przymykać, choć często sytuacje były takie, że światła brakowało nawet ze speedlightem.
Justyna724 napisał/a: | 8mm mnie kusi ale ta ciemność.. przy zewnętrznej lampie chyba dużej roli nie odgrywa światłosiła ? |
odgrywa, tyle że generalnie jak napisałem wyżej powinno się przymykać jak najwięcej względne do warunków i mozliwości matrycy w twoim aparacie nawet kosztem podbijania iso.
To dośc specyficzny obiektyw i w tej klasie za bardzo wyboru nie ma, no chyba że fisheye
komor - Wto 14 Paź, 2014
Za Kozim, albo Sigma 10-20/3.5, albo Tokina 11-16/2.8, ewentualnie stałka Samyang 14/2.8. Sigma 8-16 jest za ciemna na imprezy, biorąc pod uwagę cenę – zmarnuje się jej potencjał.
Sunders - Wto 14 Paź, 2014
komor napisał/a: | ewentualnie stałka Samyang 14/2.8 |
Jesli Samyanga, to chyba lepiej 16 mm f/2.0 ED AS UMC CS.
zbig75 - Wto 14 Paź, 2014
Justyna724 napisał/a: | fotografuje imprezy w klubach z lampą oraz różne imprezy okolicznościowe |
Obiekywy ultraszerokokątne "średnio" nadają się do robienia tego typu zdjęć . Najbezpiczniejszą ogniskową , na której obiektyw jeszcze nie przerysowuje to 15mm (24mm w przeliczeniu na mały obrazek ) .
Justyna724 - Wto 14 Paź, 2014
komor napisał/a: | Za Kozim, albo Sigma 10-20/3.5, albo Tokina 11-16/2.8, ewentualnie stałka Samyang 14/2.8. Sigma 8-16 jest za ciemna na imprezy, biorąc pod uwagę cenę – zmarnuje się jej potencjał. |
oczywiścię bede go również wykorzystywała do krajobrazów i architektury, i do tego własnie kusi mnie 8mm, a z racji tego, że jest to zoom to na imprezy zostawie ogniskowe 10-16mm
Sunders napisał/a: | esli Samyanga, to chyba lepiej 16 mm f/2.0 ED AS UMC CS. |
Sunders rozwiń swoją myśl szczególnie w kontekście tego, że ma być najszerzej, przypomne:
Justyna724 napisał/a: | 11mm było nadal nieco za wąsko.. |
Justyna724, ja uzywam tej 14tki na FF(to jednak co innego), wcześniej na aps-c używałem tokiny ale ją przymykałem zawsze co najmniej o jedną działkę.
Szczerze to nie mam doświadczenia z tą sigmą(8-16) i trochę mi głupio się wypowiadać a takiej odwagi jak Sunders, zeby na podstawie doświadczeń z netu wydawać opinię to nie mam. W czasie podejmowania decyzji zależało mi na innych rzeczach, chciałem mieć jaśniejsze szkło, może z wolniejszym af-em ale nie chciało mi się bujać z ewentualną kalibracją a w czasie jak kupowałem różnica w cenie była o jakieś 1000 ziko. Landszaftów nie robiłem, więc też nie przejmowałem się CA jaką to szkło "prezentuje". Używałem je własnie do koncertów i zdjęć w klubach.
zbig75 napisał/a: | Obiekywy ultraszerokokątne "średnio" nadają się do robienia tego typu zdjęć . |
a jakimi obiektywami wykonywac zdjęcia ultra szerokokątne jak nie ultra szerokokątnymi
zbig75 - Wto 14 Paź, 2014
Ten temat był już wałkowany : http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
tak już nawet trzy razy, tyle ża ja Cię pytam o coś innego:
kozidron napisał/a: | a jakimi obiektywami wykonywac zdjęcia ultra szerokokątne jak nie ultra szerokokątnymi |
zbig75, wiesz, że ta sigma to nie są takie przerysowania jak z fisheye'em?
muzyk - Sro 15 Paź, 2014
Tokina 11-16 - ze światłem 2.8
W czym problem zaś?
Będzie lepsze szkło, wówczas ono.
|
|